Mihalinec oštro o čelniku Preporoda i tvrdnjama da su izigrani: "To je lov u mutnom" Foto: Ilustracija

Mihalinec oštro o čelniku Preporoda i tvrdnjama da su izigrani: "To je lov u mutnom"

IHR/Varaždinske vijesti | 11.12.2019. u 12:59h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

- Nitko nije oštećen i izdan jer upravo smo se mi borili do zadnje kapi za one koji su najranjiviji u našem sustavu, a to su spremačice, domari, kuharice, sve nenastavno osoblje. Njih u javnim službama ima 20.000. Spremačice temeljem ovog Sporazuma i predhodnog Sporazuma potpisanog 2006. godine ima 20 posto veću plaću od spremačice u bilo kojim drugim sustavima. Ne smatram da je to izdaja, nego pošteno odrađen posao za sve zaposlene u sustavu odgoja i obrazovanja – poručio je danas čelnik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama i učeničkim domovima Hrvatske Branimir Mihalinec na konferenciji za novinare u Varaždinu.

Da su izigrani nakon štrajka izjavio je Mario Jakša, predsjednik Sindiakta administrativno-tehničkog osoblja u školama i učeničkim domovima Hrvatske ATOS, te najavio mogućnost da tajnici, računovođe, spremačice, domari i kuharice idu u štrajk.

- To je „lov u mutnom“ i borba za otimanje naših članova. Taj sindikat niti se priključio štrajku, a predsjednik tog sindikata koji radi u Učeničkom domu Virovitica,  uopće nije štrajkao tako da mi to doživljavamo kao pokušaj da se otme koji naš član. Taj sindikat ima 400-ak članova i definitivno je u toj cijeloj priči beznačajan. Ne priključiti se štrajku koji je vrijedio za sve, a poslije toga reagirati na taj način. To je baš kao lešinari, nemam bolji izraz – ustvrdio je čelnik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama i učeničkim domovima Hrvatske.  

IMG_20191211_095438.jpg

Obrušio se i na čelnika Sindikata Preporod, koji je zamjerio Nezavisnom sindikatu zaposelnih u srednjim školama i učeničkim domovima Hrvatske i Sindikatu hrvatskih učitelja što su zadnju ponudu Vlade prihvatili bez provođenje referenduma.

- Naš sindikat i Sindikat hrvatskih učitelja sve je vodio, a tko se priključio, priključio se iz svojih razloga. Nažalost, neki nisu imali ciljeve kao što smo imali mi, a tu mislim na sindikat Preporod. Kad smo mi inzistirali na koefdicijentima, oni su cijelo vrijeme govorili kako su to gluposti i nemamo pravo to tražiti. U startu su bacali „klipove pod noge“, a kad su ušli u tu priču, onda je predsjednik Preporoda govorio kako njih zadovoljava dodati 2 + 2 posto. Čak u pregovorima, kada smo sjedili za stolom s predstavnicima Vlade, to je govorio. Sada, kada smo postigli više nego je on želio, on i njegovi članovi to pokušavaju obezvrijediti. Ali takva je njegova uloga. I 2006. nakon štrajka, kada smo postigli povećanje osnovice od tri puta po šest posto i dodatak od 13,7 posto taj sretnik je sljedeći dan objavio da to vrijedi kutiju šibica. Sada je ovo isto izdaja: 12,23 posto povećanje plaće za sve zaposlene, a za tajnike i računovođe 15 posto. Kome on služi? To neka si svatko odgovori, ja neću – oštar je bio Milhalinec i pozvao sve da točna povećanja plaća za pojedina zanimanja mogu pronaći na stranicama sindikata.

Na pitanje treba li ministrica Divjak dati ostavku, što traži SDP, Mihalinec poručuje da je to pitanje za predsjednika Vlade.

- Ministrica je prihvatila naše agrumente i zahtjeve kao svoje. To nije bilo lagano, da se razumijemo. Trebalo je analitiku proučiti i smatramo da je bila pozitivna u tome svemu. Ono što mi nismo prihvatili i što nije u redu je strančarenje i stranačko svojatanje i pokušaj HNS-a da prikaže to kao svoju reformu i svoj prijedloge, a nisu niti blizu bili. Bez lažne skromnosti, ja sam zajedno s našim suradnicima sve odradio, a sve odluke su donesene na zajedničkim sjednicama Velikog vijeća sindikata učitelja i Središnjeg odbora Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama i učeničkim domovima. Ostvarena je takva pobjeda, a govori se o tome da je netko nekoga izdao – rekao je Mihalinec te iznio pregled događanja, sastanaka i pregovora od 5. prosinca prošle godine, kada je zapravo sve započelo i odlučeno da kreću u borbu za veće plaće kroz sustav koeficijenata, što je podržala i aktualna ministrica obrazovanja.

- Od 5. prosinca 2018. do do 5. prosinca ove godine uspjeli smo postići nešto što smatramo da je puno više od 6,11 posto, uspjeli smo probuditi Hrvatsku. Uspjeli smo probuditi i Hrvatskoj dati vjeru da građani svojim dostojanstvenim i aktivnim radom, kada su u pravu i uporni, mogu postići svoj cilj. Mi smo postigli da se dva mjeseca govori o obrazovanju, ali ne u kontekstu da smo mi ti koji tri mjeseca imaju  ferje, nego da su za hrvatsku budućnost važni nastavnici i obrazovanje. To je veći uspjeh od 6,11 posto. Nadam se i vjerujem da će zaposlenici u sustavu obrazovanja opravdati povjerenje koje su dobili od građana. Siguran sam još uvijek da smo mi nositelji promjene. Bez nas nema prave budućnosti ove zemlje – poručio je Mihalinec.