Ministar državne imovine Goran Marić u Varaždinu se sastao s županom, gradonačelnicima i načelnicima

D.P. | 21.5.2018. u 14:32h | Objavljeno u Aktualno

Ministar državne imovine Goran Marić, danas je u Županijskoj palači u Varaždinu održao radni sastanak s varaždinskim županom, varaždinskim gradonačelnicima i načelnicima te saborskim zastupnicima.

Glavna tema sastanka bila je državna imovina po jedinicama lokalne i regionalne samouprave, odnosno njezino stavljanje u funkciju.

Nakon sastanka varaždinski župan Radimir Čačić izrazio je zadovoljstvo te kazao kako smatra da je sastanak bio plodonosan i konstruktivan. Podsjetio je kako Hrvatska od 90-ih godina do danas nije mnogo napravila na stavljanju svoje imovine u funkcije te istaknuo kako vjeruje da je došlo vrijeme da se to promijeni.

- Ja sam osobno formirao Odjel za registraciju državne imovine i do danas priča je napredovala, imovina je evidentirana, ali to nije dovoljno. Ono što je potrebno je stvoriti zakonodavni okvir kojim država može na društveno najkorisniji način tu imovinu pustiti u funkciju. Upravo ovaj prijedlog zakona s kojim ministar izlazi u petak, a to je Zakon o upravljanju državnom imovinom rješava od tih nekoliko tisuća predmeta koji stoje, tisuću sasvim sigurno. Sve ono što je u upotrebi od škola do parkova automatizmom prelazi na jedinice lokalne samouprave i na njih se samo treba upisati. Uz to otvara se cijeli spektar instrumenata za odlučivanje - kazao je župan Radimir Čačić.

Dodao je kako u Varaždinskoj županiji postoji oko 50 predmeta te se o njima na radnom sastanku razgovaralo s ministrom.

- Naročito je važno je da ćemo se na početku 9. mjeseca ponovno naći da vidimo što je napravljeno od toga što smo danas dogovorili - kazao je Čačić.

Od važnijih projekata koji će se moći realizirati zbog novog Zakona istaknuo je Arboretum Opeku te jahaonu u Optujskoj.

- Upravo danas smo dobili obavijest da je odobremo 800.000 kuna europskog novca za projekt dvorca u Vinici, no kako bi mogli povući veći europski novac trebamo dvorac dobiti u vlasništvo. Tu je i ozbiljan projekt jahaone, atraktivan turistički i gospodarski projekt koji radimo s Gradom - pojasnio je Čačić.

Ministar Marić je također bio zadovoljan sastankom.

Kazao je kako je dobio popis od 50-ak predmeta važnih za Varaždinsku županiju te obećao kako će im se Ministarstvo posvetiti i ažurnije reagirati.

- Najveći dio problema predmeta koje imaju jedinice lokalne samouprave s Ministarstvom riješit će se donošenjem ovog Zakona. On će pokazati svijest i spoznati o stanju državne imovine i njezinom potencijalu, jer do sada nije bilo dovoljno spoznaje o tome. Sa aktivacijom državne imovine po gradovima i općina, državni proračun će biti bogatiji, prihodi će se povećati a jedinice lokalne samouprave će privući investicije. To naravno znači nova zapošljavanja i ostanak ljudi - zaključio je Marić.

Označeno u