Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježen i u Varaždinu Foto: Krešimir Đurić; NS - Reformisti

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježen i u Varaždinu

Varaždinske vijesti | 25.11.2017. u 12:32h | Objavljeno u Aktualno

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, u petak je u varaždinskoj palači Herzer održana tribina "Izaberi nenasilje", u organizaciji Interesnog odbora žena Varaždinske županije Narodne stranke – Reformisti.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama svake se godine obilježava 25. studenoga. Datum su odabrali Ujedinjeni narodi (UN) 1990. godine u znak sjećanja na sestre Patriju, Minervu i Mariju Teresu Mirabel, koje je 1960. u Dominikanskoj Republici brutalno dao ubiti diktator Rafael Trujillo.

Cilj ove tribine bio je podizanje svijesti o neprihvatljivosti svih oblika nasilja nad ženama, uključujući psihičko, tjelesno, spolno i ekonomsko.

- Jedino uz podršku svih članova društva u osudi i prijavljivanju nasilja možemo očekivati uspješno stvaranje okruženja u kojemu nema mjesta za nasilje i nasilnike - rekla je Valerija Paljak, predsjednica Interesnog odbora žena Reformista Varaždinske županije.

Tribina_Izaberimo_nenasilje_2.JPG

Na tribini su sudjelovali i predstavnica sigurne kuće Utočište Sv. Nikola, dipl.soc.rad. Ana Horvatić, i koordinator preventivnog programa "Živim život bez nasilja" Policijske uprave Varaždinske, Mario Medenjak.

Sudionici tribine zaključili su da je nužno da Hrvatska ratificira Istanbulsku konvenciju, konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama inasilja u obitelji, sastavljenoj 2011. u Istanbulu, kojom se nastoji unificirati nasilje nad ženama u Europi, njegovo kažnjavanje i, prije svega, cjeloviti tretman žrtava, te da se ona počne primjenjivati u Hrvatskoj.

Tribina_Izaberimo_nenasilje_1.JPG

Na tribini je prisustvovala i posebna savjetnica župana Natalija Martinčević, zamjenici župana Robert Vugrin i Tomislav Paljak, županijska vijećnica Vlasta Cindrić, gradski vijećnik Darko Detelj i pročelnica Upravnog odjela za poslove Skupštine i župana Ivana Golubić–Horvat.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama jučer je obilježen i info-pultom na Franjevačkom trgu, gdje su se, među ostalima, okupili i predstavnici PU varaždinske i volonteri Tima za krizna stanja Društva Crvenoga križa Varaždinske županije, kako bi javnost senzibilizirali o problemu nasilja nad ženama.

nasilje_nad_zenama_-_varazdin_-_1.JPG

nasilje_nad_zenama_-_varazdin_-_2.JPG

nasilje_nad_zenama_-_varazdin_-_3.JPG

nasilje_nad_zenama_-_varazdin_-_4.JPG