Provedbu nadzora od ministarstva su zatražili Zlatan Avar i Željko Bunić Foto: Krešo Đurić

Ministarstvo: Sjednica varaždinskog Gradskog vijeća od 2. 5. nije nezakonita

M.P./Varaždinske vijesti | 30.6.2016. u 15:15h | Objavljeno u Aktualno

- Ministarstvo uprave nije pronašlo razloge da 23. sjednicu varaždinskog Gradskog vijeća održanu 2. svibnja proglasi nezakonitom, a donijete akte ništavnima - navodi se to u odgovoru ministarstva na vijećničko pitanje Zlatana Avara je li Grad ministarstvu dostavio dokumentaciju koja se tiče spomenute sjednice vijeća.

Riječ je, podsjetimo, o sjednici na kojoj je donijet rebalans proračuna u kojem su osigurana sredstva za dogradnju varaždinske 6. OŠ, no vijećnici su o toj točci glasovali nekoliko puta. Nezavisni vijećnik Zlatan Avar i HSLS-ov vijećnik Željko Bunić stoga su nakon nekoliko dana od ministarstva zatražili provedbu nadzora zakonitosti rada Gradskog vijeća. Ukazali su na kršenje Poslovnika Gradskog vijeća i nepravilnosti kod glasovanja.

Ministarstvo je u odgovoru, koji potpisuje pomoćnik ministrice Boris Milošević, navelo da se Zakonom o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi ne uređuje pitanje samog postupka utvrđivanja kvoruma tijekom sjednice kao niti postupak i tijek glasovanja na sjednici.

- O tome odlučuje svaka jedinica lokalne samouprave u okviru svojeg samoupravnog djelokruga što propisuje općim aktima. Budući da je za tumačenje propisa nadležno tijelo koje je taj propis donijelo, ukazuje se da je za tumačenje primjene pojedinih odredbi Poslovnika o radu Gradskog vijeća Grada Varaždina nadležno Gradsko vijeće - podsjeća ministarstvo koje također navodi da je poslovnikom određeno da predsjednik vijeća može zatražiti utvrđivanje kvoruma u tijeku sjednice.

- Iz skraćenog zapisnika proizlazi da su dnevni red te odluka o rebalansu donijeti većinom glasova sukladno zakonu te su izraz volje većine članova predstavničkog tijela. Slijedom toga, budući da je odluka predstavničkog tijela donijeta propisanom većinom članova tog tijela, okolnosti navedene u predstavci nisu takve prirode da bi utjecale na volju većine temeljem zakona, a posebno obzirom na činjenicu da nije došlo do povreda Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi. Slijedom toga, ističe se da ministarstvo ne nalazi razloga za proglašavanjem 23. sjednice, odnosno dijela sjednice nezakonitim i akata donesenih na sjednici ništavim - ocijenilo je ministarstvo.

U odgovoru se također navodi da je ministarstvo kao odlučujućom ocijenilo okolnost da iz dostavljene dokumentacije ne proizlazi da se o istom pitanju glasovalo tri puta kako se navodi u predstavci, dok je sporna odluka na sjednici donijeta propisanom većinom glasova te je izraz volje većine.

- Završno, skreće se pozornost da članovi predstavničkog tijela koji su podnijeli zahtjev za nadzorom rada 23. sjednice vijeća radi povreda odredbi Poslovnika, nisu na sjednici iskoristili svoje pravo iz čl. 105. Poslovnika za podnošenje prigovora u slučaju postojanja povreda Poslovnika - navodi se u odgovoru pomoćnika ministrice.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci