Ministar Marko Pavić i međimurski župan Matija Posavec Foto: Međimurska županija

Ministar Pavić najavio potpore za povećanje plaća u tekstilnoj, obućarskoj i drvnoj industriji

Varaždinske vijesti | 20.1.2018. u 18:48h | Objavljeno u Aktualno

U svom prvom službenom posjetu Međimurskoj županiji u petak je boravio ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić, koji je dan iskoristio kako bi sa svojim domaćinom, županom Međimurske županije Matijom Posavcem i suradnicima razgovarao o temama ključnima za sjever zemlje, a koje se tiču stanja na tržištu rada, upisnih kvota, o radu Područnih ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Zavoda za mirovinsko osiguranje.

- Uz obilazak terena promoviramo mjere zapošljavanja i susrećemo se s lokalnim i regionalnim čelnicima da vidimo koje još stvari možemo popraviti unutar resora. Sastanak koji smo imali bio je vrlo produktivan i konstruktivan, dotaknuli smo se mnogih tema, prvenstveno sam župana i sve njegove suradnike obavijestio o novim mjerama zapošljavanja s kojim želimo zadržati mlade u RH - objasnio je ministar i dodao kako se tu prvenstveno radi o jačanju pripravništva i mjerama za samozapošljavanje.

Prekvalifikacija nezaposlenih u metalsku struku

- S ministrom smo razgovarali o jednoj od najvažnijih tema za Međimurje, sustavu zapošljavanja, mirovina i prosjeka plaća. To je naša boljka i izazov s kojim smo se odlučili uhvatiti u koštac i nastojimo ga riješiti na sve načine, svakim projektom, ulaganjem i mjerama. Mi nemamo problema s prosjekom nezaposlenih, on je u Međimurju rekordnih 6,8%, trenutno je naime 2.928 ljudi na Zavodu za zapošljavanje  i svjesni smo da nisu svi našli posao u Međimurju, da su mnogi otišli u druge zemlje. Ono što danas postoji je nedostatak radne snage, pogotovo u metalskoj industriji koja je vrlo proaktivna. Ministru smo prezentirali sve što rade naše stručne službe i razvojne agencije, uz dakako HZZ kroz niz zajedničkih projekata - rekao je međimurski župan i naglasio kako će jednim takvim projektom 140 nezaposlenih osoba biti prekvalificirano i usmjereno na tržište rada za metalsku struku.

ministar_marko_pavic_-_matija_posavec_-_medjimurje_1.JPG

Tema koja je označena kao najvažnija na radnom sastanku svakako je ona oko nastojanja da se poveća minimalna plaća i prosjek plaća u Međimurskoj županiji, koje su još uvijek puno manje od državnog prosjeka.

- Vlada je odgovorno pristupila tom problemu, s jedne strane smo dva puta povećali minimalnu plaću po 5%, a s druge strane uveli smo i olakšice za one poslodavce koji daju minimalnu plaću u smislu da smo prepolovili osnovicu na doprinos za pola. Ono što ćemo učiniti, upravo temeljem Vašeg angažmana i problema s kojim se suočava nekoliko županija na sjeveru Hrvatske, je da upravo industrije koje su bitne u Međimurju, a to su tekstil, koža, metalska i obućarska industrija budu u posebnoj skrbi. To znači da naši konzultanti pregovaraju s Europskom komisijom o uvođenju potpora za tekstilnu, obućarsku i drvnu industriju na način kako su to riješili u Italiji i Španjolskoj. Poduzetnik bi za svakog zaposlenog dobio potporu kojom bi mogao povećati plaću u tom sektoru i ako uspješno ispregovaramo s Europskom komisijom, a vjerujem da hoćemo, to bi moglo krenuti već ove jeseni. Vjerujem da ćemo do kraja lipnja dobiti potporu od EU komisije za uvođenje takvog sustava potpore i da od rujna možemo ući u značajnije dizanje minimalne plaće, ali i plaće općenito - objasnio je ministar Pavić.

Međimurski projekti i mjere

Razgovaralo se i o programu zapošljavanja osoba romske nacionalnosti i dugotrajno nezaposlenih, kao i proaktivnosti Međimurske županije u prijavljivanju projekata.

- Mnogobrojni gradovi i općine prijavili su program za zapošljavanje žena „Zaželi“, danas smo potpisali ugovore teške više od 17 milijuna kuna u Murskom Središću koji se tiču ove županije. Isto tako mi je bilo drago čuti da je Županija prijavila program LEDI – lokalne inicijative za potpore zapošljavanja, kojim će upravo biti fokusirani na mlade kroz NIT populaciju, odnosno onu koja nije u obrazovanju ni u radu, i za klubove za mlade u HZZ-u - dodao je ministar Pavić.

ministar_marko_pavic_-_matija_posavec_-_medjimurje_4.JPG

Župan Posavec je za kraj naglasio kako će se uključiti u sve natječaje koje će ministarstvo provoditi u segmentu samozapošljavanja i uz skoro donošenje zakona o strukovnom obrazovanju prijavili novi Centar kompetencije za strukovno obrazovanje i nastojali sinergijom obrazovanja i gospodarstva usmjeriti one koji se školuju danas, sutra na tržište rada.

Nužno povećanje Područnih ureda HZZ i HZMO-a

Nakon radnog sastanka, delegacija je posjetila prostore Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područni ured Čakovec i Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje – Područni ured Čakovec, gdje je ministar razgledao tamošnje prostore i uvjete rada. U HZZ-u su mu predstavili mogućnosti širenja njihovih kapaciteta, ali i naglasili kako je trenutno na tržištu 2.928 nezaposlenih osoba za koje se provode mjere aktivne politike zapošljavanja, te u suradnji s Međimurskom županijom usklađuju upisne kvote s potrebama tržišta.

U HZMO pak su naglasili kako su jedini Područni ured koji nema svoju pravu funkciju i status, ali i kako uz svoje dvije ispostave, u Prelogu i Murskom Središću, imaju mali broj zaposlenih, dok je omjer količine obavljanja posla i zaposlenih jedan od najgorih u zemlji. Ministar je na kraju svog boravka u Međimurju sudjelovao na tradicionalnom susretu predstavnika Grada Mursko Središće s poduzetnicima, gospodarstvenicima, obrtnicima i vlasnicima OPG-ova s područja Grada, gdje su detektirani problemi gospodarstva i tržišta rada, ali i naglašeno da se u ovom kraju mnogo gradi i radi.

ministar_marko_pavic_-_matija_posavec_-_medjimurje_2.JPG

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci