Martinčević: "Vlada treba odmah smanjiti PDV na plin i hranu na pet posto" Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Martinčević: "Vlada treba odmah smanjiti PDV na plin i hranu na pet posto"

VV | 9.2.2022. u 15:00h | Objavljeno u Aktualno

Saborska zastupnica Narodne stranke – Reformisti Natalija Martinčević danas je u Saboru govorila o rastu cijena energenata koji posljedično dovodi do rasta ukupnih troškova života i velikog udara na standard hrvatskih građana.

- Većina država Europske unije su ovaj problem već prepoznale i u svojim državama već krenule s cijelim nizom socijalnih mjera. Stoga i Vlada RH ne može više čekati već je potrebno hitno donijeti rješenja, a neka od njih su potpuno očita te brzo i relativno jednostavno provediva. Sjever Hrvatske je u posebno nepovoljnom položaju u odnosu na ostatak Hrvatske, a jug Hrvatske grije se na struju na koju je PDV smanjen na 13 % još 2017. godine! - istaknula je Martinčević.

Konkretno, ističe, u Varaždinskoj županiji 90 % kućanstava, ali i industrije o kojoj ovisi gospodarstvo i radna mjesta, ovisi o plinu. Dakle sjever Hrvatske je već duže vrijeme u nepovoljnijem položaju, a s rastom cijena plina to će nas sve na sjeveru staviti u neodrživu poziciju, i građane i gospodarstvo.

- Stoga je nužno da se stopa PDV-a smanji na najniže mogućih 5 %, jer objektivno, smanjenjem na 13 % država se uz današnje povećavanje cijena u suštini ne odriče ničega, već dodatno pojačano puni proračun, a sve to plaćaju građani - rekla je Martinčević i upozorila kako je drugi ključni problem, uz cijene energenata, cijene prehrambenih proizvoda.

- Udio hrane i energenata u europskim kućnim budžetima niži od 30 %, dok je taj udio u Hrvatskoj visokih 42 %, a same hrane 27% u odnosu na europski prosjek od 12%.  Očito je, dakle, da je u mjerama Vlade nužno osigurati i smanjenje PDV-a na prehrambene proizvoda, također na 5 %, što su neke države EU već i učinile - istaknula je Martinčević.