Milanović obrtnicima: Želim vam niske poreze i dobre zarade, da više nemate razloga odlaziti preko granice

Igor Čolaković | 1.4.2023. u 11:59h | Objavljeno u Aktualno

Četrdesetak varaždinskih obrtnika predstavilo je svoje proizvode i usluge na 15. Obrtničkom uličnom sajmu koji je u subotu. 1. travnja, na Trgu kralja Tomislava, Franjevačkom trgu i Pavlinskoj ulici organiziralo Udruženje hrvatskih obrtnika Varaždin

- Nastavljamo dugu i bogatu tradiciju obrtništva u gradu Varaždinu, prilagođavajući se vremenu i prostoru u kojem živimo, koristeći pritom i moderne alate i znanja, ali i ona tradicijske, pomalo već zaboravljena. O tome najbolje svjedoči upravo ovaj sajam na kojem su naši obrtnici pokazali što mogu i znaju - istaknuo je na otvaranju 15. Obrtničkog uličnog sajma Vladimir Bajs, predsjednik Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin.

Dugu i bogatu tradiciju obrtništva u Varaždinu istaknuo je tom prigodom i varaždinski gradonačelnik dr. sc. Neven Bosilj.

Žila kucavica grada

- Obrtnici su žila kucavica našega grada. Upravo su obrtnici na svojim leđima nosili teret razvoja Varaždina kroz stoljeća, a danas pokazuju da idu u korak s vremenom, ali i da čuvaju stare zanate kako se naša djeca ne bi izgubila u digitalnom dobu. Grad Varaždin će nastaviti pružati potporu i podršku radu varaždinskih obrtnica i obrtnika, jer obrtnici su dodana vrijednost našega grada - naglasio je varaždinski gradonačelnik.

Rad varaždinskih obrtnika pohvalio je i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, koji je u subotu prijepodne posjetio ovu manifestaciju.

>>FOTO Obrtnički ulični sajam: Milanović obišao štandove, družio se s obrtnicima i građanima

- Želim vam niske poreze i dobre zarade, želim da što prije dođe dan kada naši obrtnici više neće morati odlaziti na rad u inozemstvo, jer će u svojoj zemlji od svoga rada moći dobro živjeti - poručio je predsjednik Republike Hrvatske.

Rad vrijednih ruku

Varaždinski obrtnici su na štandovima prezentirali rad svojih vrijednih ruku - suvenire, ručno rađeni nakit, proizvode od ručno tkanog platna, licitarske proizvode, igračke izrađene od pamučnog konca, mirisne svijeće, domaće čajeve i sokove, kaktuse i sukulente, ekološku kozmetiku, proizvode od drva, ručno pletene torbe, proizvode od heljde i pira, proizvode od buče, kovane proizvode i mnoštvo drugih vrijednih proizvoda koji su bili ponuđeni po popularnim cijenama.

Krojačica su na trgu obavljale sitne krojačke popravke, tkalja je na tkalačkom stanu tkala platno, kovač je izrađivao suvenire, a frizerke i kozmetičarke su posjetiteljima sajma uređivale frizure.

U sklopu prezentacije Sekcije frizera i ostalih salona za uljepšavanje Udruge hrvatskih obrtnika Varaždin bila je organizirana i prigodna dobrotvorna akcija za Udrugu za autizam „POGLED“, čime je obilježen i Svjetski dan svjesnosti o autizmu.

Na sajmu su bile izložene i cvjetne instalacije te cvjetni aranžmani učenika - cvjećara, a u bogatom programu subotnjeg obrtničkog sajma u Varaždinu sudjelovali su i članovi Oldtimer kluba Varaždin koji su na Franjevačkom trgu izložili svoje metalne ljubimce.

Bogatu ponudu na obrtničkim štandovima pratio je i atraktivni program u kojem su sudjelovali članovi Centra tradicijske kulture Varaždin te Tamburaški sastav Taliri.

IMG_20230401_111445.jpg

IMG_20230401_105053.jpg

IMG_20230401_105243.jpg