Ministar Beroš: Impresivno je što smo u Međimurju vidjeli, moram pohvaliti njihov način rada

Varaždinske vijesti | 8.12.2020. u 19:58h | Objavljeno u Aktualno

Ministar zdravstva Vili Beroš i saborska zastupnica Maja Grba Bujević boravili su u Međimurskoj županiji te su tom prilikom obišli zdravstvene ustanove u krugu Županijske bolnice Čakovec.

- Ono što smo danas u Međimurju vidjeli je impresivno i moram pohvaliti način njihovog rada u obrani od koronavirusa. Formirani su pozivni centri u kojima se odgovara na sve upite građana, posebice tijekom vikenda, kada liječnici primarne zdravstvene zaštite rade u manjem opsegu, a to je samo jedan od segmenata koji pokazuju da se u Međimurskoj županiji promišlja o problematici - kazao je ministar Beroš i pritom obećao svoju maksimalnu potporu, u kadrovskom, tehničkom i financijskom smislu.

Dodao je da posljednje brojke i trendovi ukazuju na blagi pad novopozitivnih slučajeva u Međimurskoj županiji iako je 7-dnevna incidencija i dalje visoka.

- Nadamo se da su mjere polučile određene rezultate, što trenutni trendovi pokazuju, no moramo pričekati prije nego što zaključimo da je stvarno došlo do pomaka. Ova županija ima specifičan položaj, tranzitna je i mnogi njeni stanovnici rade izvan Hrvatske, no Međimurska županija na vrijeme je prepoznala potrebe i sukladno tome nabavila uređaje i odgovarajuću opremu - zaključio je ministar Beroš nakon, kako je istaknuo, konstruktivnog i utemeljenog radnog sastanka sa županom Međimurske županije Matijom Posavcem, načelnikom Stožera civilne zaštite Međimurske županije Josipom Grivcem, ravnateljem Županijske bolnice Tomislavom Novinščakom, ravnateljicom Zavoda za javno zdravstvo MŽ Marinom Payerl-Pal, ravnateljem Doma zdravlja Čakovec Brankom Vrčićem i ravnateljicom Zavoda za hitnu medicinu Vladimirom Križaj-Grabant.

Jedna od tema razgovora, uz stanje u zdravstvenom sustavu, organizaciju primarne i sekundarne zdravstvene zaštite i financiranje zdravstvenog sustava, bilo je i testiranje na COVID-19 virus. Župan Međimurske županije Matija Posavec poručio je da, iako epidemiološko stanje u županije nije sjajno, nema potrebe za širenjem panike.

- Strategija županije u borbi s virusom usmjerena je u 3 elementa – brzu i pouzdanu dijagnostiku, velik broj testiranja i najvažnije, održivost zdravstvenog sustava. S današnjim danom u Međimurju je testirano 31% stanovništva. Kada bi to sveli na prosjek Hrvatske, onda Hrvatska treba testirati pola milijuna ljudi da bi došla na prosjek testiranja u Međimurskoj županiji. Važno je naglasiti da u našim dnevnim izvješćima, uz rezultate PCR testiranja, ubrajamo i brze antigenske testove i dijagnoze na temelju kliničke slike, što nije slučaj kod drugih županija - ukazao je Posavec.

Župan Posavec je istaknuo da u vrlo specifičnim okolnostima zdravstveno osoblje, liječnici, medicinske sestre, bolničari, pa i nezdravstveno osoblje zaposleno u zdravstvenim ustanovama, ulažu iznimne napore u borbi protiv virusa. Da je Međimurska županija jedna od županija u kojoj se odrađuje najveći broj testiranja naglasila je ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Marina Payerl-Pal koja je navela da se na 1000 stanovnika u Hrvatskoj testira 240 osoba, dok u Međimurju taj broj iznosi 340.

Zahvalu na snažnoj i transparentnoj podršci ministra Beroša uputio je ravnatelj Županijske bolnice Čakovec Tomislav Novinščak.

- Koronakrizu možemo pobijediti samo zajedništvom, a to zajedništvo pokazujemo suradnjom unutar zdravstvenih ustanova, suradnjom s osnivačem Međimurskom županijom, a danas i s Ministarstvom zdravstva. Zahvaljujemo ministru na svoj potrebnoj oprem, brzim odlukama i skorom dolasku medicinskom osoblja. Organizirali smo sustav, nabavili smo opremu, pružamo pomoć svim hitnim pacijentima, a krizama treba znati upravljati, što u ovoj županiji pokazujemo na dobar način - zaključio je Novinščak.