Mirnim okupljanjem mještani Maruševca ukazali na stanje prometnica i zatražili odgovore

MGA/VV | 17.11.2019. u 15:16h | Objavljeno u Aktualno

Kod rotora na Gredi u Općini Maruševec mještani su danas mirnim okupljanjem željeli ukazati na stanje lokalnih prometnica koje im zadaje teškoće u svakodnevnom odvijanju prometa.

U tu je svrhu na Facebooku pokrenuta zatvorena grupa "Aglomeracija Maruševec", a osnivačica grupe Snježana Cerjan pojasnila je što točno traže od mjerodavnih:

- Na pokretanje FB grupe i organizaciju prosvjeda potaknulo me prvenstveno vlastito nezadovoljstvo stanjem prometnica u općini, naročito glavne prometnice Greda-Donje Ladanje, a potom i nezadovoljstvo brojnih mještana koje već duže vremena pratim na društvenim mrežama i u medijima. U par navrata sam se putem društvenih mreža obraćala općinskim čelnicima, jednom sam dobila odgovor zamjenika načelnika da bi radovi trebali biti dovršeni "sljedeći tjedan", a to je trebalo biti svakako do kraja listopada. Kad se ništa nije dogodilo ponovno sam postavila upit, tim više što je dio naselja Maruševec asfaltiran, i prema groblju se asfaltiralo prije Svih svetih, pa zar se nije mogla onda asfaltirati i glavna cesta? Tražila sam od općinske vlasti da pribave podatke o završetku ceste, a po mogućnosti i ugovore iz kojih su vidljivi rokovi i dinamika završetka radova, ali nakon toga nikakvih više odgovora niti informacija. Potom sam se odlučila na ovaj korak, nadajući se da ćemo ipak na ovaj način doći do traženih informacija - pojasnila je Cerjan dodajući da je FB grupu otvorila 12. studenog pod nazivom "Aglomeracija Maruševec" te je nakon 4 dana dosegnula brojku od 880 članova. Pritom ističe da grupa nije politički obojena, već ju je pokrenulo nezadovoljstvo ljudi.

- Osobno se nisam dosad obraćala Varkomu kao investitoru, niti izvođačima radova, smatram da bi to bio Sizifov posao, a i također, da to nije moja dužnost. Mišljenja sam da su nam se radi sanacije prometnica trebali obratiti predstavnici Općine, tim više što sam postavila konkretna pitanja na koja sam očekivala i konkretne odgovore. Pitanja su postavljali i općinski vijećnici, ali opet bez konkretnih odgovora. U međuvremenu su počele kiše, cesta se još više uništavala, rupe na cesti postajale su sve veće i dublje, a nitko ih ne sanira, niti se na cesti išta radi već dva tjedna. Prometnica postaje opasna po život pješaka, biciklista i vozača, a pošto živim neposredno uz cestu, još bolje osjetim "blagodati" ovakve prometnice, od prašine, blata, pucanja zidova, pa čak i kamenčića koji dolete s ceste u prozor kuće - nastavlja Cerjan i navodi pitanja na koja traže odgovore:

- Što će se dogoditi ako Županijska cesta 2029, Greda – Ladanje neće biti u potpunosti u funkciji do kraja studenog (ako neće biti asfaltirana)? Ima li kakvih penala prema Općini ili prema bilo kome? Tko ih plaća i kome? Zašto nije dogovoreno asfaltiranje alternativnih pravaca (naših općinskih cesta), ako se tako dugo odugovlači sa Županijskom cestom? Što je sa štetama na vozilima i kućama koje mještani trpe svaki dan? - pitanja su koja muče mještane.

- Posljednjih dana, nakon što je najavljen skup na kojem će mještani izraziti svoje nezadovoljstvo i imati priliku javno se obratiti čelnicima Općine, već sljedećeg dana krenulo se sa zatrpavanjem udarnih rupa na cesti i djelomičnim asfaltiranjem dionice duljine nekih 200 m na potezu od Grede do Bikovca. Nešto se počelo dešavati, ali to je opet trajalo dva dana i zastalo se. I dalje ne znamo koji su planovi! 

Radovi na Aglomeraciji inače su počeli u ožujku 2018. godine u naselju Selnik. Nakon kratkog vremena druga ekipa počela je s radom na području naselja Bikovec. Trenutno je na području Općine raskopano oko 14 km prometnica i položeno toliko gravitacijskih cijevi s pripadajućim oknima. Koliko je od toga položeno tlačnih cijevi, nije nam poznato. U Selniku se ponovno kopalo 14 mjeseci nakon prvog kopanja radi postavljanja tlačnih cijevi. Trenutno je od ukupno 14 km sanirano cca 2,3 km na području Maruševca (od kuće načelnika prema zgradi Općine i odvojak Sertini, a kopanje je kod njih počelo dosta kasnije) te oko 500 m prema groblju. Dakle, neke dionice su raskopane čak 19 mjeseci, a na nekima od njih još uvijek nisu izvedeni svi priključci što će reći da će se na nekima još kopati. Sve one svakodnevno stvaraju velike poteškoće u prometu i velike štete na automobilima. Uz županijsku cestu Greda - Ladanje Donje prometovanje je više nego opasno, djecu ne puštamo pješke u školu, velik broj ljudi se žali na stanje fasada, pucanje zidova. Pojedini općinski vijećnici tražili su da se informacija o datumima i dinamici asfaltiranja objavi na službenoj web stranici Općine, da svi mještani imaju informaciju, neki mještani su predlagali da Općina otvori i službenu FB stranicu radi lakše i brže komunikacije, ali, ništa od toga.

Zaključno, očekujemo odgovore na postavljena pitanja, s naglaskom, da nemamo ništa protiv Aglomeracije, dapače, pozdravljamo učinjene napore svih sudionika u ovom projektu, ali smo nezadovoljni zbog nedostatnosti informacija, netransparentnosti i tromosti. Nakon skupa ćemo održati prošireni sastanak sa čelništvom Općine i direktorom Varkom-a, pa se nadamo da ćemo konačno dobiti informacije koje tražimo - poručila nam je Snježana Cerjan uoči prosvjeda.