Ministar Beroš mobilizirao deset medicinskih sestara iz KBC-a Zagreb u varaždinsku bolnicu

Varaždinske vijesti | 14.11.2020. u 11:24h | Objavljeno u Aktualno

Kao pomoć djelatnicima Opće bolnice Varaždin, u petak je u bolnicu stiglo deset medicinskih sestara educiranih za rad u jedinici intenzivnog liječenja.

Medicinske sestre su dočekali i poželjeli im dobrodošlicu ravnatelj OBV-a Nenad Kudeli. dr. med., i načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije, zamjenik župana Robert Vugrin.

Na području Varaždinske županije nastavljen je trend velikog broja novootkrivenih oboljelih od koronavirusa i taj se broj već više od deset dana kreće preko 200, incidencija novootkrivenih slučajeva je unazad sedam dana preko 1.500, istaknuo je ravnatelj Kudelić.

- Poznato je da oko 10 posto zaraženih osoba roku od sedam do deset dana razvije srednje tešku i tešku kliničku sliku koja zahtijeva bolničko liječenje i terapiju kisikom, a 10 posto njih i liječenje u jedinici intenzivnog liječenja na respiratoru. Trenutno je u bolnici u Varaždinu 15 pacijenata na respiratoru i upravo otvaramo i treću jedinicu intenzivnog liječenja za zbrinjavanje COVID19 bolesnika. Za rad na takvim mjestima potreban je visokoeducirani kadar i mi smo se obratili Ministarstvu zdravstva sa zahtjevom za mobilizacijom ljudi i opreme. Putem Ministarstva zdravstva dodijeljena su nam na korištenje tri respiratora dodatna tri su kupljena sredstvima Ministarstva a dodijeljeno nam je i pet monitora za praćenje vitalnih funkcija, stoga uistinu zahvaljujem na svesrdnoj pomoći i podršci u ovim teškim trenucima - istaknuo je Kudelić.

Također putem Ministarstva zdravstva mobilizirano je deset medicinskih sestara iz Kliničkog bolničkog centra Zagreb, educiranih za rad u jedinici intenzivnog liječenja.

- Za dio njih koje su iz udaljenijih područja osigurali smo smještaj i prehranu u Studentskom domu i zahvaljujem i na toj donaciji pružanja smještaja i pomoći našoj bolnici - dodao je ravnatelj.

Inače, u OBV trenutno je 61 djelatnik pozitivan na koronavirus, a ih je 20 u samoizolaciji.

- S obzirom na zahtjevnost zbrinjavanja sve većeg broja pacijenata u jedinici intenzivnog liječenja, postoji potreba za dodatnim specijalno educiranim kadrom . Zahvaljujem medicinskim sestrama koje su nam došle na ispomoć i Ministru koji je omogućio njihovu mobilizaciju - istaknuo je Kudelić.

Načelnik županijskog Stožera Vugrin izrazio je veliku zahvalnost što može pozdraviti medicinske sestre iz KBC-a Zagreb koje su stigle u pomoć zdravstvenim djelatnicima varaždinske bolnice.

- Činjenica je da smo kontinuirano zadnjih tjedan dana na visokoj stopi novooboljelih, što nam daje informaciju da kroz 7 do 10 dana možemo očekivati i veliki broj osoba koje će trebati prvenstveno bolničko liječenje, a u toj kvoti će se nalaziti i određen broj osoba koji će trebati intenzivnu njegu - rekao je Vugrin.

Ističe da je za očekivati da će sve županije imati pojačanu potrebu za iskusnim medicinskim kadrom.

- S obzirom na to da smo mi među županijama koje su prve bile pogođene, možda smo došli u situaciju da i prije preuzmemo još slobodni medicinski kadar koji se nudi - dodao je načelnik županijskog Stožera.

- Stopa pojave virusa među djelatnicima Opće bolnice Varaždin je kontinuirano oko 7-8%, tako da je svaka pomoć u ljudstvu, posebno visoko educiranom, od izuzetne pomoći - istaknuo je.

Kažimo na kraju da su dobrodošlicu medicinskim sestrama poželjele i pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Anica Sekovanić, mag. med. techn., Nina Novak Fumić, dr. med., spec. anesteziologije, reanimatologije i int. liječenja, te Ksenija Kukec, glavna sestra Odjela za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje.