Martinčević prezentirala socijalne mjere u povodu Međunarodnog dana obitelji

VV | 18.5.2017. u 09:30h | Objavljeno u Aktualno

Varaždinski reformisti obilježili su 15. svibnja Međunarodni dan obitelji. Taj datum ustanovila je Glavna skupština UN-a 1993.godine. Ove godine taj poseban dan posvetili smo umirovljenicima i starijim osobama te je u organizaciji Interesnog odbora umirovljenika održana javna tribina na kojoj je kandidatkinja za gradonačelnicu Natalija Martinčević predstavila socijalne mjere iz programa Varaždin – lider Hrvatske.

• Sufinanciranje režija u iznosu od 300 kuna kućanstvima sa ukupnom mirovinom manjom od 2.000 kuna

• Besplatan gradski prijevoz umirovljenicima s manjom mirovinom od 2.000 kuna

• Uređenje Dnevnih centara za starije osobe sa kompletnom zdrastvenom skrbi (suradnja s Varaždinskom županijom)

• Isplata božićnica i uskrsnica

• Proširenje kapaciteta Doma umirovljenika

- Danas se u našem društvu, u našoj državi ali ključno u našem gradu vodi daleko premalo brige o umirovljenicima. Umirovljenici danas u velikoj mjeri predstavljaju ugroženi dio našeg društva - naglasila je Martinčević.

Socijalni program odnosi se i na vrtiće, konkretno na smanjenje cijena vrtića za 30% pa bi maximalna cijena vrtića bila 500 kuna za prvo, a za svako sljedeće dijete besplatno.

Produljenje radnog vremena gradskih vrtića do 20.30. i uvođenje dežurstva subotom do 15.00 sati. Novi vrtići potrebni su u 2. i 4. mjesnom odboru, potrebna je dogradnja i obnova 5. i 6. osnovne škole ali je i neophodno izgraditi novu školu za naselja POS i Grabanice.

Smanjenjem gradske uprave i smanjenjem troškova te promjena upravljanja u svim gradskim tvrtkama u relativno kratkom roku osigurati će se sredstva za realizaciju ovih projekata. Za vrtiće kao i za Centre za umirovljenike koristiti će se EU fondovi, do punog iznosa Fond za sufinanciranje EU projekata, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (obnova po modelu energetske učinkovitosti). Za izgradnju škola od države tražiti ćemo promjenu alokacije sredstava za osnovne škole (prema sadašnjem ugovoru sredstva iz EU fondova mogu se koristiti za vrtiće, srednje strukovne škole i visoko školstvo ali ne i za osnovne škole). Financiranje do punog iznosa iz Fonda za sufinanciranje EU projekata. U slučaju da država to ne napravi tada prema modelu JPP sa sufinanciranjem države od 55 % (novi Zakon o JPP).

Prisutnima na tribini obratio se i kandidat za župana Radimir Čačić te podsjetio da u nedjelju biramo između onih koji su dali rezultate i koji znaju kako realizirati i onih koji u 8 godina nisu napravili ništa za našu Županiju.