Međimurska županija: Osigurani uvjeti za povratak 13.000 međimurskih učenika u školske klupe Foto: Međimurska županija

Međimurska županija: Osigurani uvjeti za povratak 13.000 međimurskih učenika u školske klupe

Varaždinske vijesti | 2.9.2020. u 19:39h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Za više od 13.000 učenika osnovnih i srednjih škola u Međimurju u ponedjeljak, 7. rujna, počinje nova nastavna godina, a prvi put će u školske klupe sjesti 1.129 učenika prvih razreda osnovnih škola.

Kako bi se nastava za sve učenike i djelatnike mogla provesti prema odgovarajućim uvjetima trenutnoj situaciji, Međimurska županija je s ravnateljima i nadležnim institucijama posljednjih tjedana intenzivno obavljala sve pripreme. Tim povodom, u novo uređenim vanjskim učionicama u dvorištu Ekonomske i trgovačke škole Čakovec održana je konferencija za medije na kojoj su podijeljene informacije vezane uz početak nastave.

U svim školama kojima je Međimurska županija osnivač osigurani su potrebni prostorni, tehnički, organizacijski i financijski preduvjeti sukladno Preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i uputama Ministarstva znanosti i obrazovanja.

- Po pitanju obrazovanja Međimurje je uvijek bilo prvo, korak ispred te predvodnik dobrih ideja, jasne strategije i kvalitetnog razmišljanja koje rezultiraju mnogim uspjesima naših učenika i škola. I ove godine želimo biti primjer kako se regionalna samouprava, u ovom slučaju, Međimurska županija odnosi prema svojim učenicima, zaposlenicima škola, prema obrazovanju općenito. Zato smo osigurali potpore kako bi što je više moguće rasteretili roditelje naših školaraca te smo ulagali u dogradnju, izgradnju i adaptaciju naših školskih ustanova kako bi osigurali što kvalitetnije uvjete za provođenje nastave - kazao je župan Međimurske županije Matija Posavec.

Osigurani udžbenici, osobni asistenti i 300 kn za sve srednjoškolce za nabavu materijala

Udžbenici su osigurani za sve učenike osnovnih škola, kao i osobni asistenti svim učenicima koji ih trebaju, Međimurska županija je zajedno s udrugama osigurala financiranje osobnih asistenata koji će biti na raspolaganju od prvog dana nastave. Tako će za 93 učenika, od kojih 75 u osnovnim školama i 18 učenika u srednjim školama biti na raspolaganju 87 pomoćnika u nastavi.

- Svjesni neizvjesnosti vremena u kojima živimo, Međimurska županija donijela je odluku da će svaki učenik koji pohađa neku od srednjih škola u Međimurskoj županiji ili je iz Međimurske županije, dobiti po 300 kuna za nabavku radnih materijala. Učenici, ovisno o školi i smjeru za koju se obrazuju imaju troškove nabavke materijala te će im uz predočenje računa novac biti vraćen u njihovim školama, odnosno u Županiji za one koji pohađaju srednju školu izvan područja Međimurja - ističu iz Županije.

Nastava će za sve škole u Međimurju početi 7. rujna, osim u Srednjoj školi Prelog za koju će točan datum početka nastave biti određen do petka. Nastavni sat u školama skratit će se za 5 minuta. U većini osnovnih škola formirani su razredni odjeli s manjim brojem učenika te je u školskim učionicama moguće nastavu organizirati uz poštivanje preporučene fizičke udaljenosti. U nekim će učionicama biti nužno primijeniti i fizičke pregrade, a nekoliko škola koje su radile u jednoj smjeni, rad će nastaviti u dvije. U razredima je osigurana tekuća, najčešće i topla voda te sva potrebna higijenska i dezinfekcijska sredstva.

Besplatan prijevoz za sve učenike osnovnih i srednjih škola

Iako ni tehnički ni financijski za svaki razredni odjel nije moguće osigurati poseban autobus, u vozilima će se udaljenošću i rasporedom sjedenja osigurati razmak među učenicima različitih obrazovnih skupina. Prijevoz u osnovnim školama obavljat će se prema rasporedu usklađenom s početkom i završetkom nastave u uvjetima koji su propisani epidemiološkim mjerama i preporukama Ministarstva.

- Razrednici će obavijestiti roditelje o svim detaljima koji će biti dostupni i na službenim stranicama škola. Učenici srednjih škola prevoze se javnim prijevozom, vlakom i redovnim autobusnim linijama te će se u javnom prijevozu naći u istoj situaciji sa svim ostalim putnicima i na taj segment ne možemo utjecati. Izravan utjecaj škole neće imati ni na primjenu epidemioloških mjera pri izvođenju praktične nastave za učenike koji taj dio obrazovanja obavljaju kod poslodavaca - istaknuto je ovom prilikom.

Važnost pridržavanja epidemioloških preporuka naglasili su načelnik Stožera civilne zaštite Međimurske županije Josip Grivec i specijalistica epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije Višnja Smilović, koja je istaknula da je Međimurska županija u odnosu na ostatak Hrvatske i dalje jedna od županija s najmanjim brojem pozitivnih.

- U Međimurju je još uvijek povoljna epidemiološka situacija te nemamo ni jedno dijete pozitivno na COVID 19 virus što je bitna činjenica pred početak školske godine, zato svi zajedno moramo biti odgovorni kako bi se što prije mogli vratiti normalnoj svakodnevici - napomenula je.

Tko treba maske?

Bez obzira na osiguranje svih spomenutih uvjeta, učenicima će pri dolasku u školu, na školskim hodnicima, kod poslodavaca, a nekima i u učionicama, biti neophodne i maske. Maske su za učenike od 1. do 4. razreda obavezne samo u autobusu i u kretanju u školskom prostoru do same učionice, dok ih u učionici, tijekom nastave neće morati nositi. Za učenike od 5. do 8. razreda primjenjuje se isti sistem, ali u onim razrednim odjelima gdje nije moguće osigurati traženi razmak obavezno je nošenje maski.

Međimurska županija će za svakog učenika nabaviti po dvije tekstilne maske namijenjene višekratnoj uporabi i proizvedene sukladno propisanim tehničkim specifikacijama, što znači da će se nabaviti oko 27.000 maski. Učenici od 1. do 4. razreda će dobiti posebno izrađene maske s crtanim likovima radi lakše prilagodbe.

- Škola nije samo obrazovna institucija, već ima i odgojnu ulogu. Škola bez učenika nije škola i zato je nama ravnateljima drago što će se učenici vratiti u svoje klupe. Želimo da se naši učenici i djelatnici u školama osjećaju sretno i sigurno - poručila je ravnateljica Ekonomske i trgovačke škole Čakovec.

Sretnu novu školsku godinu svim učenicima i djelatnicima obrazovnih ustanova poželio je međimurski župan Posavec koji je dodao da će nakon punih 140 godina učenici Osnovne škole Vladimir Nazor u Pribislavcu započeti nastavu u novim prostorima, dok su škole u Hodošanu, Draškovcu, Donjoj Dubravi, Goričanu i Belici te Graditeljska škola Čakovec u adaptaciji prostora.