Međunarodni dan laboratorijske medicine u OB Varaždin: Godišnje više od 1,1 milijun pretraga Foto: OB Varaždin

Međunarodni dan laboratorijske medicine u OB Varaždin: Godišnje više od 1,1 milijun pretraga

Varaždinske vijesti | 8.11.2019. u 10:12h | Objavljeno u Aktualno

Kako bi se široj javnosti približila djelatnost magistara i specijalista medicinske biokemije i laboratorijske medicine, Hrvatsko društvo za medicinsku biokemiju i laboratorijsku medicinu organiziralo je u utorak, 5. studenoga, obilježavanje Međunarodnog dana laboratorijske medicine.

Događanje koje je povezalo razne institucije u program pod nazivom LabDay 2019. obilježio je niz zanimljivih edukacija, aktivnosti i otvorenih vrata mnogih laboratorija na više od četrdeset lokacija u Hrvatskoj pa tako i u Medicinsko-biokemijskom laboratoriju Opće bolnice Varaždin, gdje su zainteresirani mogli dobiti informacije o tome zašto je potrebno krv vaditi natašte ujutro, kako se prikuplja uzorak mokraće, zašto je važna pravilna priprema za laboratorijske pretrage, je li fPSA isto što i PSA, zašto je tako važan CRP, kako se određuju tumorski biljezi te odgovore na brojna druga pitanja o djelatnosti koje je spona između pacijenta i liječnika, a u mnogim slučajevima je ključna za rano otkrivanje bolesti.

Prošle je godine u Medicinsko-biokemijskom laboratoriju Opće bolnice Varaždin odrađeno više od 1,1 milijun različitih biokemijskih i hematoloških pretraga, ističe voditeljica laboratorija Ivanka Ostroški, specijalist med. biokemije.

obv_laboratorij_dr_ostroski.JPG

– U našem laboratoriju se osim osnovnih hematoloških i biokemijskih pretraga određuju i specijalističke i visokodiferentne laboratorijske pretrage, što nas čini laboratorijem s najširom paletom pretraga u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Osim stanovnika Varaždinske županije, svoje zdravstveno stanje kod nas svakodnevno kontroliraju i dijagnosticiraju pomoću laboratorijskih pretraga stanovnici nama susjednih županija, stoga možemo reći da je naš laboratorij od regionalnog značaja. Mi svakodnevno, uvijek u dogovoru s našim kliničarima i u skladu s kliničkim smjernicama, nastojimo upotpuniti našu paletu pretraga, kako bi naši stanovnici što manje trebali odlaziti u kliničke bolničke centre u Zagrebu na dodatne laboratorijske pretrage – kazala je Ostroški.

U varaždinskoj su Općoj bolnici upravo iz tog razloga prošle godine uveli dijagnostiku upalnih bolesti crijeva te određivanje anti-Müllerovog hormona koji je vrlo važan u dijagnostici ženske neplodnosti, a uvođenjem dodatnih, specifičnih alergena koji su se pokazali potrebnima u dijagnostici alergijskih stanja upotpunjena je hormonska dijagnostika.

obv_laboratorij_6.JPG

– Uvijek nastojimo u kontekstu tehnoloških mogućnosti nadopunjavati paletu pretraga, tako da već imamo u planu za sljedeću godinu upotpuniti i malo opsežnije razvijati imunologiju koja još kod nas nije dovoljno razvijena. Planiramo uvesti i dodatna određivanja novih lijekova kao što su novi antiepileptici – rekla je voditeljica laboratorija.

Medicinsko-biokemijski laboratorij Opće bolnice Varaždin nikad ne zatvara svoja vrata – rade 24 sata svih 365 dana u godini, a osim za pacijente koji se zbrinjavaju na bolničkim odjelima i onih ambulantnih koji redovno dolaze u jutarnjoj smjeni, zbrinjavaju i pacijente koji su zaprimljeni kroz sedam bolničkih punktova za hitni bolnički prijem. Cijelu tu količinu posla odrađuje 35 zdravstvenih djelatnika zaposlenih u laboratoriju – osam magistara medicinske biokemije od kojih je petero specijalista medicinske biokemije, zatim pet prvostupnika zdravstveno-laboratorijske dijagnostike i 23 tehničara srednje stručne spreme.

obv_laboratorij_5.JPG

S njihovim su se radom na Međunarodni dan laboratorijske medicine mogli upoznati i srednjoškolci za koje je organizirano predavanje pod nazivom „Studiraj medicinsku biokemiju” te radionica „Što radi medicinski biokemičar”, pod vodstvom mr. biokemije Nataše Vuković te Irene Kocijan i Anamarije Rade. Osim toga, za učenike viših razreda 5. i 6. osnovne škole u Varaždinu održano je predavanje pod nazivom „Šećerna bolest”, a predavanje je održala mr. Vuković koja je učenicima približila rad s glukometrima te im objasnila kako bi sami, kao laboratorijski tehničari, mogli pomoći svojim bližnjima koji boluju od šećerne bolesti.

obv_laboratorij_8.JPG

obv_laboratorij_1.JPG

obv_laboratorij_2.JPG

obv_laboratorij_3.JPG

obv_laboratorij_4.JPG

obv_laboratorij_7.JPG

obv_laboratorij_9.JPG

obv_predavanje_1.JPG

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci