Ministar poljoprivrede Tolušić u Koki: Kad bi svi ovako radili ne bi bilo salmonele

| 7.12.2016. u 15:09h | Objavljeno u Aktualno

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić danas je bio u posjetu Međimurskoj i Varaždinskoj županiji gdje je obilazio tvrtke i poljoprivredna gospodarstva koja se bave uzgojem pilića i proizvodnjom pilećeg mesa.

U Šemovcu je obišao OPG Magdalenić, kooperanta Koke, koji se bavi uzgojem pilića nakon čega je obišao i Kokinu farmu u Kućanu Gornjem te pogone za proizvodnju hrane i pogone Koke u Varaždinu.

Farma u Šemovcu, moderna je farma koja je dislocirana od naselja. Ministar je naglasio da je u takvim farmama minimalna mogućnost greške. U njima se razvoj pilića odvija u strogo kontroliranim uvjetima zbog toga je pohvalio ovakvu proizvodnju te poručio građanima neka kupuju hrvatske proizvode koji su kvalitetniji i zdravstveno ispravniji.

Ovdje se zna odakle je došlo svako jaje i pile. Poznat je svaki gram hrane s kojim se ovi pilići hrane. Poznat je put od farme do klaonice te svježe zaklanog pileta i njegovog pakiranja pa do dolaska u trgovinu –objasnio je ministar.

Ministar Tolušić osvrnuo se i na uvoz zdrastveno neispravne hrane, ali i to kako se uvoz ne može zabraniti niti je to namjera Ministarstva.

Na žalost pokazalo se da ono što smo uvezli iz drugih zemalja ima neke anomalije – rekao je dodavši da nam se nameće pitanje možemo li vjerovati deklaracijama ili ćemo rađe vjerovati hrtvatskom proizvodu i mesu hrvaskih farmi.

Ministar je dodao da je intencija Ministarstva, a i njegova osobno da hrvatski građani jedu kvalitetne i zdravstveno ispravne proizvode i zbog toga se građane mora upozoravati ako se pojave slučajevi zdravstveno neispravne hrane.

- Kad bi svi pogoni mesa koje dolazi iz stranih zemalja bili kao ovi ovdje onda ne bi pričali o salmoneli. Pitam se i volio bih jednom vidjeti tvornice država iz kojih uvozimo hranu po apsolutno smješnim i nerealnim cijenama – zaključio je ministar poljoprivrede dodavši da će jednom osobno otići uvjeriti se kakva je njihova razina kvalitete, zdravstvene sigurnosti i ispravnosti hrane.