Međimurskoj županiji odobreno više od 8 milijuna kuna bespovratnih sredstava za 5 kapitalnih projekata

vv | 28.8.2022. u 11:00h | Objavljeno u Aktualno

Dobre vijesti stigle su u Međimursku županiju - odobreno je više od 8 milijuna kuna bespovratnih sredstava kojima će se financirati izrada projektno-tehničke dokumentacije za 5 kapitalnih projekata.

Konkretni su to koraci prema realizaciji Plana razvoja Međimurske županije na kojem se temelji daljnji razvoj Međimurja.

- Zadovoljstvo mi je obavijestiti Vas da smo tijekom ovih mjeseci intenzivno radili na realizaciji Plana razvoja za naše Međimurje i sukladno predstavljenom Planu neću dozvoliti da on bude samo slovo i riječ na papiru već da što prije krenemo u realizaciju koristeći svaku šansu koja nam se pruža da se što više kapitalnih projekata financira iz fondova Europske unije - istaknuo je župan Međimurske županije Matija Posavec prilikom konferencije za medije na kojoj je zajedno s ravnateljicom Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA-e Sandrom Polanec Marinović i direktorom Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje Ivanom Plačkom predstavio projekte za koje je odobreno bespovratno sufinanciranje.

Odobreno_8_milijuna_kuna_bespovratnih_sredstava_za_izradu_projektne_dokumentacije_priopcenje_4.jpg

Na natječaj za financiranje projektne dokumentacije prijavljeno je 5 kapitalnih projekata. To su: izgradnja nove energetski učinkovite zgrade Osnovne škole Nedelišće, obnova zgrade Feštetić u krugu zdravstvenih ustanova za potrebe uspostave Centra palijativne skrbi te nastavne djelatnosti i simulacijskog centra Županijske bolnice Čakovec, proširenje infrastrukture Županijske bolnice Čakovec s ciljem objedinjavanja laboratorija (medicinsko-biokemijski laboratorij, patološko-citološki laboratorij, transfuziološki laboratorij, garažni prostor), nastavak obnove i revitalizacije zgrada u kompleksu bivše vojarne, odnosno u Centru znanja Međimurske županije, kao i projekt centralnog parka Zelena oaza Čakovec.

Odobreno_8_milijuna_kuna_bespovratnih_sredstava_za_izradu_projektne_dokumentacije_priopcenje_2.jpg

Za sve projekte odobrena su bespovratna sredstva Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije kojima će se financirati izrada projektno-tehničke dokumentacije.

Vrijednost projektne dokumentacije za tih 5 projekata procjenjuje se na 9 milijuna kuna, od čega je odobreno 8 milijuna kuna dok će preostali iznos osigurati Međimurska županija.

- Nakon izrade projektne dokumentacije projekte ćemo prijaviti na fondove EU za koje očekujemo pozitivnu ocjenu jer se radi o našim strateškim projektima, a njihova vrijednost je čak 266 000 000 kuna. Ovo je još jedan dokaz kvalitetnog, predanog i odgovornog rada administracije Županije i županijskih ustanova - dodao je župan Posavec.

Zadovoljni su i u REDEA-i čija je ravnateljica Polanec Marinović istaknula je da je riječ o velikim projektima kojima će se značajno pridonijeti poboljšanju standarda žitelja Međimurja u obrazovanju, zdravstvu i gospodarstvu. Projekti se odnose na dodjelu bespovratnih sredstava "Priprema projektno-tehničke dokumentacije za projekte u području digitalne transformacije i zelene tranzicije".

Odobreno_8_milijuna_kuna_bespovratnih_sredstava_za_izradu_projektne_dokumentacije_priopcenje_6.jpg
U krugu Županijske bolnice Čakovec, upravna zgrada majura grofa Feštetića rekonstruirat će se za potrebe odjela palijativne skrbi u skladu sa suvremenim standardima. Na katu te zgrade smjestit će se prostori za nastavnu djelatnost ŽBČ i simulacijski centar za usavršavanje medicinskog osoblja. Uz to, objedinit će se svi zdravstveni laboratoriji čime će se olakšati obavljanje usluga i građanima i zdravstvenim djelatnicima.

- Idući tjedan dat ćemo iskaz interesa za izgradnju novog doma za starije i nemoćne osobe za što također rješavamo imovinsko pravne odnose i projektnu dokumentaciju, a vjerujem da su ulaganja u zdravstveni sustav vidljiva svakome tko dođe u dvorište naših zdravstvenih ustanova - naglasio je župan Posavec.

Odobreno_8_milijuna_kuna_bespovratnih_sredstava_za_izradu_projektne_dokumentacije_priopcenje_5.jpg

Nedelišće će dobiti novu školsku zgradu koja će biti energetski učinkovita i prilagođena uvjetima za cjelodnevni boravak, a uz to izgradit će se i urediti prateći vanjski sportski tereni, prilazi i parking te zelene površine. Osim svega intenzivno se pripremaju projekti za dogradnju još 15 osnovnih i srednjih škola, izgradnju pet sportskih dvorana, priprema se javna nabava za rekonstrukciju Palače Zrinskih u Čakovcu za što je dobiveno 26 milijuna kuna, a priprema se i projekt rekonstrukcije dvorca Feštetić.

Osim ulaganja u zdravstvo i obrazovanje, veliki projekti pripremaju se i u području gospodarstva. „Centar znanja Međimurske županije, nekadašnji prostor vojarne, vrlo je aktivan i živ prostor u kojem su smještene potporne, razvojne i obrazovne ustanove. Iako smo posljednju zgradu obnovili prije 2 godine, ona je već dugo vremena popunjena, stoga postoji potreba za širenjem i stvaranjem prostora za nove poslovne inkubatore i urede - pojasnio je direktor TICM-a Plačko.

Odobreno_8_milijuna_kuna_bespovratnih_sredstava_za_izradu_projektne_dokumentacije_priopcenje_7.jpg

Projekt izrade projektno-tehničke dokumentacije za sanaciju bivših vojnih objekata u Centru znanja Čakovec omogućit će sanaciju četiri preostala postojeća objekta koji su trenutačno zapušteni i izvan funkcije te će se u njima smjestiti Kreativno-inspiracijski centar, dvije zgrade poduzetničkog inkubatora TICM-a i Međimurski energetski centar.

- Imamo intenzivne pripreme za prijavu na natječaj izgradnje regionalno skladišno distributivnog centra za voće i povrće kapaciteta 12 000 tona za naše poljoprivrednike te nas veseli što je pred nama vrlo dinamično razdoblje u kojem ćemo nastojati maksimalno iskoristiti stečeno znanje, iskustvo i sve što smo do sada napravili kako bismo i dalje ponosno razvijali naše Međimurje - zaključno je poručio župan Posavec.