Međunarodni dan sestrinstva pod sloganom "Sestrinski glas za zdrav život"

Varaždinske vijesti | 12.5.2017. u 19:07h | Objavljeno u Aktualno

Međunarodni dan sestrinstva, 12. svibnja, Opća bolnica Varaždin obilježila je dvodnevnim programom pod sloganom „Sestrinski glas za zdrav život“.

U petak, na sam Međunarodni dan sestrinstva, u organizaciji Hrvatske udruge medicinskih sestara mjerio se krvni tlak i šećer u Varaždinu i Novom Marofu, a na Sveučilištu Sjever predavanje o eksplantacijskom programu u Općoj bolnici Varaždin održala je Ksenija Kukec, dipl. med. tech.

Središnja proslava bilo je otvaranje izložbe slika zaposlenika i umirovljenika Opće bolnice Varaždin u predvorju Službe za interne bolesti.
Ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić, dr. med., istaknuo je da su medicinske sestre nezaobilazni dionici pružanja svakodnevne zdravstvene zaštite.

– Ako pogledate proces od trenutka kada pacijent dolazi u bolnicu pa do trenutka kada izlazi iz nje, on je u kontinuiranom kontaktu s medicinskim sestrama. One su jednakovrijedne svakom liječniku, svakom djelatniku u bolnici koji sudjeluje u procesu pružanja zdravstvene skrbi – rekao je ravnatelj bolnice i dodao da Opća bolnica Varaždin stimulira edukaciju svih zdravstvenih i nezdravstvenih radnika, uključujući i medicinske sestre i medicinske tehničare.

– Napravili smo strategiju edukacije naših djelatnika i u nju ulažemo 300.000 kuna za edukaciju. Svjesni smo da to možda izgleda puno, ali za velik broj djelatnika u ovoj bolnici, više od 1600, to je mala svota. No te novce koristimo ciljano za edukaciju u onim segmentima za koje mislimo da smo deficitarni ili da će doprinijeti razvoju struke u našoj bolnici. Da bismo imali dobar rezultat, kvalitetno obrađenog i u konačnici zadovoljnog pacijenta, moramo imati izuzetno dobar tim. Zahvalan sam svima koji rade u tom velikom timu, a sestre su njegov neizostavni dio – poručio je dr. Kudelić.

U Općoj bolnici Varaždin rade 732 medicinske sestre. Od toga su 544 sestre sa srednjom stručnom spremom, 160 prvostupnice sestrinstva te 24 sa završenim diplomskim studijem sestrinstva, među njima i pet magistri sestrinstva. U Klenovniku je 89 medicinskih sestara sa srednjom stručnom spremom, 10 prvostupnica i tri diplomirane medicinske sestre, a u Novom Marofu 98 sa srednjom stručnom spremom, 24 prvostupnice, jedan magistar i jedna diplomirana medicinska sestra.

Pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Anica Sekovanić, mag. med. techn., naglasila je da se medicinske sestre cijeli život educiraju.

– Imamo podršku bolnice i obavezno smo prisutni na svim događanjima vezanim uz našu struku, kao i na stručnim usavršavanjima. Medicinskih sestara i tehničara uvijek nedostaje. To je kadar koji je u obavljanju svojih poslova izložen prevelikom opterećenju te pri tome i imamo česta bolovanja. Iako utječe na organizaciju rada u zadnje vrijeme imamo veseliji razlog za izostanak s posla – puno porodnih dopusta. To traži obnovu kadra koji nedostaje, kao i zbog odlazaka iz zemlje. Ali pacijenti ne osjećaju taj nedostatak. Sestre i tehničari se uvijek trude biti uz bolesnika i posvećuju se njegovim potrebama – kazala je Sekovanić.

Medicinskim sestrama i tehničara Opće bolnice Varaždin njihov dan čestitao je i župan Varaždinske županije Predrag Štromar.

– To je izuzetno težak posao. Posao koji je vezan uz ljude koji su bolesni što ga čini dodatno težim. Zahvaljujem medicinskim sestrama i tehničarima što rade taj posao i što je većina pacijenata zadovoljna njegom i brigom u našoj bolnici – rekao je župan Štromar te čestitao i sestrama u ambulantama, kod privatnih koncesionara Doma zdravlja te u bolnici u Varaždinskim Toplicama.

Dan ranije, u četvrtak, 11. svibnja, obilježen je i Dan Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara – medicinskih tehničara predavanjima o stresu u hotelu Turist.

– Sestre požrtvovno obavljaju svoj posao, uz pacijenta su 24 sata, brinu za njega i u uvjetima kada je to vrlo teško. Podložne su stresu jer je posao vrlo zahtjevan, treba biti koncentriran i uvijek imati osmijeh na licu – rekla je pomoćnica ravnatelja Anica Sekovanić dodavši da je medicinskim sestrama ponekad teško, ali uvijek uz sebe imaju sliku bolesnika kojima je puno teže.

Galerija slika
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci