MASKE NAŠE SVAGDAŠNJE Provjerili smo cijene, no zašto nisu besplatne?

| 26.7.2020. u 11:19h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Obaveza nošenja maski nakon zaposlenika zdravstvenih ustanova i osoba koje dolaze u posjet pacijentima, putnika i vozača u javnom prijevozu, kupaca i zaposlenika u trgovinama te zaposlenika u ugostiteljskim objektima, proširena i na zaposlenike trgovačkih društava, ustanova i institucija koje rade sa strankama (banke, pošte...) i njihove stranke te na zaposlenike u uslužnim djelatnostima u kojima se dolazi u bliski kontakt s klijentima, kao što su frizeri, pedikeri i sl.

Maske se mogu kupiti u trgovinama, drogerijama, ljekarnama, na kioscima, web-shopovima i oglasnicima, a budući da su ušle u našu svakodnevicu, provjerili smo njihove cijene. Prije pojave koronavirusa cijena jednokratne zaštitne maske bila je manja od jedne kune, no s izbijanjem epidemije drastično su poskupjele. Sa smirivanjem epidemiološke situacije stabilizirala se i njihova cijena pa je donedavno u trgovačkim lancima cijena paketa od 50 zaštitnih maski bila 300 kuna (6 kn/kom).

Cijene su im dodatno snižene u proteklim tjednima pa se tako na Njuškalu može kupiti paket od 100 komada po cijeni od 230 kuna, dok je u većini trgovačkih lanaca (Konzum, Spar, Pevex...) u ponudi paket od 50 komada po cijeni od 150 kuna – dakle, tri kune po komadu. Neki od njih paket od 10 komada prodaju za 40 kuna, drugi za 50 kuna, dok u drogerijama takav paket doseže i cijenu od 70 kuna. Proteklih dana cijena je dodatno pala pa se paket od 50 komada u trgovačkim lancima mogao kupiti i za 100 kuna, dakle za 2 kn po komadu. Veći stupanj zaštite (FFP2) daju zaštitne maske KN95, a njihova cijena, primjerice u Pevexu, iznosila je 40 kuna. U većini trgovina dostupne su i platnene maske za višekratnu upotrebu, a njihova je cijena uglavnom 10 kuna, no oni koji to znaju, mogu ih i sami sašiti kod kuće.

Nevoljko i uz dosta gunđanja, građani se obaveze nošenja maski ipak uglavnom pridržavaju, no često ih nose nepravilno – ne pokrivajući nos. A često se čuje i primjedba da bi maske, budući da su obavezne, trebale biti besplatne. Naime, i uz cijenu od tri kune po komadu za jednokratnu masku koju treba češće zamijeniti te svakodnevne odlaske u dućan i vožnju javnim prijevozom, konačan mjesečni iznos za višečlanu obitelj nije zanemariv. Tim više što ćemo ih, po svemu sudeći, trebati još neko vrijeme.