Minerva u novome sjaju, do kraja mjeseca počinje i izgradnja Spinalnog centra Foto: SB varaždinske Toplice

Minerva u novome sjaju, do kraja mjeseca počinje i izgradnja Spinalnog centra

Varaždinske vijesti | 20.10.2020. u 14:34h | Objavljeno u Aktualno

Uspješno se privodi kraju najveći EU projekt energetske obnove u cijeloj Hrvatskoj - obnova objekta Minerva u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice. Ogroman zahvat odvijao se na više od 30.000 kvadrata, a uloženo je gotovo 100 milijuna kuna.

varazdinske_toplice_minerva_20102020_10.jpg

Nova fasada, vanjska stolarija i integrirana sunčana elektrana dio su ulaganja koja su pretvorila objekt u energetski učinkovit, ali i promijenila vizuru cijeloga grada. Moderniziran je sustav grijanja, ventilacije, hlađenja i klimatizacije te je zamijenjena unutarnja rasvjeta, sve s ciljem ušteda na energentima koje će iznositi milijun kuna godišnje. Objekt je iz energetskog razreda E prešao u razred A+.

Istaknuto je to na završnoj konferenciji EU projekta energetske obnove punog naziva "Energetska obnova Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice na adresi Trg slobode 1, Varaždinske Toplice“, koja je održana u utorak, 20. listopada, u kino dvorani u Varaždinskim Toplicama sukladno epidemiološkim mjerama. Završnoj konferenciji prisustvovali su i župan Varaždinske županije Radimir Čačić, pomoćnik ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine dr.sc. Milan Rezo, Alenka Košiša Čičin-Šain, zamjenica direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković, zamjenik ravnatelja Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice Damir Mihalić, predsjednik Upravnog vijeća Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice Željko Bedeković, pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Slađana Miočić, predstavnici izvođača radova te mnogi drugi.

varazdinske_toplice_minerva_20102020_03.jpg

Zamjenik ravnatelja Specijalne bolnice Varaždinske Toplice Damir Mihalić je naznačio kako se radi o iznimno velikome zahvatu.

- Uspješno smo dovršili projekt energetske obnove našeg najvećeg smještajnog objekta, bivšeg hotelskog kompleksa Minerva, koja je izgrađena 1981., a građevinska bruto površina samog objekta je 31.580 metara kvadratnih. Unutar energetske obnove kompletno su obnovljeni svi prostori izvana i iznutra. Kompletno je obnovljena fasada prema uvjetima energetske obnove, kompletno zamijenjeni sva stolarija i strojarsko postrojenje koje podrazumijeva dizalice topline, budući da se objekt i ranije grijao na termalnu vodu, ovim potezom zamijenili smo kompletno postrojenje, uveli novu tehnologiju – rekao je Damir Mihalić.

Župan Radimir Čačić je istaknuo u svome obraćanju kako je energetska obnova Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju počela krajem 2017. godine, a upravo počinje i izgradnja spinalnog centra, najskupljeg, potpuno novog objekta čime će se ukupna vrijednost zahvata u Varaždinskim Toplicama popeti na 260 milijuna kuna.

- To su naše najveće terme i jedne od najstarijih u Europi i one to definitivno zaslužuju. Ovaj projekt je obnovio 400, a nastavit će se i dalje raditi, od 900 ležajeva koliko imamo u ponudi. Sljedećih nekoliko godina namjeravamo sve što je u ponudi dići na 4+. To će biti fantastična ponuda i u smislu rehabilitacije i zdravstva, ali i u smislu turizma i zdravstvenog turizma i healthy ageinga. Mi smo ovog trenutka na 530 milijuna u energetskoj obnovi, a čuli smo da je to 2 milijarde i nešto u Hrvatskoj. Okvirno, 25 posto svega u Hrvatskoj europskog novca što se ulaže u energetici je u ovoj županiji. Nikad ništa kod ovakvih brojeva nije slučajno, pa nije ni ovo. Zasluga je to naših vrlo sposobnih i kvalitetnih službi, institucija, izvrsne suradnje s ministarstvima, a posebno s Fondom za zaštitu okoliša - zaključio je župan Čačić.

varazdinske_toplice_minerva_20102020_01.jpg

Alenka Košiša Čičin-Šain, zamjenica direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je rekla kako često boravi u Varaždinskoj županiji što samo dokazuje koliko se u Županiji gradi i obnavlja.

- Veliko mi je zadovoljstvo svjedočiti završetku energetske obnove Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice. Posebno nas je ova koronakriza dodatno uvjerila u to koliko je važno ulagati u zdravstveni sustav i koliko je važno upravo kad nastanu takve pandemijske okolnosti da je spremna lokalna uprava i zdravstveni sustav i da imamo siguran pristup i energiji i hrani na razini lokalne zajednice. Do sada su ukupno obnovljene 44 javne zgrade od ukupno 550 zgrada u cijeloj Hrvatskoj, znači 15 posto energetski obnovljenih zgrada upravo je u Varaždinskoj županiji. Ovo je hvalevrijedna velika investicija, ali trebamo se fokusirati na to da je pred nama nova financijska omotnica i u narednom periodu treba znatno jače i čvršće prionuti energetskoj obnovi svih kuća u Varaždinskoj županiji i u Hrvatskoj, a naročito drugih velikih projekata koji bi mogli stvoriti hrvatsku državu energetski neovisnom i u svakom pogledu do 2050., što je i cilj, da se smanji emisija CO2. Trebamo surađivati i dalje i Fond je spreman pratiti i sve ostale vaše projekte – poručila je Alenka Košiša Čičin-Šain.

Zadovoljstvo je iskazao i predsjednik Upravnog vijeća Specijalne bolnice Minerva Željko Bedeković.

- Varaždinske Toplice ovim ulaganjem od gotovo 100 milijuna kuna u Minervu, dobivaju vjetar u leđa za daljnje pozicioniranje na turističku kartu ovog dijela Europe. U tijeku su i obnove skupa zgrada Termi, Konstantinov dom i Lovrina kupelj, čiji završetak očekujemo u siječnju 2021., dok upravo započinje i izgradnja Spinalnog centra. Svi ovi projekti bitno će utjecati na daljni razvoj grada, ali i promijeniti njegovu vizuru čime će svakako postati privlačniji domaćim i stranim turistima – rekao je Bedeković.

Realizaciju projekta pohvalio je i pomoćnik ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine dr.sc. Milan Rezo.

- Na području Republike Hrvatske ukupno je raspisano i potpisano 550 ugovora ukupne vrijednosti 2,35 milijardi kuna, od toga 1,14 milijardi kuna nepovratnih sredstava. Među tim projektima je i ovaj velebni projekt u Varaždinskim Toplicama koji je svima nama laicima promijenio značajno vizuru one građevine koja je iz 60-ih, odnosno 70-ih godina, kao arhitektonsko rješenje iz tog doba, plijenila pozornost svakako. Danas vidimo novu vizuru koja je svjetlija i otvara novu budućnost za Varaždinske Toplice, Varaždinsku županiju i cijelu Republiku Hrvatsku jer znamo da se u ovoj bolnici liječe svi pacijenti s područja RH – zaključio je Milan Rezo.

O veličini zahvata jasno govore brojke. Ugrađeno je 348 novih ventilokonvektora koji imaju mogućnost grijanja i hlađenja, upravljanje je centralno tako da se temperatura može regulirati ovisno o tome ima li u sobama korisnika i jesu li prozori otvoreni. Na Minervi je ugrađeno više od 600 novih vrata, prozora i staklenih stijena, 14.000 kvadrata toplinske izolacije i gotovo 4.000 visokoučinkovitih LED svjetiljki.

varazdinske_toplice_minerva_20102020_07.jpg

Na gotovo svim krovovima instalirani su solarni paneli, pa Minerva sada ima jednu od najvećih integriranih fotonaponskih elektrana u Hrvatskoj. Instalirana snaga je oko 250 kW, pa će prosječna godišnja proizvodnja biti oko 252.000 kWh električne energije, odnosno 146.000 kuna, što je dovoljno za opskrbu 84 kućanstava.

Uz sve to, obavljeni su i dodatni radovi jer je objekt star 40-ak godina bio u lošijem stanju nego se pretpostavljalo. Rekonstruirano je krovište unutarnjih bazena, elektroinstalacije u sobama, odrađeni soboslikarski radovi, sanirane lođe, a obavljen je i niz drugih radova, pa je tako uređen i dio trga Minerva.

Smanjenje godišnje potrošnje primarne energije iznosit će 59,66 % u odnosu na godišnju potrošnju primarne energije prije obnove, a emisija CO2 smanjit će se za 58,44 %.

varazdinske_toplice_minerva_20102020_08.jpg

Projekt se financira sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupna vrijednost projekta nakon postupaka nabave za sve aktivnosti je 98.831.067,54 kuna, a vrijednost po Ugovoru o dodjeli bespovratnih EU sredstava: 73.479.550,52 kuna. Od toga bespovratna EU sredstva iznose 37.808.597,92 kuna, iz nacionalnog Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata odobreno je 10 milijuna kuna, a preostalih 35 milijuna kuna osigurat će Bolnica.

Obnavljaju se i svi preostali smještajni objekti, čak 51.000 kvadrata bolničkog kompleksa. Novo ruho dobivaju smještajni i terapijski objekti s ukupno 450 soba: Konstantinov dom i Konstantinova kupelj datiraju iz 1779. godine, Lovrina kupelj iz 1871., a Terme su izgrađene 1973.

Najveće ulaganje tek predstoji, a to je izgradnja Nacionalnog rehabilitacijskog centra za pacijente s ozljedama kralježničke moždine, koje će početi do kraja ovoga mjeseca. Time će ukupna ulaganja iznositi više od 260 milijuna kuna.