Mentalno zdravlje u pandemiji: mladi depresivni i anksiozni, djevojčice pogođenije od dječaka Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Mentalno zdravlje u pandemiji: mladi depresivni i anksiozni, djevojčice pogođenije od dječaka

VV | 6.7.2021. u 08:00h | Objavljeno u Aktualno

Na sastanku Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane Europskog parlamenta (ENVI) održana je razmjena gledišta s Komisijom i Organizacijom za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) o mentalnom zdravlju djece i adolescenta u razdoblju nakon bolesti COVID-19. Raspravi je nazočila koordinatorica za prava djece i potpredsjednica Europskog parlamenta Ewa Kopacz.

Procjenjuje se da 84 milijuna ljudi u Europi ima probleme s mentalnim zdravljem te kako su i prije pandemije depresija i anksioznost bile vrlo česti kod djece i mladih. Trendovi ukazuju na to da se rizik razvoja mentalnih problema povećava u dobnoj skupini od 12 do 24 godine, a najpogođeniji su oni stariji od 15 godina, djevojčice više od dječaka.

MEP-Suncana-Glavak-2_1.jpg

Voditeljica zdravstvene jedinice OECD-a Francesca Colombo rekla je kako se gotovo polovica mentalnih problema pojavi do 15. godine, a tri četvrtine do 25. godine života. Predstavila je i podatke o utjecaju pandemije covida-19 na mlade. 

- Pandemija je uzela svoj danak u pogledu mentalnog zdravlja, a jače utjecala na mlađe generacije – anksioznost pogađa mlade čak 13 % više od šire javnosti - upozorila je Colombo. Istaknula je kako su elementi koji utječu na razvoj i pogoršanje mentalnog zdravlja upravo neregularnost i prekidi procesa školovanja uslijed pandemije te zaključila kako je potrebno preći s vatrogasnih mjera na dugoročnu politiku.

Zastupnica u Europskom parlamentu i članica Odbora ENVI Sunčana Glavak pozdravlja održavanje rasprave o ovako važnoj temi jer osjetljive skupine poput djece i adolescenata zahtijevaju posebnu pažnju kada je u pitanju mentalno zdravlje na koje će se, kada govorimo o Hrvatskoj, odraziti ne samo pandemija, već i iskustvo potresa.

Podaci UNICEF-a govore kako je najmanje jedno od sedmero djece i mladih, odnosno 332 milijuna djece i mladih globalno, barem devet mjeseci prošle godine živjelo u skladu s pravilima boravka u kući, dovodeći u pitanje njihovo mentalno zdravlje i dobrobit. Iz UNICEF-a zaključuju kako iz ove pandemije moramo izaći s boljim pristupom mentalnom zdravlju djece i adolescenata, a to započinje davanjem ovom problemu pažnje koju zaslužuje.
Europski parlament u ožujku je usvojio rezoluciju "O pravima djece u pogledu strategije EU-a o pravima djeteta" koja se uz prijedloge za učinkovitije sprječavanje nasilja, unaprjeđenje obrazovanja, između ostalog bavi i zaštitom mentalnog zdravlja te pitanjima koja je nametnula pandemija covida-19 te mjere lockdowna.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci