MESIĆ komentirao rat u Ukrajini - "Vodi se jedan brutalan propagandni rat"

Marin Hižar | 22.6.2022. u 14:10h | Objavljeno u Aktualno

"Ja sam mislio, u mojih 88 godina, da više neću doživjeti nikakav rat!" Tako je svoj govor prilikom Svečane sjednice u sklopu dana grada Ivanca započeo Stjepan Mesić. Najviše se prilikom njega osvrnuo na stanje u Ukrajini i širi politički kontekst tamo trenutno odvijajućeg rata.

"Ovo što se događa u Ukrajini, to je samo jedan odbljesak od onoga što se događa u svijetu. Vodi se jedan tihi rat na gospodarskom planu između Kine i SAD-a. Vodi se jedan ne tako tihi rat između SAD-a i Rusije. Vodi se i jedan predstavnički rat u Ukrajini. Ali, vodi se i jedan vrlo brutalan rat - propagandni. Građane se zavarava da je samo ono što vide na svojim ekranima, samo ono što pročitaju u svojim novinama jedina istina. Međutim, moramo reći da nije baš tako. Mi gledamo jednu stranu medalje, a postoji i druga.", komentirao je Mesić na sjednici.

Navodi kako je zbog povijesnih događaja tijekom Hladnog rata Ukrajina bila shvaćena kao granica koju NATO ne smije prekoračiti. Vodstvo Ukrajine te je činjenice u današnje doba zanemarilo. Posljedica toga bila je trenutni rat, kojeg su logično slijedile zapadnjačke sankcije. Sankcije koje su bile uzrokovane takvim postupanjem neće štetiti nikome osim "najjnižim građanima Europe", kako Mesić kaže.

"Raspadom SSSR-a, Rusija je bila na dnu, ali uspjela se oporaviti. Postala je ponovo velika sila. Sada umjesto jednog hegemona, imamo tri velike sile koje diktiraju situaciju u svijetu. Ali sada bi trebali biti veliki vođe koji bi znali stati na kraj ovome sada preslagivanju i sjesti za stol. Koliko god mi prihvaćali sve ove sankcije, mi ne rješavamo ništa, ali naši građani će to osjetiti. Međutim, svi ratovi do sada u povijesti završili su mirom, bilo bi dobro da i ovaj rat završi s mirom. Papa je nešto rekao, što se dosada ni jedan političar nije usudio reći. Smatram da je Papa je najveći političar. kada se radi o Ukrajini, on kaže 'A nije li to isprovocirani rat?' Treba samo uzeti tu riječ u analizu - isprovocirani rat. Što dolazi poslije početka toga rata u Ukrajini? Zaustavlja se bilo kakva rasprava o sjevernome toku koji će snabdijevati Europu ruskim energentima. To znači: 'Nećete više kupovati naše energente jeftino, nego ćete kupovati na drugoj strani skupo." Kome je to u interesu? Pa onome tko će prodavati te skupe energente. Zato smatram da Europe ne smije se vladati kao patuljak. Ona mora pronaći svoje mjesto u svijetu i ne smije na ovaj način provoditi sve što netko od Europe zatraži. Ali, ja sam ka i na početku rekao da Europa nema lidera. Da ima lidera, da ima jednog de gaullea, koji bi mogao reći SAD-u i svijetu - dosta", kazao je na kraju govora Mesić.