Ministar Malenica u Varaždinskoj županiji koja 1. siječnja preuzima 200-tinjak poslova Ureda države uprave Foto: Krešimir Đurić/Varaždinska županija

Ministar Malenica u Varaždinskoj županiji koja 1. siječnja preuzima 200-tinjak poslova Ureda države uprave

VV | 26.8.2019. u 16:05h | Objavljeno u Aktualno

Varaždinska županija će, kao i sve ostale hrvatske županije, 1. siječnja sljedeće godine preuzeti povjerene poslove ureda državne uprave, kao i službenike te namještenike Ureda u Varaždinskoj županiji. Upravo je to bila tema radnog sastanka ministra uprave Ivana Malenice, župana Radimira Čačića i predstojnika Ureda državne uprave u Varaždinskoj županiji Miljenka Plukavca održanog u ponedjeljak, 26. kolovoza, u Županijskoj palači u Varaždinu.
Uz domaćine, zamjenike župana Tomislava Paljaka i Roberta Vugrina, savjetnicu župana Nataliju Martinčević i pročelnicu Upravnog odjela za poslove Skupštine i župana Ivanu Golubić Horvat, na sastanku su iz Ministarstva uprave bili državna tajnica Josipa Rimac, načelnica Sektora za građanska stanja i modernizaciju upravnog postupanja Terezija Marić te načelnik Sektora za financijsko upravljanje i nabavu Saša Čolić.
- Danas smo se sastali kako bismo dogovorili aktivnosti vezane uz povjeravanje poslova ureda državne uprave županijama. Radi se o jednom u nizu operativnih sastanaka koje ćemo odraditi u sljedeća dva tjedna sa svim županima i predstojnicima ureda državne uprave. U pitanju je jedna od reformskih mjera Vlade RH, a riječ je oko 200 poslova, što upravnih, što neupravnih, koje će se županijama povjeriti od 1. siječnja 2020. godine. Zbog toga je bilo potrebno donijeti novi Zakon o sustavu državne uprave te izmijeniti oko 66 posebnih zakona. Zakon je stupio na snagu 18. srpnja ove godine, a u sljedećem razdoblju pripremamo izmjene preostalih 66 zakona – rekao je ministar Malenica.
Župan Radimir Čačić je rekao kako je ovo najznačajnija i najozbiljnija reformska mjera Vlade.
- Podržavam ovu reformsku mjeru, jer županije do prije nekoliko godina, prije otvaranja EU fondova, nisu imale stvarne financijske i fiskalne snage, a kamoli izvorno financiranje. Čak ni decentralizirano financiranje nije bilo od koristi građanima. Na ministru Malenici, kao i na nama je ozbiljan zadatak preuzimanja povjerenih poslova države uprave, pri čemu imamo odgovornost da sve napravimo tako da ova reforma doprinese racionalnom, jeftinijem i bržem sustavu za građane. U ingerenciju županija dolazi 200-tinjak različitih javnih ovlasti, što je veliki korak i siguran sam da ćemo svi zajedno kao građani Hrvatske od toga imati koristi – rekao je župan Čačić.
U Uredu državne uprave u Varaždinskoj županiji zaposleno je 112 službenika i namještenika, od kojih njih 56 ima uvjete za mirovinu, izvijestio je predstojnik Ureda Miljenko Plukavec, koji je Varaždinskoj županiji zahvalio na dobroj suradnji u pripremi za preuzimanje poslova.

Nakon sastanka ministar Malenica je u društvu saborskog zastupnika Anđelka Stričaka i malo prošpancirao Varaždinom. 

Galerija slika