Osigurane potpore za poduzetništvo i obrt te očuvanja radnih mjesta Foto: Međimurska županija

Osigurane potpore za poduzetništvo i obrt te očuvanja radnih mjesta

Varaždinske vijesti | 12.8.2020. u 19:00h | Objavljeno u Aktualno

S ciljem pomoći privatnom sektoru na području Međimurja, posebice obrtnicima, poljoprivrednicima, mikro i malim poduzetnicima, u Međimurskoj županiji još u ožujku pripremljeno je niz mjera koje se kontinuirano provode, a jedna od značajnijih i najkonkurentnijih pomoći su i bespovratne potpore koje su međimurski poduzetnici mogli ostvariti kroz Program potpora male vrijednosti za poticanje razvoja poduzetništva.

S obzirom na činjenicu da strukturu međimurskog gospodarstva čini 98% mikro i malih poduzetnika kojima je ova kriza značajno ugrozila poslovanje, županijske mjere su najvećim djelom usmjerene upravo prema njima.

- U nastojanju da potaknemo investicije i unaprjeđenje poslovanja mikro i malih poduzetnika i obrtnika, početkom lipnja smo objavili Javni poziv za Program potpora male vrijednosti za razvoj poduzetništva kojim želimo stimulirati poduzetništvo i obrt, očuvanje radnih mjesta, povećanje broja zaposlenih te stvaranje povoljnog gospodarskog okruženja za mikro i male poduzetnike i obrtnike s područja Međimurske županije - istaknuo je pročelnik UO za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Međimurske županije Darko Radanović tijekom predstavljanja rezultata provedenog Javnog poziva za dodjelu bespovratnih sredstava poduzetnicima.

Medjimurska_zupanija_-_Darko_Radanovic.jpg

Program je razvojno usmjeren i kroz njega se dodjeljuju potpore za ulaganja u materijalnu i nematerijalnu imovinu kao što je nabava strojeva, opreme, alata, softvera i hardvera za obavljanje osnovne djelatnosti te ulaganja u aktivnosti istraživanja i razvoja. Prijaviti su se mogli mikro i mali poduzetnici sa sjedištem na području Međimurja s registriranom gospodarskom djelatnošću u sektorima u kojima su prihvatljiva ulaganja prilikom podnošenja prijave poput prerađivačke industrije, građevinarstva, informacija i komunikacija te stručnih, znanstvenih i tehničkih djelatnosti.

Program je s obzirom na aktualnu situaciju izmijenjen u odnosu na prošlu godinu,odnosno proširen je broj prihvatljivih djelatnosti te je prijava potpuno digitalizirana, a najviši iznos bespovratnih sredstava koji se mogao dodijeliti pojedinom korisniku iznosi 15.000,00 kuna za projekte koji korisnici potpora moraju završiti u roku od 4 mjeseca od dana sklapanja Ugovora.

Sredstva za provedbu ovog Programa osigurana su u županijskom proračunu te su dodatno povećana izmjenama i dopunama proračuna na sjednici Skupštine Međimurske županije u svibnju. Natječaj je bio otvoren do 10. lipnja 2020., a da i u ovo vrijeme smanjene likvidnosti postoji potreba za dodatnim ulaganjima govori činjenica da je pristiglo ukupno 242 prijava, što potvrđuje važnost dodijeljenih potpora.

Medjimurska_zupanija_-_sufinanciranje_129_projekata_za_razvoj_gospodarstva.jpg

Pred Povjerenstvom za ocjenjivanje prijava bilo je puno posla s obzirom na broj pristiglih prijava i kvalitetu projektnih prijedloga, a činili su ga predstavnici Međimurske županije, Tehnološko-informacijskog centra Međimurje i JU za razvoj Međimurske županije REDEA-e. Iako je prvotno, s obzirom na situaciju s COVID-19 i raspoloživa sredstva, bila predviđena provedba natječaja u dva kruga, zbog velikog interesa u provedenom natječaju, župan Međimurske županije Matija Posavec odlučio je povećati alokaciju sredstava te sklopiti ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava temeljem Javnog poziva za poticanje razvoja poduzetništva s ukupno 129 poduzetnika kojima su dodijeljene bespovratne potpore u ukupnom iznosu od 1.837.552,69 kuna.

- Naš cilj je da kao Međimurska županija vodimo računa o tri segmenta; prije svega smo podrška građanima, zatim našim gospodarstvenicima, poduzetnicima i poljoprivrednicima te u konačnici osiguravamo održivi i funkcionalni zdravstveni sustav. Svaka potpora i ulaganje u gospodarstvo su važni, a za usporedbu, prošle godine kada smo prvi put započeli s ovim programom dodijeljeno je 52 potpore u ukupnom iznosu od 743.849,26 kuna dok se ove godine na natječaj javilo 242 projekta od čega smo podržali njih 129. Rebalansom proračuna sredstva su povećana na 1 837 552,69 kuna - kazao je Posavec.

medimurska-zupanija-gospoodarstvo.jpg

Osim ovog Programa, aktualan je i otvoren javni poziv po Programu potpora male vrijednosti za financijske potpore i instrumente putem kojeg se nastoji povećati dostupnost bespovratnih sredstava poduzetnicima. Uz poticanje ulaganja i unapređenja poslovanja, osigurane su i potpore za nezaposlene osobe namijenjene pokretanju vlastitog posla kroz Program potpora male vrijednosti za samozapošljavanje nezaposlenih osoba te su subvencionirane kamate na postojeće poduzetničke kredite za koje je uvedena i mogućnost moratorija i reprograma. 

Medjimurska_zupanija_-_Gospodarska_zona.jpg