Martinčević: Moramo zaštititi interese naše djece, Hrvatskoj hitno trebaju novi pedijatri!

| 15.6.2022. u 15:30h | Objavljeno u Aktualno

Saborska zastupnica Narodne stranke - REFORMISTI Natalija Martinčević danas je u Hrvatskom saboru govorila o kroničnom nedostatku pedijatara u hrvatskom zdravstvenom sustavu.

- Primarni pedijatri bi prema standardima Europske unije trebali dnevno pregledati 34 djece, a u Hrvatskoj ih pregledaju od 70 do 80, zbog čega značajno pada kvaliteta rada i produljuju se liste čekanja, a mali pacijenti i kada dobiju termin za pregled moraju satima čekati u pretrpanim čekaonicama. Naime, u Hrvatskoj već sada nedostaje 75 pedijatara kako bi se popunila mreža, a od postojećih 248 pedijatara čak ih je 94 starijih od 60 godina što znači da ćemo teoretski za 5 godina, ako svi ostanu raditi do kraja radnog vijeka ostati i bez tih 94 - rekla je Martinčević.

Naglasila je da s obzirom specijalizacija u najboljem slučaju traje 5 godina, krajnje je vrijeme da se počne misliti na sutra, jer se već danas zbog ovako velikog nedostatka pedijatara postavlja pitanje kadrovske održivosti ovog sustava.

- Pedijatar je najkompetentniji stručnjak u sveobuhvatnoj brizi za zdravstvenu skrb o djetetu, a ne zaboravimo kako su prema Konvenciji o pravima djeteta, djeca sve osobe do navršene 18. godine. Nekada su djeca do 18 godine mogla biti u skrbi pedijatra, a sada je nažalost zbog manjka pedijatara ta granica umjetno snižena na 14 godina, a sve se više nastoji pomaknuti čak i na 7 godina. Veliki dio roditelja nije zadovoljan takvim odlukama nadležnih i smatraju da prema Konvenciji koju je potpisala RH svako dijete ima pravo na najbolje moguću zdravstvenu zaštitu, a to su za djecu sasvim sigurno pedijatri - objasnila je Martinčević.

- Nevjerojatno je da primarni pedijatri uopće nisu pozvani na sudjelovanje u radu radne skupine za reformu zdravstva, a Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju kao legitimni predstavnik primarnih pedijatara, konstantno se zaobilazi kao kompetentni partner. Tako se godinama primarna pedijatrija urušava. Kome je to u interesu? Našoj djeci sigurno nije! - istaknula je na kraju Martinčević.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci