Međimurci zasad bez zaraženih koronavirusom, otvoreni samo granični prijelazi u Murskom Središću i Trnovcu Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Međimurci zasad bez zaraženih koronavirusom, otvoreni samo granični prijelazi u Murskom Središću i Trnovcu

IHR/Varaždinske vijesti | 18.3.2020. u 14:33h | Objavljeno u Aktualno

- Na području Međimurske županije do danas nije zabilježen niti jedan slučaj zaraze virusom COVID 19 te nema novih rješenja o samoizolaciji – navodi se u priopćenju Stožera Civilne zaštite Međimurske županije.

Ističu kako se u Međimurju se na svim razinama svakodnevno donose odluke i preventivne mjere za suzbijanje širenja koronavirusa. Unatoč činjenici kako je trenutno epidemiološka situacija dobra i pod kontrolom, i dalje je na snazi niz mjera.

- Od ponoći su zatvoreni malogranični prijelazi s Republikom Slovenijom i to na području mjesta Banfi, Preseka i Sveti Martin na Muri. Za sve nužne prijelaze preko graničnih prijelaza s Republikom Slovenijom, građani se upućuju na granične prijelaze u Murskom Središću i Trnovcu. Mađarska je jučer zatvorila granični prijelaz za sve putnike koji nisu mađarski državljani –  ističu u međimurskom Stožeru civilne zaštite. 

Uvedeni novi brojevi telefona za građane

U Međimuskoj županiji ubrzano se radi na popisu sugrađana starijih od 65 godina koji žive sami ili u kućanstvu s jednom ili više osoba, također starijim od 65 godina.  Svim tim ljudima bit će pružena odgovarajuća pomoć i nisu i neće biti zapostavljeni. Sustav pomoći starijima pokrenuo je Centar za pomoć u kući Međimurske županije putem gerontodomaćica i trenutno je 160 korisnika sustava. Pomoć starijima i nemoćnima pruža i Crveni križ, a od sutra se uključuje i Ministarstvo demografije, socijalne politike i mladih.

Zbog cjelokupne situacije s koronavirusom u Hrvatskoj, Zavod za javno zdravstvo povećao je broj telefonskih linija i uveo je i nove brojeve telefona o kojima, kao i o dežurnim telefonima, javnost obaviještena putem medija i službenih web stranica institucija Međimurske županije.

- Od danas u 7 sati ujutro moguće je zvati i broj telefona 113 gdje će educirani volonteri odgovarati na sva pitanja građana. Također su otvoreni telefoni Crvenog križa, dok se psihosocijalna pomoć može dobiti na broju telefona 099/4846 196. Također je otvoren i broj za doniranje lijekova i drugih potrepština 040/395-248 te kao i do sada jedinstveni broj za hitne slučajeve 112 – poručuju iz međimurskog Stožera Civilne zaštite.

Policijska uprava Međimurska i Crveni križ, zbog sprječavanja potencijalnih zlouporabe novonastale situacije, apeliraju na sve građane da djelatnici Crvenog križa ne prikupljaju novac. Ukoliko djelatnik Crvenog križa dođe nekome na kućni prag on mora pokazati iskaznicu i na sebi imati oznake Crvenog križa.

- Djelatnici Crvenog križa neće prikupljati novac po kućanstvima, a svakom korisniku usluga kojega posjete će ostaviti i kontrolni broj.   Režim dobrovoljnog darivanja krvi neće biti  zaustavljen, već samo ograničen na Čakovec i Prelog – ističu.

Podsjećaju kako je otvorena web stranica Vlade RH na adresi www.korona.hr na kojoj građani mogu dobiti odgovore na sva pitanja koja vezana uz aktualnu situaciju iz područja zdravstva, radnih odnosa, režima putovanja i slično.

Naručene maske za zaposlenike dežurnih institucija

- Stožer civilne zaštite Međimurske županije naručio je 2.000 maski te dezinficijense za potrebe zdravstvenih i dežurnih institucija i ustanova. Naručuje se još i trebalo bi biti dovoljno za sve koji će i u sljedećim danima obavljati javne usluge za građane Međimurske županije. Od 18. ožujka aktivirani su i u punu funkciju stavljeni svi Stožeri civilne zaštite na gradskim i općinskim razinama s ciljem promptnog provođenja odluka, uputa i preporuka nacionalnog Stožera civilne zaštite. Zbog izvanrednih okolnosti izazvanih pojavom virusa COVID – 19, s ciljem sprječavanja širenja zaraze, matični uredi u Dekanovcu, Kotoribi, Maloj Subotici, Nedelišću i Štrigovi do daljnjega neće raditi. Poslovi matičarstva redovito će se obavljati u matičnim uredima u Čakovcu, Murskom Središću i Prelogu  u redovnom radnom vremenu od ponedjeljka do četvrtka od 7:30 do 16:00 sati, a petkom od 7:30 do 13:30 sati. Rad sa strankama odvija se sukladno uputama o radu sa strankama u upravnim odjelima Međimurske županije koje će se objaviti na internetskim stranicama Međimurske županije – izvijestili su iz Stožera u kojem apeliraju na prijevoznike da, ako imaju pet ili više zaposlenih, osiguraju prostor za jednodnevnu izolaciju vozača.

- Na području svake županije uspostavljena je karantena s parkirališnim prostorom za kamione, u kojima će biti smješteni domaći vozači teretnih vozila nakon istovara tereta. Vozači više neće morati biti u samoizolaciji kao dosad, već će prema potrebi iz karantene odlaziti na put i nakon istovara robe ponovno se vraćati u karantenu – poručuju iz Stožera u kojem se zahvaljujuju Agromeđimurju na donaciji 1000 litara soka od jabuke koji će biti podijeljen potrebitima.

- Apeliramo na sve stanovnike Međimurske županije da poštuju upute nacionalnih i lokalnih Stožera civilne zaštite, upute nadležnih državnih tijela i u ovoj izuzetno zahtjevnoj situaciji pokažu odgovornost, disciplinu i solidarnost. Pozivamo sve da ukoliko primijete da postoji potreba pomoći starijim, nemoćnim ili samačkim domaćinstvima da nas kontaktiraju kako bi nadležne službe pravovremeno reagirale. Također, pozivamo sve koji imaju rješenje o samoizolaciji da ga poštuju kako sebe i svoje sugrađane ne bi izlagali nepotrebnim rizicima, ali i drastičnim kaznama. Apeliramo na naše sugrađane da se suzdrže od putovanja i poštuju potencijalnu zabranu kretanja i odlaska na javna mjesta na kojima se okuplja veći broj ljudi. Osobito molimo naše starije sugrađane da ograniče svoje kretanje u zatvorenim prostorima ili među više ljudi. Međutim, to ne znači da se ne smije van iz kuća, već se preporuča kretanje u prirodi, šetnje, vožnja biciklom i svaka druga aktivnost koja će pomoći održavanju psihofizičkog zdravlja, i to pojedinačno ili sa članom kućanstva – zaključuju u Međimurskoj županiji.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci