Međimurje bez novozaraženih, čakovečka bolnica započela s termovizijskim skeniranjem Foto: Međimurska županija

Međimurje bez novozaraženih, čakovečka bolnica započela s termovizijskim skeniranjem

Varaždinske vijesti | 9.4.2020. u 19:49h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Međimurje i drugi dan zaredom nema novozaraženih osoba virusom COVID 19, rečeno je danas na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite Međimurske županije.

- Zadovoljstvo mi je obavijestiti javnost da je i drugozaražena osoba ozdravila. Riječ je o muškoj osobi koja je bila hospitalizirana na odjelu infektologije Županijske bolnice Čakovec. Osoba je cijelo vrijeme bila dobrog općeg stanja i nakon dva uzastopna testiranja nalazi su bili negativni, drugozaražena osoba je otpuštena iz bolnice i smatra se da je ozdravila. Još jednom ovim putem čestitam liječnicima i našim epidemiolozima koji su na vrijeme hospitalizirali osobu i dobrom terapijom učinili da osoba ozdravi. U ovom trenutku na području Međimurja imamo 4 zaražene osobe korona virusom i sve četiri osobe su iz iste obitelji, troje je hospitalizirano, a jedan član obitelji je u kućnoj karanteni. Sve ovo je dokaz da je epidemiološka situacija u Međimurju vrlo povoljna. Nemamo niti jedno žarište, zaražene osobe su pod liječničkim nadzorom kao i njihovi kontakti - rekao je međimurski Matija Posavec.

Posavec je dodao da u Međimurju, u odnosu na Republiku Hrvatsku koja ima 1343 zaraženih, ima četvero zaraženih, odnosno 0,29% svih zaraženih u Hrvatskoj.

- U odnosu na ukupna testiranja, u Međimurju je obavljeno 0,9% svih testiranja. Od ukupno broja testiranih u Hrvatskoj, njih 10,2% su zaraženi, dok je u Međimurju od ukupnog broja testiranih 3,5% zaraženih. Prema podacima koje smo prikupili i koje pratimo, u samoizolaciji u cijeloj Hrvatskoj je 14 259 osoba, a samo u Međimurju njih 1037, što je čak 7,3% ukupnog broja osoba u samoizolaciji. Također, u Hrvatskoj na jednu pozitivnu osobu na korona virus rađeno 10 testiranja, dok je u Međimurju na jednu pozitivnu osobu napravljeno 29 testiranja. Broj ozdravljenih osoba u Međimurju u odnosu na Republiku Hrvatsku je 1,1%. Dakle, ove brojke pokazuju kako je epidemiološka situacija vrlo dobra i kako u ovom trenutku mnogo toga držimo pod kontrolom, tim više što je u susjednim županijama i regijama u pograničnom prostoru susjednih zemalja situacija puno gora. Također Vas želim obavijestiti kako u 14. tjednu ove godine, dakle u tjednu od 30.03.-05.04.2020. nije bilo nijedne prijave oboljenja od gripe u Međimurju. Od 16.12.2019. godine do 05.04.2020. zabilježeno je 1896 osoba oboljelih od gripe. Sve te brojke koje iz dana u dan pratimo pokazuju jednu izvanrednu disciplinu našeg stanovništva koje doista poštuju upute i mjere koje se svakodnevno objavljuju - istaknuo je Posavec.

- Kako u ovim vremenima, uvažavajući specifičnost Međimurja kao regije, broj naselja, općina i gradova, otežanu organizaciju nabavke osnovnih životnih namirnica, kompaktnost prostora, predložili smo da kretanje unutar Županije bude olakšano uvođenjem jedinstvene zone kretanja. Preduvjet za to je suglasnost načelnika i gradonačelnika. U ovome trenutku nemamo potpis na Sporazumu svih jedinica lokalne samouprave tako da dok se ne stvore uvjeti za to odluka će biti takva kakva je. Ono što jedino preostaje da se načelnici među sobom dogovore o jedinstvenom prostoru kretanja za nekoliko općina. No, stvari se mogu promijeniti svakoga trenutka o čemu ćemo obavijestiti javnost. Na kraju, bliži nam se vrijeme najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa. Stožer civilne zaštite Međimurske županije i dalje će pratiti epidemiološku situaciju u Međimurju i putem priopćenja će se svakodnevno obratiti javnosti. Želim svima da dobrim ponašanjem, poštivanjem svih uputa nacionalnog i lokalnih Stožera, liječnika, zadržimo ovaj dobar trend. Ponavljam, Međimurje je dovoljno veliko da ne bude malo kada smo zajedno - istaknuo je međimurski župan.

Načelnik Stožera civilne zaštite Međimurske županije Josip Grivec istaknuo je kako SCZMŽ svakodnevno komunicira sa Nacionalnim stožerom i sa svim građanima Međimurske županije.

- Svakodnevno dobivamo mnogo upita koje prosljeđujemo Nacionalnom stožeru te pokušavamo pomoći svim našim sugrađanima. Temeljem potrebe i želje građana, danas je otvorena i tržnica u Čakovcu, a slijedi i otvaranje tržnica u Prelogu i Murskom Središću ukoliko će zadovoljiti sve epidemiološke standarde i zahtjeve. Znamo da se nalazimo u izazovnom vremenu, ali zajedničkim radom i pridržavanjem uputa, svi zajedno ćemo uspjeti - rekao je grivec.

Temeljem nove upute Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, iz Policijske uprave Međimurske potvrđuju kako građani koji rade vani i koji moraju biti u 14-dnevnoj izolaciji mogu istu prekinuti prije isteka 14 dana, ako im to odredi liječnik ili epidemiolog.

Ravnatelj Doma zdravlja Čakovec dr. Branko Vrčić objasnio je:

- Liječnici opće obiteljske medicine upozoravaju kako, temeljem naputaka Nacionalnog stožera, prije utorka, 14. travnja ne smiju i neće izdavati potvrde. Također, podsjećam još jednom da smo uveli dežurni telefon koji radi 7 dana u tjednu (7-22h), a kontakt je 040/372-372. Uveli smo i dežurne COVID dentalne ambulante (Domašinec, Čakovec, Mursko Središće), ali i COVID 19 dežurnu ambulantu na Svetojelenskoj cesti. Izazova je puno, a posebno mi je drago i zahvaljujem svima na donacijama kako bi nam olakšali svakodnevni posao, a to su: Rotary klub Čakovec, tvrtka Šestan – Busch te Komori dentalne medicine iz Zagreba - rekao je Vrčić.

- Policija će maksimalno kontrolirati kretanje građana bez propusnica, osobito automobile stranih registarskih oznaka, te se mole svi građani da poštuju ograničenje kretanja. Svi oni koji su imali namjeru povratka iz primjerice Austrije, Njemačke i drugih zemalja, moraju biti svjesni činjenice da će im pri ulasku u Republiku Hrvatsku biti naložene mjere samoizolacije, kojih će se morati striktno pridržavati. Svakodnevno na području Međimurske županije nalaže se veliki broj mjera samoizolacije. Ujedno, preporuka je međimurske policije da se ovog Uskrsa ne pale tzv. „vuzmenke“ - dodao je načelnik Policijske uprave međimurske Ivan Sokač.

- Od 23.3.2020., kada je registrirana prva pozitivna osoba na koronavirus u Međimurju, zahvaljujući trudu svih zdravstvenih ustanova i njihovih djelatnika, kao i brojnih drugih službi koje djeluju u našoj županiji, epidemiološka situacija u Međimurju, slobodno možemo reći, je zadovoljavajuća. Ovom prilikom se zahvaljujem svima koji su svojim radom, zalaganjem i profesionalnim pristupom sudjelovali u tome. Isto tako zahvaljujem i pohvaljujem naše građane koji su pokazali visoku razinu strpljenja i discipline u pridržavanju svih preporučenih mjera. Pokazalo se da su preporučene mjere dobre i efikasne, a među njima posebno naglašavam važnost socijalnog distanciranja te provođenja osobne higijene, osobito higijene ruku, te striktno pridržavanje mjere samoizolacije osobama kojima je ona propisana. Svima koji su usamljeni, preplašeni poručujem da su vam u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije na raspolaganju stručnjaci koji Vam mogu pomoći i pružiti psihosocijalnu podršku putem poziva na telefonski broj 099 221 888 - kazala je ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije dr. Marina Payerl Pal.

- Sukladno preporuci Stožera CZ RH i Epidemiološke službe, dajemo preporuku za sve hrvatske državljane koji rade u inozemstvu, a htjeli bi doći u Hrvatsku za vrijeme Uskrsnih blagdana, da isto ne čine, jer sada nije vrijeme za putovanja i druženja sa obitelji i prijateljima. Uz iznimno poštivanje Uskrsa kao najvećeg kršćanskog blagdana te želju i potrebu svih vjernika da za taj dan budu zajedno sa svojim obiteljima, molimo sve građane da se ove godine suzdrže dolaska svojim kućama u Međimurje jer ukoliko dođu, u obvezi su biti u striktnoj izolaciji, odvojeni od svojih ukućana te na taj način niti ne bi mogli uživati kršćansko pravo na slavljenje Uskrsa sa obitelji. Zemlje iz kojih dolazi najviše naših građana (Austrija,Slovenija, Njemačka) su zemlje sa visokim rizikom zaražavanja te su naši građani na radu u tim zemljama izloženi korona virusu, te mogu kao asimptomatski zdravi kliconoše taj virus donijeti u svoju obitelj, te iako oni nemaju simptome, virus prenijeti na članove svoje obitelji. Molimo Vas da se svi pridržavamo mjera samoizolacije, odnosno ograničenog kretanja za sve one koji nisu u samoizolaciji - apelirala je specijalist epidemiolog dr. Višnja Smilović.

- UO za zdravstvo i socijalnu skrb svakodnevno je u komunikaciji s domovima za stare i nemoćne osobe u Međimurskoj županiji kojih je tridesetak. Trenutačni fokus socijalnog sustava Županije usmjeren je upravo na skrb o starijim ljudima koji su i najrizičnija skupina epidemije. Stoga upozoravamo sve one koji u sustavu brinu za starije osobe, a pogotovo domove da poštuju propisane mjere koje se odnose na korisnike, ali i na djelatnike te na dezinfekciju prostora. Molimo obitelji da ne inzistiraju na posjetama, posjete su zabranjene i u ovoj krizi mogu rezultirati prijenosom virusa vašim najbližima. Ovih se dana rješavaju i pitanja s dijaliziranim bolesnicima, njihov siguran transport u bolnicu i potrebna skrb - istaknula je pak pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb MŽ Sonja Tošić Grlač.

- Županijska bolnica Čakovec je započela s termovizijskim skeniranjem pacijenata i djelatnika Bolnice na povišenu tjelesnu temperaturu na za to predviđenim ulazima bolnice (trijažni ulaz i na ulazima za djelatnike). Odjel fizikalne medicine je pripremio video materijale fizikalnih vježbi za kronične bolesnike: vježbe disanja, vježbe pokretljivosti zglobova, vježbe snaženja, vježbe istezanja, vježbe koordinacije i ravnoteže. U ŽBČ je došao još jedan iskusan specijalist hitne medicine mr.sc. Mladen Vuljak, spec. hitne medicine. Došao je iz Virovitice i jedan je od inicijalnih reformatora moderne izvanbolničke hitne medicine u Republici Hrvatskoj. Također, zahvaljujem na donaciji Rotary klubu Čakovec - napomenuo je ravnatelj Županijske bolnice Čakovec dr.Tomislav Novinščak.

Link za vježbe: http://www.bolnica-cakovec.hr/odjeli/odjeli-zdravstvenih-djelatnosti/odjel-fizikalne-medicine-rehabilitacije/video-vjezbe/

Spomenimo da je Međimurska policija do danas (9. travnja) utvrdila ukupno 51 kršenje samoizolacije (zaprimljeno je ukupno 165 dojava građana o kršenju mjera samoizolacije), dok su bez izdane propusnice zatečene ukupno 324 osobe.