Međimurska županija: Nova zaraza u zadnjih 24 sata, od pet zaraženih, četiri iz iste obitelji Foto: Stožer civilne zaštite Međimurske županije

Međimurska županija: Nova zaraza u zadnjih 24 sata, od pet zaraženih, četiri iz iste obitelji

| 7.4.2020. u 14:00h | Objavljeno u Aktualno

Stožer civilne zaštite Međimurske županije daje obavijest kako je u Međimurju u utorak, 07.travnja utvrđena još jedna osoba zaražena virusom COVID-19.

Uz jednu ozdravljenu osobu tako ih je sada ukupno petero zaraženih. Novozaražena osoba je bliski (obiteljski) kontakt jedne od zaraženih osoba, tako da je u našoj županiji od ukupno pet zaraženih osoba, četvero iz iste obitelji, i svi su epidemiološki povezani. 

S obzirom na broj zaraženih osoba i izoliranost unutar jedne obitelji, epidemiološka situacija je povoljna jer su sva ostala testiranja pokazala negativne rezultate, uključujući i testiranja osoba koje su se organiziranim letovima vratile iz španjolske, Italije, Portugala i Švedske. 

Sve zaražene osobe imaju blage simptome te su pod kontinuiranim nadzorom liječnika i epidemiologa. Iz mjera predostrožnosti troje njih je hospitalizirano u Županijskoj bolnici Čakovec.

Trenutno je na području Međimurske županije aktivno 1050 mjera samoizolacije. Ukupan broj dojava i utvrđenih kršenja mjera samoizolacije od 13. ožujka do 7. travnja 2020. godine:

  • 162 dojava građana o kršenju mjera samoizolacije.
  • 49 utvrđenih kršenja samoizolacije.
  • 308 osoba zatečeno u kontroli bez propusnica.

Stožer civilne zaštite Međimurske županije još jednom apelira na građane da poštuju  mjere prevencije, liječničku struku i da se pridržavaju pravila koja su propisana od Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

Najbolja zaštita je poštivanje mjera prevencije, držanje socijalne distance, te izbjegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta.