Miličić: Derogacija Zakona o radu i rezanje radničkih prava donijeli bi nepopravljivu štetu gospodarstvu

| 6.4.2020. u 19:27h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Najavljeno donošenje zakona kojim će se regulirati radni odnosi za vrijeme trajanja kriznog stanja zbog širenja virusa COVID-19, a kojim će se suspendirati važeći Zakon o radu, duboko je problematično, drži Siniša Miličić, predsjednik Regionalnog industrijskog sindikata.

Kako napominje, radnička prava i važećom su zakonskom regulativom slabo zaštićena, stalno se krše, a ta se kršenja rijetko evidentiraju i još rjeđe sankcioniraju, kao što je, primjerice, slučaj s (ne)isplatama većih nadnica za nedjeljni rad.

- Predloženim kriznim zakonom takva bi se situacija legalizira, a otvara se i dodatni prostor za zloupotrebe. Konkretno, predloženim zakonskim mjerama, sudeći prema onome što se izvještava, omogućuje se maksimalno rezanje materijalnih prava radnika, uređivanje radnih uvjeta i radnog vremena isključivo jednostranim odlukama poslodavca. Također se razmatra oduzimanje ovlasti izabranim radničkim predstavnicima te smanjivanje zaštite na radu, dakle, ugrožavanje zdravlja radnika, upozorava.

Osim evidentne štetnosti po prava i materijalni položaj radnika, ovakve mjere za čelnika RIS-a problematične su i zbog pravne nesigurnosti, koju će prouzročiti omogućavanje jednostranog isključivanja prava iz kolektivnog ugovora, kao i mogućnost isključenja odredbe o primjeni povoljnijega prava za radnika.

- Predloženim isključenjem obveze savjetovanja s radničkim vijećem potkopavaju se izborena prava u sferi industrijske demokracije, a to je već korak k autoritarnosti i ‘’diktaturi kapitala’’. Uz spomenute mogućnosti zloupotrebe, Miličić kao najtežu posljedicu derogacije ZoR-a navodi katastrofalan utjecaj na gospodarstvo.

- To je upravo suprotno onome što je njihov navodni cilj. Između ostalog, provedba predloženih mjera dodatno će potaknuti ekonomsku emigraciju, dakle, masovno iseljavanje radnog stanovništva, a upravo je navodni manjak radni snage najveći problem s kojim se suočavaju naši poslodavci i o čemu neprestano govore. Provođenje ovih mjera bilo bi užasno kratkovidno, ako nam je cilj jačanje i stabilizacija gospodarstva, upozorava.

No, kako dodaje, poslodavci i njihove udruge o tome ne govore jer, valjda, računaju na rezervnu armiju radne snage, odnosno na sve one koji će ostati bez posla zbog korona krize.

Više o ovoj temi možete pročitati u novom broju Varaždinskih vijesti