Zoran Milanović Foto: VV arhiva

Među prvim odlukama Milanovića imenovanje Varaždinca Roberta Hranja načelnikom Glavnog stožera

Varaždinske vijesti | 18.2.2020. u 19:47h | Objavljeno u Aktualno

Zoran Milanović danas je prisegnuo za petog predsjednika Republike Hrvatske, nakon pobjede na predsjedničkim izborima 5. siječnja.

Službeno na dužnost stupa sutra, a među njegovim prvim odlukama trebalo bi biti i imenovanje Varaždinca viceadmirala Roberta Hranja, glavnog direktora Glavnog stožera, novim načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Naime, kako piše Jutarnji.hr, upravo bi Hranj od 1. ožujka trebao bi biti novi načelnik Glavnog stožera. Njegovo se ime nalazi u prijedlogu Vlade upućenom saborskom Odboru za obranu koji će o tome raspravljati na sjednici u četvrtak. Hranj bi na tom mjestu trebao zamijeniti generala Mirka Šundova, kojem 29. veljače istječe četverogodišnji mandat. Saborski Odbor za obranu izdaje mišljenje na prijedlog Vlade. Nakon pribavljenog mišljenja nadležnog odbora Vlada prijedlog upućuje predsjedniku Zoranu Milanoviću koji imenuje načelnika Glavnog stožera.

Prema neslužbenim informcijama, problema oko imenovanja Hranja za prvog čovjeka vojske ne bi trebalo biti jer su već obavljene konzultacije između Vlade i Milanovića i postignut je dogovor o tom imenovanju. Uostalom, piše Jutarnji.hr, Hranj je i bio Milanovićev izbor za ovu poziciju. Tako je imenovanje načelnika Glavnog stožera zapravo prvi dogovor premijera Plenkovića i predsjednika Milanovića.

Prvi put na čelu Hrvatske vojske bit će mornar, pripadnik Hrvatske ratne mornarice. “Za nas Zagorce more je uvijek imalo magičnu privlačnost”, rekao je u jednom od svojih rijetkih intervjua Hranj. Naime, rođen je u Varaždinu 1962., a porijeklom je iz okolice Bednje.