Značajne štete nastale su i na vinovoj lozi Foto: ilustracija

Ministarstvo poljoprivrede objavilo prve službene procjene šteta od mraza

I.D./Varaždinske vijesti | 27.5.2016. u 08:13h | Objavljeno u Aktualno

Ministarstvo poljoprivrede ovog je tjedna objavilo prve službene procjene šteta nastale od mraza i niskih temperatura koji su u razdoblju od 26. do 30. travnja pogodili veliko područje u Hrvatskoj.

Ukupno je osamnaest županija proglasilo elementarnu nepogodu od mraza, a prema prvim procjenama ukupno procijenjena šteta iznosi 962.995.342,92 kuna. Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, u Varaždinskoj županiji elementarna nepogoda proglašena je u 24 općine i gradova, a šteta je procijenjena na 77.924.221,45 kuna.

Ministarstvo navodi da su značajne materijalne štete nastale na poljoprivrednim kulturama, posebice voću, vinovoj lozi, žitaricama i povrtnim kulturama u ranim fazama razvoja. Prema prvim procjenama, štete na voćnjacima i vinogradima kreću se u rasponu od 50 do 100 % prinosa, dok se štete na povrtlarskim kulturama i žitaricama kreću u rasponu od 30 do 70 %.

- Obzirom da je uslijed mraza došlo do velikog obujma štete koja će rezultirati gubitkom prinosa na nacionalnoj razini, ali i velikim materijalnim štetama na razini poljoprivrednih gospodarstava, Republika Hrvatska se pridružila inicijativi i u dogovoru s ostalim zemljama članicama EU (Austrija, Slovenija, Češka, Slovačka, Poljska i Mađarska) pogođenim istom nepogodom, na Vijeću ministara poljoprivrede 17. svibnja obavijestila je o razmjerima nastale štete i zatražila pomoć Europske unije. Očekujemo da će Europska komisija na idućem sastanku Vijeća ministara poljoprivrede i ribarstva EU koje je zakazano za lipanj izvijestiti o mogućnostima i modelima pomoći, a nakon obrade konačnih podataka o razmjerima štete - priopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede.

Dodaju da će ministarstvo, po izvještaju Komisije o mogućnostima pomoći, pristupiti implementaciji dostupnih modela kako bi se poljoprivrednim proizvođačima koji su pretrpjeli štete od ove elementarne nepogode na najprihvatljiviji način pomoglo u nastaloj situaciji.

(izvor: Ministarstvo poljoprivrede)

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci