Međimurska županija: Već peti dan bez novozaraženih, još jedna osoba ozdravila Foto: Međimurska županija

Međimurska županija: Već peti dan bez novozaraženih, još jedna osoba ozdravila

| 19.4.2020. u 12:15h | Objavljeno u Aktualno

Već peti dan zaredom u Međimurju nema novo zaraženih osoba korona virusom. Jučer je obavljeno testiranje 13 osoba, što je ukupno 237 testiranja. Od danas je još jedna osoba ozdravila i to još jedan član obitelji koja je bila zaražena. Dakle, ukupno je od početka bilo osam zaraženih osoba, s time da se jedna osoba zarazila na području druge županije no s obzirom na mjesto prebivališta, statistički se bilježi pod Međimursku županiju. Ozdravljenih osoba imamo četiri i isto toliko zaraženih. Svi su dobrog općeg stanja, nisu na respiratoru i uspješno se liječe.

Načelnik Stožera civilne zaštite Međimurske županije Josip Grivec kazao je kako je u subotu 18. travnja 2020. Nacionalnom stožeru RH upućen zahtjev s mišljenjem epidemiološke službe kojim se traži da Međimurje bude jedinstvena zona kretanja. „Međimurska županija je još 6.travnja 2020. uputila zahtjev Nacionalnom stožeru civilne zaštite. Zahtjev je s mišljenjem epidemiološke struke ponovljeni jučer te očekujemo tijekom današnjeg dana i pozitivnu Odluku Nacionalnog stožera.“ Istaknuo je da su odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u RH, o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza RH, o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja produžene do 4. svibnja 2020. te pozvao građane da i dalje dosljedno provode propisane mjere.

Župan Međimurske županije Matija Posavec: „Budući već pet dana nemamo novo zaraženih, imamo još jednu osobu koja je ozdravila, te još dvije na putu konačnog ozdravljenja, nemamo nikoga na respiratoru i nemamo preminulih, možemo konstatirati da je epidemiološka situacija u Međimurju izuzetno povoljna. Jučer je obavljeno 13 testiranja i svi su nalazi negativni, a sve hospitalizirane osobe su dobrog općeg stanja. Svakodnevno pratimo situaciju na svim razinama. Od ukupno zaražene 1831 osobe na razini Hrvatske, u Međimurju je 8 osoba ili 0,43%. Od ukupnog broja provedenih testiranja, pozitivnih je u Međimurju 2,9%, a u RH 8,5 %. S današnjim danom je 703 osobe u samoizolaciji što je 5% od ukupnog broja izrečenih mjera samoizolacije u RH. Na jednu zaraženu osobu u Međimurju je provedeno 34 testiranja, a u RH 11,8. Svi statistički podaci ukazuju na iznimno povoljnu epidemiološku situaciju što nikako ne znači da se do kraja možemo opustiti. Pridržavati se svih dosad donesenih mjera i uputa je od ključne važnosti jer odgovornim ponašanjem možemo spriječiti pa i zaustaviti širenje zaraze koronavirusa. Svi mi moramo biti svjesni odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje naših obitelji i sugrađana.

Nastavljamo sa skrbi za najosjetljiviju skupinu naših sugrađana, korisnika domova za starije i nemoćne. Formirano je i Povjerenstvo za nadzor 28 domova za starije i nemoćne na čijem je čelu pročelnica Tošić-Grlač, a koje će nadzirati i dodatno pomagati u provedbi propisanih mjera kako bismo i dalje na najbolji mogući način sprječavali ulazak virusa u socijalne ustanove. Tijekom jučerašnjeg dana podijeljeno je i ukupno 14 500 komada zaštitne opreme socijalnim ustanovama, udomiteljskim obiteljima i sigurnoj kući.

Zaključno, naglašavam i zahvaljujem na predanom i stručnom radu čitavom zdravstvenom sustavu, stanovnicima Međimurske županije koji se pridržavaju uputa Stožera i nadležnih službi, koje je zbog poštivanja svih donesenih mjera i zaslužno za ovu zadovoljavajuću epidemiološku situaciju prema kojoj smo jedna od tri hrvatske županije s najmanjim brojem zaraženih. 

Osvrnuo bih se i na, usuđujem se reći trakavicu s ukidanjem e propusnica, odnosno županijom kao jedinstvenom zonom kretanja. Još jednom ponavljam da bilo kakva podjela Međimurja ne dolazi u obzir jer smatram da sve stanovnike treba tretirati jednako! Civilni stožer Međimurske županije svakodnevno prati stanje na svim razinama, a sve donesene odluke usuglašene su sa epidemiološkom službom Zavoda za javno zdravstvo. I dalje ćemo pratiti situaciju te se nadamo daljnjoj relaksaciji mjera, poglavito na području gospodarstva.“

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije dr.Marina Payerl Pal epidemiološku situaciju ocijenila je povoljnom. „ Od početka pandemije broj oboljelih je 8, a prva hospitalizacija je zabilježena 22.3.2020. temeljem koje je obrađeno 87 kontakata, 9 testiranja, a svi su nalazi bili negativni. Istoga dana hospitalizirana je i druga osoba. Nakon treće osobe kojoj je dokazana zaraza COVID 19 virusom dolazi do širenja virusa unutar obitelji. Sedma zaražena osoba je s prebivalištem u Međimurskoj županiji, ali je zaposlena i testirana u drugoj županiji te se samo statistički vodi kod nas. Za osmu oboljelu osobu nema saznanja o poznatom potencijalnom izvoru zaraze. Obrađena su 23 kontakta, provedeno je 9 testiranja i svi su nalazi negativni.

U usporedbi sa susjednim županijama, broj novooboljelih na 100 000 stanovnika iznosi 7, u Koprivničko križevačkoj 25, Varaždinskoj 19,9 te na razini Republike Hrvatske 47. U Međimurju je i 50% osoba ozdravilo, dok je na razini RH to 33%. Zbog svega navedenog smatramo da bi Međimurje moglo biti jedinstvena zona kretanja.“

Načelnik PU međimurske Ivan Sokač kazao je daje na snazi 703, u posljednja 24 sata izdano je 64 nove mjere te je zabilježeno 3 kršenja mjera samoizolacije, a s obzirom na povoljnu situaciju i prestanak ograničenja kretanja unutar županije, policija će svoje djelovanje usmjeriti na mjesta gdje se okuplja veći broj ljudi te kontrolu provedbe mjera samoizolacije. Zaključio je da je broj kaznenih djela smanjen te je zabilježeno samo remećenje javnog reda i mira prilikom kojega je uhićeno 4 osobe.