Međimurje želi zadržati svoje zdravstvene ustanove

vv | 8.12.2022. u 13:20h | Objavljeno u Aktualno

Kardiologija u Čakovcu četvrta po broju obavljenih zahvata

Na sastanku Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina, koji je održan u Podstrani, župan Međimurske županije Matija Posavec uključio se u više rasprava, osobito o reformi zdravstvenog sustava.

Nakon što je ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio o planiranim promjenama u zdravstvu, župan Posavec osvrnuo se reformu, a posebice na prebacivanje vlasničkih prava bolnica na državu.

-Županijska bolnica Čakovec jedina je sekundarna zdravstvena ustanova u Međimurju, izgrađena samodoprinosom građana Međimurja u koju se niz godina ulažu znatna financijska sredstva kako bi se pružila kvalitetna zdravstvena skrb. Stoga ona za nas predstavlja i više od zdravstvene ustanove, ukazao je međimurski župan te uputio prijedlog prema kojem bi svaka županija zadržala po jednu bolnicu, dom zdravlja, zavod za hitnu medicinu i zavod za javno zdravstvo, čime bi Međimurje zadržalo svoje zdravstvene ustanove .

Prijedlog nove zdravstvene reforme podrazumijeva, kako je dodao, i jačanje primarne zdravstvene zaštite, kao i rane intervencije u djetinjstvu.

-To smo mi u Međimurju prepoznali prije niz godina. Gradimo regionalni centar za ranu intervenciju u djetinjstvu, interventna kardiologija u Čakovcu je četvrta u Hrvatskoj po količini obavljenih zahvata, dok se u ovom trenutku priprema dokumentacija za Centar palijativne skrbi. Sve su to strateški projekti koje smo pomno planirali i mi najbolje znamo usmjeriti razvoj zdravstvene skrbi s obzirom na potrebe našeg stanovništva – naglasio je župan Posavec te iznio argumente zašto nije dobro prebacivati upravljačka prava na državu.

U Županijsku bolnicu Čakovec mnogo se ulagalo iz EU fondova i županijskog proračuna, posebice posljednjih godina kada je u dogradnju i rekonstrukciju odjela, nabavku opreme, primarnu zdravstvenu zaštitu uloženo više od 195 milijuna kuna.

-U tijeku je obnova bolnice i obnova odjela pedijatrije, a za mnoge projekte poput objedinjavanja laboratorija i proširenja infrastrukture bolnice za potrebe palijativne skrbi te nastavne djelatnosti i simulacijskog centra priprema se projektna dokumentacija, ukazao je župan Posavec, koji se osvrnuo i na primanja spremačica te ostalog nemedicinskog osoblja u zdravstvenim ustanovama, za koje je rekao da su ispod razine koju zaslužuju.

Posavec se osvrnuo i na problem dvostrukog oporezivanja radnika u Austriji, kojim su najviše pogođeni brojni radnici od kojih su mnogi tzv. „dnevni migranti“

-Prema saznanjima i sastancima s Hrvatskim sindikatom radnika migranata postoji opasnost da će se zbog retrogradnog obračuna poreza, mnoge obitelji odlučiti na trajno iseljavanje, što direktno pogađa nekoliko sjevernih županija, koje graniče s Republikom Slovenijom i u blizini su Austrije“, upozorio je župan.

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs dao je informaciju o unaprjeđenju sustava obrazovanja, među kojima je i financiranje cjelodnevnog boravka u školama te besplatna školska prehrana od iduće godine svim učenicima, Naglasio je da će ovaj mjesec biti raspisan Javni poziv za dogradnju i izgradnju osnovnih i srednjih škola sukladno utvrđenim kriterijima, a u cilju da škole prijeđu u jednosmjensku nastavu.

Ove je projekte podržao župan Posavec, istaknuvši kako je pripremljena dokumentacija za dogradnju ili izgradnju 15-ak škola i školskih dvorana na području županije.

- Upravo je stvaranje uvjeta za cjelodnevni boravak u školama jedan od najvažnijih ciljeva Međimurske županije koji je određen Planom razvoja MŽ do 2027. godine, naglasio je Posavec, koji se založio za rješavanje pitanja materijalnog statusa pomoćnika u nastavi u sustavu obrazovanja.

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Nataša Tramišak osvrnula se na financijsku perspektivu 2021.-2027. i nove prilike za industrijsku tranziciju hrvatskih regija, dok je ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina predstavio izmjene Zakona o upravljanju državnom imovinom. Naime, krenula je inicijativa i spremnost da županije preuzmu poslove raspolaganja državnim nekretninama ovisno o području gdje se nekretnina nalazi, jer učinkovito rješavanje takvih predmeta preduvjet je za uspješno povlačenje EU sredstava i daljnji razvoj općina, gradova i županije.

Župan Posavec predsjednika Vlade Plenkovića i resorne ministre podsjetio je na projekt gradnje cestovnih obilaznica, osobito brze ceste  Čakovec – Varaždin, što je u nadležnosti Hrvatskih cesta.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci