Ministar Horvat u Novom Marofu: Transformiramo gospodarstvo i stvaramo pozitivnu poduzetničku klimu Foto: Grad Novi Marof

Ministar Horvat u Novom Marofu: Transformiramo gospodarstvo i stvaramo pozitivnu poduzetničku klimu

Varaždinske vijesti | 1.7.2020. u 09:07h | Objavljeno u Aktualno

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat u utorak je boravio u Varaždinskoj županiji, a tom je prilikom, u društvu gradonačelnika Novog Marofa Siniše Jenkača, posjetio Poduzetničku zonu Ljubešćica. Radi se o zoni čiji razvoj Ministarstvo prati od samih početaka, odnosno od izgradnje, pa i sada tijekom proširenja.

- Vidimo da dinamika radova na izgradnji poduzetničke infrastrukture ovdje u zoni odlično napreduje. Radi se o tvrtkama koje ne samo da stvaraju dodanu vrijednost, već stvaraju visoku dodatnu vrijednost. Ja već treću godinu zaredom osmišljavam projekte koji transformiraju hrvatsko gospodarstva iz industrijskih ili drugih politika u nešto čime se danas bavi zapadna Europa kako bi se brojke hrvatskog gospodarstva krenule ispravnim pravcem – rekao je ministar Darko Horvat.

Naglasio je kako iz godine u godinu administrativno i parafiskalno rasterećuju hrvatske poduzetnike te tako stvaraju pozitivnu poduzetničku klimu, a tome doprinose i europski projekti.

ministar_horvat_obilazak_novi_marof_04.JPG

- Pravi primjer toga je tvrtka Fripol koja već drugi puta u četiri godine koristi sredstva EU u svrhu povećanja volumena proizvodnje te uvođenja novih tehnologija. Ono što me posebno veseli, kroz sredstva koja smo kao Ministarstvo dali za stipendiranje učenika u deficitarnim zanimanjima i za naukovanje, dajemo priliku da vlasnik Fripola sam stvara radnike za svoju budućnost – istaknuo je ministar.

Ministar Horvat i gradonačelnik Jenkač obišli su i hale bivše tvornice BBS u Podrutama gdje je, nakon što je tvrtka deset godina bila u stečaju, ponovno pokrenuta proizvodnja.

- Zahvaljujući našoj promociji i agitiranju, bivšu tvornicu BSS kupila je susjedna tvrtka, Omega Breznica i uspješno pokrenula proizvodnju. To je jedna pozitivna priča i koliko god su neki bili skeptični i mislili da su to puste priče, zahvaljujući novom vlasniku i investitoru, tamo je pokrenuta proizvodnja, zaposleni su ljudi, iskorištene su radne zone koje su kroz stečajni postupak 10 godina bile neaktivne. Na taj način razmišljamo i dalje, ne samo kroz pokretanje naših stečajnih zona, nego i pomaganjem našim poduzetnicima koji postoje na području Novog Marofa i šire kroz povezivanje s ministarstvom, HAMAG BICRO-m i HABOR-om, da lakše, brže i bolje mogu iskoristiti potencijalna sredstva koja se nude – naglasio je Jenkač.

Početak proizvodnje u bivšoj tvornici BSS jedna je pozitivna priča, a Jenkač se nada da će se isto desiti i s tvrtkama Lipa i Bor.

- Ostaje nam još samo da se proda Varteksov pogon u Novom Marofu i na tome intenzivno radimo. Sve to nema direktne ingerencije na nama jer mi nismo vlasnici, ali smo se dogovorili da intenzivno tragamo za novim kupcima i do sada smo bili uspješni, a nadamo se da ćemo biti i dalje – naglasio je Jenkač dodavši kako se na napore za ponovno pokretanja proizvodnje nadovezuju i brojne investicije u poslovnoj zoni koje se pripremaju i projektiraju i zahvaljujući kojima će zona kroz nekoliko godina zasjati punim sjajem.

ministar_horvat_obilazak_novi_marof_00.JPG

Preduvjet za to je istočna obilaznica Novog Marofa koja kreće u izgradnju, a predstavlja prvu fazu budućeg gospodarskog razvoja grada.

Prije obilaska spomenutih tvrtki, ministar Horvat posjetio je, u društvu predsjednika Uprave HAMAG-BICRO-a Vjerana Vrbanca, HGK - Županijsku komoru Varaždin, gdje je s poduzetnicima razgovarao o mjerama pomoći u koronakrizi. Horvat je predstavio mjeru pomoći u skraćivanju radnog vremena te nove mjere u samozapošljavanju i proširenju poduzetničke aktivnosti.

ministar_horvat_obilazak_novi_marof_09.JPG

– Vlada je stavila na raspolaganje hrvatskim poduzetnicima, u vrlo široko postavljenom segmentu, horizontalno, koji mogu koristiti mikro, mali, srednji i veliki poduzetnici, da namirujemo 2000 kuna neto po radniku u trgovačkim društvima čija je gospodarska aktivnost u odnosu na neka druga vremena pala minimalno 20 posto – rekao je Horvat i dodao da je osigurano 3 milijarde kuna da se velik broj obrta i poduzeća zadrži u intenzivnom pogonu.

Predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a je istaknuo da je Hrvatska došla na korak do novih 22 milijarde eura raznih pomoći Europske unije.

– Ako kompariramo s iznosom koji je imala u prošlom višegodišnjem financijskom okviru od 10,7 milijardi, onda je ovo izvanredan uspjeh jer će gospodarstvenici moći dobiti duplo više potpora i gospodarski oporavak trajat će kraće nego smo mislili – rekao je Vrbanec.

ministar_horvat_obilazak_novi_marof_01.JPG

ministar_horvat_obilazak_novi_marof_02.JPG

ministar_horvat_obilazak_novi_marof_03.JPG

ministar_horvat_obilazak_novi_marof_05.JPG

ministar_horvat_obilazak_novi_marof_06.JPG

ministar_horvat_obilazak_novi_marof_08.JPG

ministar_horvat_obilazak_novi_marof_10.JPG

ministar_horvat_obilazak_novi_marof_11.JPG

ministar_horvat_obilazak_novi_marof_12.jpg

ministar_horvat_obilazak_novi_marof_13.JPG

ministar_horvat_obilazak_novi_marof_14.JPG

ministar_horvat_obilazak_novi_marof_15.JPG

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci