Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak posjetila Grad Ivanec, Srednju i Osnovnu školu Ivanec

Napisao/la: MGA/VV -

Ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak danas je boravila u službenom posjetu Gradu Ivancu, Srednjoj školi i Osnovnoj školi Ivana Kukuljevića Sakcinskog u Ivancu.

Dobrodošlicu ministrici prilikom njena prvog službenog posjeta Ivancu u Gradskoj je vijećnici poželio gradonačelnik Milorad Batinić, nakon čega je s njom održan sastanak kome su nazočili zamjenik gradonačelnika Branko Putarek i gradski pročelnici Maja Darabuš, Marina Držaić, Stanko Rožman i Ljiljana Risek te direktorica Poslovne zone Ivanec Lana Labaš.

Nakon što je gradonačelnik ministricu u kratkim crtama upoznao s najvažnijim podacima o Gradu te s izdvajanjima iz gradskog proračuna za predškolski odgoj i školstvo, istaknut je i problem dogradnje Osnovne škole u Ivancu, kako bi se i ovdašnjim učenicima napokon omogućilo pohađanje nastave u jednoj smjeni.

Kao što je poznato, problem je to koji Grad sam na može riješiti, budući da je osnivač škole Varaždinska županija i ona je jedina koja može pokrenuti gradnju, dok lokalna samouprava nad školama nema nikakvih nadležnosti.

Ističući da je upoznata s ovim problemom i činjenicom da je ivanečka škola – iako među najvećima – ostala među par zadnjih škola u Varaždinskoj županiji u kojima se nastava još uvijek održava u dvije smjene, ministrica Divjak kazala je da resorno ministarstvo direktno iz svog budžeta može reagirati samo u slučajevima ako je riječ o školama za posebne potrebe i manjine ili ako je riječ o starim, derutnim školama, u kojima boravak za djecu i zaposlene predstavlja prijetnju sigurnosti.

Kako po tom modelu ivanečka škola ne može u dogradnju,jedina sada raspoloživa opcija jest dogradnja škole kroz sustav javno-privatnog partnerstva, u koji se tada uključuje i država.

Upravo ta točka je i na dnevnom redu večerašnje sjedniceGradskog vijeća Ivanca, na kojoj će se pred vijećnicima naći prijedlog dogradnje škole po modelu JPP-a po kome bi dogradnju s 55% financiralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, 35% Varaždinska županija i 10 % Grad Ivanec.

Prihvate li vijećnici partnerstvo Grada Ivanca u ovome iznosu, Varaždinska županija u obvezi je pokrenuti propisan postupak prema nadležnim državnim tijelima za osiguranje sredstava.

Ministrica se potom uputila u Srednju školu Ivanec, gdje su je, uz ravnateljicu Lidiju Kozina, dočekali i varaždinski župan Radimir Čačić s dožupanom Tomislavom Paljakom te pročelnik za školstvo Miroslav Huđek.

Tom je prilikom obišla i učionicu budućnosti te nazočila dijelu nastave, u kojoj su joj učenici s nekoliko zgodnih prezentacija prikazali kako uz pomoć trigonometrijskih funkcija rješavaju pojedine problemske zadaće, odnosno kako u praksi provode reformu Škola za život.

Također, B. Divjak obišla je i jedan od kabineta čije je opremanje financiralo resorno ministarstvo. U ovom slučaju, to je bio kabinet iz biologije, gdje je gošća iskoristila priliku te i sama bacila pogled kroz mikroskop.

Osim opremanja ovog kabineta, Ministarstvo znanosti i prosvjete financiralo je i nabavu opreme za nastavu kemije, fizike, matematike, geografije i tjelesnog, kao i nabavu projektora te prijenosnih računala za učenike i profesore.

Nakon sastanka s nastavnicima, ministrica se uputila i u Osnovnu školu Ivanec, gdje ju je dočekao ravnatelj Damir Jagić sa suradnicima.

U školi su je domaćini također proveli kroz učionice i kabinete čije je opremanje s 81.000 kuna financiralo resorno ministarstvo i zahvaljujući kojoj se škola opremila raznom nastavnom i drugom opremom, od dalekozora i mikroskopa do protupožarnih ormarića. Ministrica je potom održala i sastanak s nastavnicima.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Video galerija

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.