Martinčević: "Sloboda žene da odlučuje o rađanju treba biti uvedena u Ustav"

I.D. / Varaždinske vijesti | 22.2.2023. u 11:41h | Objavljeno u Aktualno

Saborska zastupnica Reformista i predsjednica Županijske organizacije Reformista Varaždinske županije Natalija Martinčević održala je danas ispred Opće bolnice Varaždin konferenciju za medije na kojoj je se osvrnula na poruke koje se tiču prava žena i slobode izbora.

Naime, od danas do 2. travnja ispred ulaza u varaždinsku bolnicu održava se molitvena kampanja inicijative "40 dana za život".

natalija_martincevic_press_22022023_6_web.jpg

- Molitelji su samim odabirom lokacije pred varaždinskom bolnicom dali jasno do znanja da su ovdje da vrše pritisak na žene te da ih dodatno traumatiziraju i zastrašuju - istaknula je Martinčević.

- Danas u Hrvatskoj imamo jednu snažnu radikalizaciju društva. Imamo po prava žena vrlo opasne poruke aktivista Hoda za život, molitelja "Muževni budite" na trgu u Zagrebu te ovdje molitelja ispred varaždinske bolnice. Ti isti koji "propovijedaju" zabranu pobačaja, ti isti su i protiv zdravstvenog i spolnog odgoja u školama i protiv kontracepcije. Dakle, ženama se daje jasna poruka da su one tu da rađaju bez ikakve mogućnosti izbora - napomenula je Martinčević.

Navela je da je u tom procesu važna i sve jača poluga tzv. "priziva savjesti".

- Naime, mi danas u Hrvatskoj imamo nevjerojatan porast priziva savjesti u cijelom nizu bolnica. Tu je svakako važno podcrtati da su u ovom trenutku u Hrvatskoj 90% ravnatelja bolnica članovi HDZ-a, a koji odlučuju o specijalizacijama, napredovanjima i svemu ostalom pa liječnici popularnim "prizivom savjesti" daju jasnu poruku da su na čvrstoj liniji HDZ-a - kazala je Martinčević.

natalija_martincevic_press_22022023_2_web.jpg

- Što se tiče Opće bolnice Varaždin, na priziv savjesti pozvala su se 3 specijalista, 3 specijalizanta i 4 anesteziologa. Posebno je zabrinjavajuća činjenica da se na priziv savjesti pozivaju i 3 specijalizanta. Dakle, oni kojima država, odnosno svi mi plaćamo i školovanje i specijalizaciju u ginekologiji kažu da neće raditi dio svog posla odnosno poštivati pozitivne propise Republike Hrvatske, a kojima je pravo na prekid trudnoće zajamčeno - rekla je Martinčević.

Ukazala je da su žene koje se odlučuju za pobačaj često u vrlo teškim životnim situacijama.

- Onemogućavanje ženama da taj psihički i fizički težak zahvat obave u državnim bolnicama, stvara im često nepremostive financijske obveze, tjera ih se u skupe privatne klinike, inozemstvo ili pak u ilegalne prostore opasne po zdravlje i život - naglasila je saborska zastupnica Reformista.

- S obzirom na sve radikalnije poruke desnice da se pravo na pobačaj ukine ili ozbiljno ograniči, naglašavamo važnost inicijative pokrenute u Saboru, a to je da se sloboda žene da odlučuje o rađanju uvede u Ustav RH - istaknula je.

- Za stvarnu pomoć i smanjenje broja pobačaja ženama treba osigurati kvalitetnu i dostupnu zdravstvenu skrb, radno mjesto, bolje plaće, prilagođeno radno vrijeme vrtića, kvalitetnu zdravstvenu zaštitu i edukaciju, mladima osigurati zdravstveni i spolni odgoj u osnovnim i srednjim školama, pri čemu se djeca moraju educirati obavezno, a ne izborno, te besplatnu i dostupnu kontracepciju - poručila je Martinčević.