Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja Predraga Štromara vodeći po povlačenju EU sredstava Foto: HNS

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja Predraga Štromara vodeći po povlačenju EU sredstava

Varaždinske vijesti | 14.11.2019. u 15:00h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske, ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar, proteklih je dana bio čest gost u Varaždinskoj županiji.

Nazočio je tako završnoj konferenciji projekta „Energetska obnova zgrade Općine Sračinec“ u Sračincu. U Ivancu je bio na istoj takvoj konferenciji projekta „Energetska obnova društvenog doma Lančić-Knapić“ te u Petrijancu na dovršetku energetske obnove Društvenog doma u Novoj Vesi i prostorija tamošnjeg nogometnog kluba.

To je samo dio velikog broja projekata koji su realizirani ili su u tijeku za koje je Štromarovo ministarstvo iskoristilo gotovo sva dostupna EU sredstava, no, nastavlja se i dalje.

- Ministarstvo je trenutno već na realizaciji 94 posto ugovorenih sredstava, a sada ćemo realizirati mogućnost da iskoristimo sredstava koja su bila namijenjena drugim ministarstvima, ali nisu iskorištena - kazao je Štromar.

Iako isprve sve izgleda i više nego lagano, iza ovakvih brojki stoji izuzetno puno rada i uloženog znanja.

- Često smo svjedoci izjava da Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja samo prosljeđuje novac EU. Kada bi to bilo tako, ovaj je posao mogao biti odrađen još prije pet godina. No nije, i to iz jednostavnog razloga - trebao je u Vladu RH doći čovjek koji ima sluha za ovaj kraj, koji razumije naše potrebe i pomaže nam. Tim koji vodi potpredsjednik Vlade Predrag Štromar odradio je odličan posao u pripremnim radnjama, kako bi i mi mogli aplicirati na natječaje za energetsku obnovu – poručio je glasnogovornik Županijske organizacije HNS-a Krunoslav Lukačić ističući da u Varaždinskoj županiji nema niti jedne općine i grada koji nemaju ulaganja iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.

Upravo je ta činjenica dodatan dokaz da je bilo dobro u kritičnom trenutku stati na stranu stabilizacije Vlade bez novih izbora. Što se tiče same energetske obnove objekata, trenutno se širom Hrvatske na ovaj ili sličan način uređuje oko 1400 javnih objekata, među njima oko 400 škola i 100 vrtića.