Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja rekorder u povlačenju sredstva iz EU fondova Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja rekorder u povlačenju sredstva iz EU fondova

VV | 9.12.2019. u 17:00h | Objavljeno u Aktualno

Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja koje vodi ministar i potpredsjednik Vlade Predrag Štromar rekorder je u povlačenju sredstava iz EU fondova. Najviše sredstava povuklo se za energetsku obnovu.

Od 2015. godine do danas objavljeno je pet poziva za energetsku obnovu javnih i višestambenih zgrada. Ugovoreno je ukupno 1.455 projekata, odnosno investicija u ukupnoj vrijednosti 550 milijuna eura, odnosno preko 4 milijarde kuna. Više od pola su bespovratna sredstva.

-Stalno slušamo kako Hrvatska ne povlači dovoljno sredstava iz EU fondova. Mi dokazujemo suprotno. Ugovorili smo 95 posto od planiranog pa povećavamo sredstva i povlačimo od onih manje uspješnih ministarstava kako bi raspisivali nove pozive. Imamo do sad preko 1400 obnovljenih škola, bolnica, vrtića i stambenih zgrada. Trenutno je više od 70 tisuća djece u ugodnijim učionicama, a energetska obnova obuhvatila je i preko 16 tisuća kućanstava – rekao je Predrag Štromar.

Većina tih zgrada starija je od 60 godina i vjerojatno ne bi ni bile obnovljene da nema sufinanciranja iz EU fondova. Osim toga korist je višestruka, štedi se energija, ali i novac.

Uzmimo za primjer nedavno obnovljenu višestambenu zgradu koja je izgrađena davne 1866. godine.

Toplije i ugodnije učionice i dječji vrtići, obnovljene bolnice i domovi zdravlja, veća ušteda energije u kućanstvima - sve to su rezultati energetske obnove zgrada od kojih nastaje višestruka korist, kako za gradove, općine i ustanove, tako i za sve građane. Podiže se kvaliteta života i rada te se štedi novac, i građanima i jedinicama lokalne samouprave.

Velik dio tih sredstava otišao je i u Varaždinsku županiju.

-Sjever Hrvatske godinama je bio zapostavljen, a sad se napokon ispravlja nepravda. Sjever i Varaždinska županija imaju prijatelja u Vladi i dok god sam u Zagrebu garantiram da će se u ovaj kraj ulagati – rekao je Štromar.

Samo za projekte sufinancirane preko Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja uložilo se gotovo pola milijarde kuna u Varaždinsku županiju.

Najviše se uložilo u energetsku obnovu, a tu su bolnice, škole, vrtići, društveni domovi.

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...