FOTO Ministar prometa Oleg Butković obišao gradilište rotora u Knegincu koji bi trebao biti dovršen do lipnja

MGA | 14.3.2023. u 11:20h | Objavljeno u Aktualno

Ministar mora, prometa i infrastrukture i potpredsjednik Vlade RH Oleg Butković zajedno je sa županom Varaždinske županije Anđelkom Stričakom, predsjednikom Uprave Hrvatskih cesta Josipom Škorićem i načelnikom Općine Gornji Kneginec Goranom Kaniškim jutros obišao radove na izgradnji kružnog raskrižja u naselju Turčin, u Gornjem Knegincu,  tj. na raskrižju državne ceste D3 s Vukovarskom i Topličkom ulicom. Investitor su Hrvatske ceste, a ulaganje je vrijedno 862.203,2 eura s PDV-om.

1678787123094_1.jpg

Ministar Butković naglasio je da je rotor najbolje prometno rješenje s obzirom na gustoću prometa i česte prometne nesreće na tom dijelu prometnice te se nada da će se izvedbom projekta riješiti svi ti problemi.

- Sa županom smo razgovarali i o drugim projektima koje provode Hrvatske ceste. To je brza cesta Varaždin - Ivanec - Krapina, za koju je raspisan natječaj, a ponude se otvaraju 31. ožujka. Nadam se da neće biti žalbi kako bi što prije ugovorili prvu fazu radova, čija vrijednost iznosi nešto više od 30 mil. eura, pa očekujemo što prije početak radova - rekao je Butković dodajući da je na putu iz Zagreba u Varaždin stao kratko na autocesti A4, na kojoj se provodi obnova kolnika koji su u lošem stanju. Vrijednost radova iznosi oko 20 mil. eura, za dva projekta i nada se da će radovi završiti što prije tj. do početka turističke sezone.

1678787092943_1.jpg

- Razgovarali smo i o brzoj cesti Varaždin - Ormož. Krajem ovog mjeseca susrest ću se sa slovenskom ministricom prometa pa ćemo definirati pristupnu tj. spojnu točku s hrvatske i slovenske strane, kako bi izgradnja te podravske, brze ceste što prije krenula - poručio je Butković napominjući da dobro surađuju s Varaždinskom županijom te da je inače bitna suradnja s lokalnom samoupravom oko riješavanja imovinsko-pravnih odnosa kako bi se projekti mogli što brže realizirati.

Varaždinski župan Anđelko Stričak izrazio je zadovoljstvo ulaganjima s državne razine u Varaždinskoj županiji. Trenutačno Hrvatske ceste završavaju, izvode ili pripremaju projekte u prometnoj infrastrukturi ukupne vrijednosti od 70 milijuna eura.

1678787082925_1.jpg

- To je veliki iznos. Osim toga, ministarstvo prometa Županijskim je cestama dodijelilo sredstva u iznosu od 4,7 milijuna eura kojima ćemo sanirati 28 klizišta. Također ugovaramo oko 9,2 mil. eura za sanaciju kolnika na lokalnim cestama - poručio je župan. 

Predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Škorić rekao je da izgradnja rotora u Knegincu malo kasni zbog vremenskih neprilika, ali da bi trebao biti dovršen u lipnju.

- Ovaj će rotor znatno doprinijeti povećanju sigurnosti prometa u Gornjem Knegincu. Nadam se da će završetkom ovog projekta stanovnici Kneginca i svi koji ovuda prolaze biti zadovoljni - poručio je Škorić dodajući da su razgovarali i o ostalim projektima, od kojih su neki u završnoj fazi kao što je obilaznica Novog Marofa.

U sljedećem razdoblju ključni projekti u prometnoj infrastrukturi bit će brza cesta prema Krapini te izmiještanje državne ceste D2 u Cestici i Petrijancu, jer su to "uska grla" na toj prometnici. Do kraja godine trebala bi biti gotova studija utjecaja na okoliš te slijedi izrada dokumentacije, a do tada bi se riješila i dodirna točka s Republikom Slovenijom prema Ormožu, i time bi se povećala kvaliteta prometa na tom dijelu.  

Načelnik Općine Gornji Kneginec Goran Kaniški zahvalio je Hrvatskim cestama na odličnoj suradnji kazavši da su se na tom dijelu prometnice na tjednoj bazi događale prometne nesreće i da se izgradnjom rotora riješava jedna od prometnih crnih točki u Knegincu. Najavio je izgradnju još jednog kružnog toka na istoj državnoj cesti u Turčinu, na križanju državne ceste i ulice koja vodi prema željezničkoj stanici.