Među 5.000 trkača u utrci povodom ulaska Litve u NATO i Novomarofčan

vv / NATO | 22.4.2018. u 12:10h | Objavljeno u Aktualno

Željko Česi, pripadnik HV-a iz Novog Marofa i sudionik Domovinskog rata, uspješno je nastupio u utrci u Litvi, koja je povodom 14-te obljetnice ulaska te baltičke zemlje u NATO,  održana u zračnoj bazi litvanskih oružanih snaga.

-Sudjelovalo je oko pet tisuća trkača, među kojima i dvjesto pripadnika eFP LTU-DEU.  Među njima bili su i pripadnici 1 HRVCON-a, doznajemo od Česija, koji je na fotografiji zajedno s pukovnikom Ottom, zapovjednikom borbene grupe.

Pripadnici ojačane satnije HV-a od studenog prošle godine sudjeluju u sedmomjesečnoj  aktivnosti  NATO-a  „Ojačana prednja prisutnosti u Litvi“ (eFP LTU), i to u okviru borbene skupine pod vodstvom Savezne Republike Njemačke. Uz Oružane snage RH, koje su smještene na vojnom poligonu 110 kilometara sjeveroistočno od Vilinusa, u borbenoj skupini pod njemačkim vodstvom sudjeluju i oružane snage Nizozemske, Norveške, Belgije, Luksemburga, Francuske i Litve.

zc1

-Dobro surađujemo sa svima, koji cijene naše iskustvo. U vojsci sam 23 godine i sudionik sam Domovinskog rata i velikih pobjedničkih operacija, kao što je Oluja. Ovo mi je treća misija. U sklopu prve dvije bio sam u Afganistanu. Ovo sada je jedno iskustvo više, koje ću pamtiti cijeli život. Nova iskustva, potpuno drukčija klima nego u Afganistanu, ali drugačija nego i u Hrvatskoj, ali prije svega nove vojničke vještine te nova znanja i prijateljstva s pripadnicima drugih nacija, veli nam Česi, naglašavajući da su pripadnici HV-a - najbolji.

Označeno u