Doznajemo: Ministari obrane Američko-jadranske povelje u petak Trakošćanu

| 7.12.2016. u 12:29h | Objavljeno u Aktualno

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević predsjedat će sastankom ministara obrane država Američko-jadranske povelje (A-5) koji će se u petak, 9. prosinca, održati u Trakošćanu.   

Sastanku će prisustvovati ministri obrane država članica Povelje, Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Sjedinjenih Američkih Država, kao i ministri obrane Kosova, Slovenije i Srbije u svojstvu promatrača.

Na sastanku će se razgovarati o aktivnostima i ključnim projektima zajedničke suradnje realiziranim tijekom 2016. godine te viziji smjera budućeg razvoja i intenziviranja suradnje u potpori jačanja euroatlantskih procesa u državama jugoistočne Europe koje teže članstvu u NATO-u.

Američko-jadranska povelja je partnerska regionalna inicijativa, koju su 2003. godine potpisale Hrvatska, Albanija i Makedonija te SAD, a navedenoj inicijativi 2008. godine pristupile su Bosna i Hercegovina te Crna Gora, a čiji je cilj integracija svih država članica u euroatlantske integracije. Ovaj sastanak jedna je od niza aktivnosti tijekom ove godine u kojoj Poveljom predsjedava Republika Hrvatska.

Tijekom konferencije očekuje se i potpisivanje Zajedničke izjave ministara obrane Američko-jadranske povelje.