Minimalna bi plaća trebala biti dostojanstvena plaća, a za takvi život trebamo mjesečno 10.400 kuna

VV/Novi list | 14.8.2021. u 09:39h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Prema podacima koje su predstavili iz Novog sindikata Hrvatska, na posljednjem smo mjestu u EU-u po sigurnosti radnog mjesta, odnosno po broju ugovora na neodređeno, gdje nam je postotak najniži, prenosi Novi list.

Hrvatski radnici nisu zadovoljni ni plaćama, ni radnim vremenom niti sigurnošću radnog mjesta, a samo njih četvrtina sindikalno je organizirana i tako pokušava izboriti i zaštititi svoja prava. Preliminarni su to rezultati istraživanja o uvjetima rada što ih je predstavio Novi sindikat, a koji su u sklopu projekta Zadovoljan radnik – uspješan poslodavac, proveli znanstvenici s Odjela za socijalne odnose Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Iz Novog sindikata navode da smo došli do 100.000 osiguranika manje nego 2008. godine. Pokazatelji broja nezaposlenih su nešto bolji, gdje je 2008. godine u Hrvatskoj bilo 236.000 nezaposlenih, a danas ih je oko 150.000. S obzirom na pad broja osiguranika vrlo je jasno da to nisu ljudi koji su zaposleni u Hrvatskoj, nego u Njemačkoj, Irskoj, Belgiji i drugim zemljama, zaključuje Iveković.

Što se tiče visine plaće, minimalna bi plaća trebala biti dostojanstvena plaća, ona kojom radnik može osigurati sebi i svojoj obitelji dostojanstven život, a istraživanje iz 2018. godine pokazalo je da je to plaća od 10.400 kuna. Oni smatraju da rasprava o minimalnoj plaći, koja bi trebala biti 60 posto plaće o čemu se raspravlja na razini EU-a, nije dobar pristup jer je to kriterij koji je odgovarajući za zapadnoeuropske države s obzirom na to da su njihove prosječne plaće daleko veće od hrvatske prosječne plaće.

U Hrvatskoj je prosječna plaća nešto veća od sedam tisuća kuna, pa je i ona za trećinu manja, od dostojanstvene plaće o kojoj Novi sindikat govori, dok je minimalna plaća za ovu godinu 3.400 kuna. Kad bi minimalna plaća bila određena na 60 posto prosječne, iznosila bi 4.200 kuna.

Označeno u