Martinčević: Pozivam Vladu da u rebalansu proračuna predvidi isplatu 13. mirovine

Varaždinske vijesti | 18.10.2023. u 12:44h | Objavljeno u Aktualno

Saborska zastupnica Natalija Martinčević na današnjoj je saborskoj sjednici u raspravi o rebalansu proračuna posebno istaknula potrebu isplate 13. mirovine zbog iznimno teškog položaja umirovljenika, a posebno umirovljenika sjevera.

- U ovom rebalansu samo se potvrđuju sve loše politike ove Vlade. U njemu nema niti jednog razvojnog strateškog projekata, a i one pripremljene poput brze pruge sjevera ste zaustavili te nastavili daljnju rasprodaju nacionalnih bogatstava prepuštanjem geotermalnih izvora stranim kompanijama. Istovremeno niste započeli niti jednu jedinu reformu, a od one najglasnije, reforme, reforme zdravstava, uspjeli ste samo oteti županijama bolnice koje su građani poput one u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji gradili i financirali sami - rekla je Martinčević.

- No ono me u ovom trenutku najviše zanima je zašto u ovom rebalansu nije predviđena 13. mirovina? Naime, 2016. godine prosječna mirovina iznosila je 43 % plaće a danas iznosi svega 35 % plaće što znači da su mirovine u mandatima Vlade premijera Plenkovića realno pale za 20 %. Isto tako imamo drugu najvišu inflaciju u Europi čak 40 % višu od prosjeka Europske unije, a troškovi hrane i režija porasli su za gotovo 20 % - dodala je.

- Zbog svega navedenog velika većina naših umirovljenika živi na granici ili ispod granice siromaštva. Stoga mi je žao što Vlada nije razumjela važnost isplate 13. mirovine svim umirovljenicima i ozbiljnost teškog položaja umirovljenika koji predstavljaju više od trećine naših građana. Dodatno moram istaknuti kako su posebno ugroženi umirovljenici sjevera Hrvatske koji su svoj radni vijek odradili u tekstilnoj, obućarskoj, drvnoj i sličnim industrijama te imali male plaće, a danas imaju nikakve mirovine - rekla je Martinčević.