Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo kako će se nadoknaditi nastava Foto: VV arhiva / ilustracija

Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo kako će se nadoknaditi nastava

Varaždinske vijesti | 30.11.2019. u 08:42h | Objavljeno u Aktualno

Ministarstvo znanosti i obrazovanja izradilo je pregled stanja na jučerašnji dan za 15 dana izgubljene nastave.

- Pregled stanja nije uputa školama, nego informacija za javnost utemeljena na postojećim propisima s obzirom na veliki broj neprovjerenih informacija i špekulacija koje se pojavljuju u medijskome prostoru - napominju iz ministarstva i dodaju da, sukladno postojećem Zakonu o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, nastava traje najmanje 175 nastavnih dana, odnosno 160 nastavnih dana za učenike završnih razreda srednje škole. Iznimno može trajati i kraće u slučaju proglašenja katastrofe, elementarne nepogode, stanja neposredne ugroženosti i ratnog stanja.

- Stoga nagađanja o mogućem „reprogramiranju“ nastave nisu utemeljena jer to nije moguće bez izmjene zakona - ističu iz ministarstva, prema čijim podacima, nisu sve škole u Hrvatskoj u istoj situaciji vezano uz štrajk.

Koliko škola je u štrajku?

Pema posljednjim podacima 34 osnovne škole i 28 srednjih škola u potpunosti održavaju nastavu.

- Djelomično nastavu održava 274 osnovnih škola i 139 srednjih škola koje u tom slučaju ne moraju nadoknađivati nastavne dane, već samo izgubljene nastavne sate. 441 osnovna škola i 163 srednje škole uopće ne održavaju nastavu, a nemamo podatke o eventualnoj nadoknadi nastave. Prema zakonskoj regulativi, navedene škole koje za vrijeme štrajka nisu uopće održavale nastavu morat će nadoknaditi na današnji dan najviše 15 nastavnih dana - priopćili su iz ministarstva.

Prema informacijama ministarstva, dio škola je do sada nadoknadio određeni broj dana radom subotom ili nenastavnim danima.

- Za škole koje uopće nisu održavale nastavu u danima štrajka niti su do sada nadoknađivale nastavu subotom ili nenastavnim danima, a s obzirom na to da je dosad riječ o 15 izgubljenih nastavnih dana, bit će potrebno skratiti praznike i produljiti nastavnu godinu - kažu iz ministarstva.

Uzimajući u obzir kalendare za navedene škole, u pravilu bi zimski praznici trajali barem dva tjedna, od 24. prosinca do 6. siječnja (Badnjak – Sveta tri kralja). Proljetni praznici trajali bi od 10. travnja do 13. travnja (Veliki petak – uskrsni ponedjeljak), a nastavna godina trebala bi biti produžena do 26. lipnja 2020.

Što s maturantima?

Maturantima bi se nastava produžila najviše za tjedan dana, do 29. svibnja 2020.

- Pravilnik o provedbi državne mature kaže da pravo pristupa polaganju državne mature, odnosno ispita državne mature imaju učenici, odnosno pristupnici koji su s uspjehom završili završni razred na kraju nastavne godine, što uključuje i učenike, odnosno pristupnike kojima je pozitivno riješen prigovor na zaključenu negativnu ocjenu. Kako bi državna matura završila u predviđeno vrijeme, Ministarstvo će pristupiti izmijeni spomenutog pravilnika s namjerom da se dio ispita iznimno može polagati i prije kraja nastavne godine - kažu iz ministarstva i dodaju kako je cilj da državna matura završi u predviđenome terminu, odnosno da se rokovi upisa na visoka učilišta ne pomiču.

- Napominjemo kako je navedeni pregled stanja izrađen na način da ne uključuje odrade nastave subotama. Svaka škola će nakon okončanja štrajka, ovisno o njihovoj specifičnoj situaciji, moći autonomno odlučiti na koji način će ispuniti zakonsku obvezu o 175 nastavnih dana, odnosno 160 nastavnih dana za maturante, odnosno odlučiti hoće li dio nastavnih dana odraditi subotama prema ranije poslanoj uputi - zaključuju iz ministarstva.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci