Matija Mikac više nije u Varaždinskom smeću - zamjerio se Šilecu i Petriću

vv | 12.12.2020. u 00:30h | Objavljeno u Aktualno

Matija Mikac, predavač na Sveučilištu Sjever, koji se među prvima kritički i zacijelo najtemeljitije osvrtao na poskupljenje usluge prikupljanja i odvoza komunalnog otpada tijekom prosvjeda na varaždinskom središnjem trgu, kao i na Facebook grupi Varaždinsko smeće, isključen je iz potonje skupine.

To što više ne može komentirati na platformi koja je dobrim dijelom zaživjela zahvaljujući njemu, čini se, mirno je podnio.

-Ono kad imaš "ekipu", Damir Šilec, Hrvoje Hocurscak, Hrvoje Petrić, Ivan Obadic i tak nekak (nemreš na prvu kruške i jabuke, al moraš)... pa ne smiješ javno postavit pitanje ili kritizirat politikanatsvo, populizam ili čak primitivne ispade nekih... nego te izbace iz grupe "Varaždinsko smeće" u kojoj si "iskovao zanat" i srećom skužio kakvi su to likovi... Varaždin bez smeća - udruga VBS. Thanks ekipa. Sretno! #BudimoGrad ,-), napisao je Mikac.

Odbacujući primisli da je posrijedi osobni obračun, Mikčevo isključenje administrator grupe Varaždin bez smeća Damir Šilec objašnjava provocirajućim komentarima, odnosno kršenjem pravila grupe br. 5. prema kojem se član, koji se ne pridržava pravila grupe, prvo opomene, zatim mu zabranjuje komentiranje, a zatim isključuje, ukoliko ustraje u kršenju pravila.

Sudeći prema navedenoj objavi, Mikac - koji je zbog izjava u vezi Čistoće završio i na sud - i dalje je na svoj način propitivao sve oko sebe pa tako i aktivnosti platforme Budimo grad, koja je nastala iz dijela jezgre grupe Varaždinsko smeće, odnosno udruge Varaždin bez smeća. Tako je, uz ostalo, predbacio to što objave u tim grupama idu u smjeru reklame spomenute platforme za koju bi trebalo glasovati, a posebno nije dobro sjeo njegov osvrt na objavu u kojoj se pita je li u redu da gradonačelnik odgovara na privatne poruke tijekom radnog vremena, a za što je primjer bio Šilecov FB poziv varaždinskome gradonačelniku na - čvarke.

- Moram opet reći da mi je iritantno (a sad će vojska navaliti, pa zakaj se, ako si faca, sam ne makneš s grupe!?) da se objavljuju ovakve objave i to ni manje ni više nego od strane admina grupe... To je Šiljo sad k'o da tebe neki antipivopija kojeg si javno pozval na pivu pred štacun tu počne pozivati na izvorsku vodu v brege... onak, još ak je admin grupe, taman fora... isto sa radnim vremenom... pa prcaš (ne ulazim u opravdanost), još priznaš da ciljano, čovjeka koji je među ostalim i gradonačelnik... dijelom se i jedan i drugi sramotite, ali ok... možda on u svojim mislima prilikom odgovora ima potpuno drugu sliku…. DI bumo postavili granicu? Ima netko da cuga za radnog vremena? Ima netko da je predugo na gablecu? Ima netko da je previše na WC-u? Ima netko da možda dela kad je u izolaciji/samoizolaciji jer mu radno mjesto to omogućava? Ko bu rezal prste i uha za kaznu? Vojska ove grupe? Pa dajte se malo skockajte... Tužite čovjeka, tužite sve koji vam ne pašu, ali spuštati se ovak nisko... Kad već spominješ Vijećnicu... nije li to bilo petak u podne? Kaj smo mi tam delali? Jel' nam bilo radno vreme? Aha, da... ti i Hrvoje ste kod privatnika, a ja sam kao spavač ipak financiran iz proračuna pa sam ja na tom sastanku imal isti krimen?!?, napisao je Mikac i dobio tri dana zabrane komentara.

No, presudila mu je ocjena „novog“ stava Hrvoja Petrića, koji se osvrnuo na prestanak rada portala ocijenime.hr nakon oduka Agencije za zaštitu osobnih podataka.

-Da je ovakvu objavu imal dragi admin ne bih se čudil, ali nisam očekival od pravnika... Dakle, odmah da velim, nikad ni koristil ni gledal taj web, tak da ne znam o samoj izvedbi... No, pretpostavljam da se radilo o klasičnoj priči s anonimnim ocjenjivanjem javnih službenika, poimence... Mene žalosti da u tome nitko ne vidi problem (nije problem u ocjenjivanju, jasno da je to smisleno, nego je problem uvijek u anonimnosti onih koji ocijene - čak ni nije problem, u zatvorenim sustavima s kontrolom pristupa, taj dio anonimnosti.... ali ako je full javno i svima dostupno, bez ikakvih provjera, to se može itekak zloupotrijebiti). Kolko se ja sjećam, kad sam povlačio pitanje apsolutne transparentnosti i ispisa svih fizičkih i pravnih osoba kojima je JLS isplatio išta unazad recimo 10-15 godina, onda je sugestija ipak bila da je pitanje privatnosti ugroženo..., ukazao je Mikac, dvojeći da je sporno samo ocjenjivanje, već je nešto drugo razlog gašenja portala.

Dok su se Mikčevi istupi prije manje-više tolerirali u grupi, sada to više nije slučaj jer se vjerojatno procijenilo da to šteti ambicijama pojedinaca, koji su najavili i izlazak na lokalne izbore.