Mirovine u rujnu: Stižu zaostaci nakon usklađivanja, a iznos će se prikazivati i u eurima Foto: Pixabay / ilustracija

Mirovine u rujnu: Stižu zaostaci nakon usklađivanja, a iznos će se prikazivati i u eurima

Varaždinske vijesti | 1.9.2022. u 14:18h | Objavljeno u Aktualno

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje će na obavijesti o mirovinskim primanjima za mjesec kolovoz, koja se isplaćuju u rujnu, dvojno iskazivati iznos za isplatu uz prikaz fiksnog tečaja konverzije.

- U skladu s Odlukom Vlade Republike Hrvatske o objavi uvođenja eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj od 21. srpnja, nakon obračuna mirovinskih primanja koja će se isplaćivati od 5. rujna 2022. do 31. prosinca 2023., obvezno će se dvojno iskazivati iznos za isplatu uz primjenu fiksnog tečaja konverzije, koji je određen 7,53450 kuna za jedan euro - naveli su iz HZMO-a.

Dodali su da će se pri preračunavanju neto iznosa mirovinskog primanja za isplatu korisnicima primjenjivati sljedeće matematičko pravilo zaokruživanja:
– ako je treća decimala manja od pet, druga decimala ostaje nepromijenjena
– ako je treća decimala jednaka ili veća od pet, druga decimala povećava se za jedan.

Korisnici kojima se mirovinska primanja isplaćuju na kućnu adresu preko Hrvatske pošte, u navedenom razdoblju dobivat će obavijesti o mirovinskim primanjima s dvojno iskazanim iznosom za isplatu u kunama i eurima primjenom fiksnog tečaja. Korisnici kojima se mirovinska primanja isplaćuju na račune u bankama, obavijesti će preuzimati na način koji su prethodno dogovorili s bankama.

- Napominjemo da je iznos iskazan u eurima informativnog karaktera u svrhu dvojnog iskazivanja - priopćili su iz HZMO-a.

Dodajmo da je Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje krajem kolovoza donijelo odluku o usklađivanju mirovina od 1. srpnja, a koje iznosi 6,16 posto. Mirovine povećane prema novoj aktualnoj vrijednosti isplaćuju se u rujnu (mirovina za kolovoz), zajedno s razlikom za srpanj.

Označeno u