Martinčević Vladi: "Želimo točne rokove realizacije brze pruge Varaždin-Zagreb" Foto: Reformisti

Martinčević Vladi: "Želimo točne rokove realizacije brze pruge Varaždin-Zagreb"

Varaždinske vijesti | 16.9.2021. u 14:00h | Objavljeno u Aktualno

- Zastupnica Narodne stranke - Reformisti Natalija Martinčević u Saboru je na prvom aktualnom prijepodnevu nakon ljetne stanke, ministru mora, prometa i infrastrukture Olegu Butkoviću postavila pitanje o ubrzanju realizacije projekta brze pruge Čakovec – Varaždin – Lepoglava –Zagreb, koja je upravo na inzistiranje Reformista ušla u program Vlade - priopćili su Reformisti.

- Istaknula je kako je nova vlast u Varaždinskoj županiji promijenila prioritete, te stoga traži jasan i nedvosmislen odgovor ide li ovaj projekt dalje, odnosno kada će biti ugovoreno kompletno projektiranje kako se ne bi doveli u situaciju da izgubimo europska sredstva, a samim time i ovaj veliki projekt u vrijednosti od preko 400 milijuna eura u 85 postotnom financiranju od strane EU - naveli su u priopćenju.

- Ministar Butković odgovorio je kako su tehnička rješenja dostavljena EU i kako se do kraja godine očekuje pozitivan odgovor Europske komisije o prihvaćanju projekta i mogućnosti financiranja. Neovisno o njihovom odgovoru do sredine listopada će HŽ infrastruktura raspisati natječaj za kompletnu izradu projektne dokumentacije (idejnih i glavnih projekata), a natječaj će biti koncipiran po pravilima EU fondova kako se nebi nepotrebno gubilo vrijeme i kako bi se ubrzala realizacija projekta - stoji u priopćenju Reformista.

- Htjela bih ipak upozoriti na nekoliko činjenica, a to je da je ovaj projekt do sada napredovao iznimno sporo, bez obzira na činjenice koje ste naveli. Isto tako još jednom upozoravam kako su se prioritetni projekti za Varaždinsku županiju promijenili te Vas molim da na to pripazite. Treća stvar je da ne postoji ništa sporije od Hrvatskih željeznica i to u svakom pogledu, pa tako i u pogledu pripreme dokumentacije. Stoga od Vas kao resornog ministra, ali i od premijera Plenkovića tražim da pratite što se događa s ovim projektom, kako nam ne bi promakli rokovi i kako se ne bi doveli u situaciju da zbog nepripremljene dokumentacije izgubimo ova sredstva - istaknula je Martinčević.