Ministarstvo graditeljstva sufinancira 19 projekata iz Varaždinske županije Foto: Ivana Dreven

Ministarstvo graditeljstva sufinancira 19 projekata iz Varaždinske županije

| 17.5.2017. u 17:05h | Objavljeno u Aktualno

Ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Lovro Kuščević uručio je danas u Beletincu Odluke o dodjeli sredstava kapitalne pomoći korisnicima, tj. predstavnicima općina i gradova čiji se projekti sufinanciraju sredstvima ovog ministarstva.

U Varaždinskoj županiji odobreno je 19 projekata ukupne vrijednosti 7.011.784,84 kuna, od čega ministarstvo sufinancira 2.090.000 kuna. Odluke o dodjeli sredstava kapitalne pomoći dobili su gradovi Novi Marof i Lepoglava te općine Vinica, Ljubešćica, Sveti Ilija, Gornji Kneginec, Klenovnik, Jalžabet, Bednja, Donja Voća, Breznički Hum, Vidovec, Petrijanec, Trnovec Bartolovečki, Visoko (2 projekta) i Maruševec, a Odluke o sufinanciranju izrade Prostornih planova dobili su Grad Marof, Općina Sveti Ilija, Općina Ljubešćica i Općina Vinica. Ministarstvo je odobrilo ukupno 336 zahtjeva (popis svih odobrenih zahtjeva možete vidjeti OVDJE) za financiranje projekata za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i komunalnog standarda, za što je u državnom proračunu osigurano 40 mil. kuna, dok su za izradu prostornih planova uređenja osigurana tri milijuna kuna.

- Ravnomjerni regionalni razvoj prioritet je Vlade RH. Ovim projektima nastojimo ujednačiti komunalni standard diljem Hrvatske. Ne smije se dogoditi da naši sugrađani koji žive u malim sredinama osjete taj hendikep, oni moraju imati standard kakav je i u ostatku Hrvatske - naglasio je ovom prilikom ministar Kuščević koji je, uspoređujući komunalni standard različitih dijelova Hrvatske, napomenuo da je Sjever Hrvatske komunalno dobro opremljen.

- Problema imamo na istoku Slavonije, Lici i Dalmatinskoj zagori. Zato i postoji ova mjera, za koju smo ove godine predvidjeli 40 milijuna kuna i zahvaljujući kojoj će se izgraditi kilometri nogostupa, javne rasvjete, vrtići, šetnici i slično - rekao je Kuščević.

Podjela odluka održana je tako u društvenom domu u Beletincu, s obzirom da je Općina Sveti Ilija za projekte održavanje javnih površina i uređenja centra naselja Beletinec dobila 145.000 kuna. Na odobrenim sredstvima u ime svih gradonačelnika i načelnika zahvalio je načelnik općine Petrijanec Vladimir Kurečić, koji je istaknuo da jedinicama lokalne samouprave, u okolnostima u kojima funkcioniraju, svaka kuna jako puno znači.

- Hrvatska je visokocentralizirana zemlja, više od 90 posto sredstava se "vrti" u državnom proračunu, u ministarstvima i javnim poduzećima. Jako malo dolazi jedinicama lokalne samouprave i to će se morati promijeniti. Također, porezna reforma koja je povećala neoporezivi dio dohotka je dovela do smanjenja prihoda većine općina i gradova, naročito u kontinentalnom dijelu, a u okolnostima u kojima Vlada mora smanjivati proračunski deficit, ovakva je dodjela sredstava itekako značajna. Kaže se "Zrno do zrna pogača, kamen do kamena palača", tako i više ovakvih dodjela, bez obzira na iznose, donosi veliku korist jedinicama lokalne samouprave - istaknuo je Kurečić, dodavši za je Općina Petrijanec dobila 200.000 kuna kojima će sufinancirati nabavku komunalnog traktora koji će služiti za održavanje javnih površina, ali i u sklopu novoosnovane općinske komunalne tvrtke "Priroda".

- Naime, Općina Petrijanec će se kroz svoju tvrtku baviti proizvodnjom povrća, bobičastog voća i sličnog, čemu će multifunkcionalni traktor itekako doprinijeti. Pomoću ovih 200.000 kuna lakše ćemo realizirati ovu investiciju ukupne vrijednosti oko 300.000 kuna - pojasnio je Kurečić.

Kušćević se osvrnuo i na projekte energetske učinkovitosti.

- Energetska učinkovitost je trenutno najveći program Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja. Samo na području ove županije trenutno financiramo 15 višestambenih zgrada, ukupne vrijednosti oko 17 milijuna kuna te šest škola i vrtića vrijednosti 15 milijuna kuna. No to nije sve, jer je Vlada prije mjesec dana usvojila Program energetske obnove zgrada javnog sektora, gdje će svi gradonačelnici, načelnici, župani i ravnatelji javnih ustanova za mjesec dana moći prijaviti projekte. Za provedbu tog programa do 2020. godine smo osigurali 211 milijuna eura. To je dobar program koji će podići građanski sektor i omogućiti velike uštede i kojim ispunjavamo ciljeve Europske komisije - naglasio je.

Dodao je da je za projekte višestambenih i odgojno-obrazovnih zgrada u natječaju predviđeno 150 milijuna kuna. Međutim, vrijednost prijavljenih projekata iznosila je više od 500 milijuna kuna, stoga su zahvaljujući suradnji Ministarstva graditeljstva i Ministarstva regionalnog razvoja u europskom fondu osigurana sredstva za sve projekte, tako da će svima koji su zadovoljili kriterije natječaja biti odobrena sredstva.

- To je prvi put da je riječ o europskim sredstvima, a ne kao "do jučer", o nacionalnim sredstvima. Moram istaknuti da smo u 2017. godini prvi put, otkako smo članica EU, povukli više sredstava nego što smo uplatili u europski proračun. Uplatili smo tri milijarde kuna, a do sada smo povukli više od šest milijardi kuna. Financijski je plan da se do kraja ove godine povuče nešto više od 13 milijardi kuna, što je pokazatelj da nam u Hrvatskoj treba politička stabilnost kako bismo sve ove programe proveli do kraja - napomenuo je Kušćević.

Podjeli odluka prisustvovali su i pomoćnik ministra Milan Rezo te saborski zastupnici Anđelko Stričak i Josip Križanić.