Martinčević: "Ministre, pomognite županu Stričaku da se pokrene oko daljnje obnove Doma za starije" Foto: VV arhiva

Martinčević: "Ministre, pomognite županu Stričaku da se pokrene oko daljnje obnove Doma za starije"

Varaždinske vijesti | 1.6.2022. u 12:38h | Objavljeno u Aktualno

Saborska zastupnica Narodne stranke - Reformisti Natalija Martinčević danas je u Hrvatskom saboru, govoreći o stanju u varaždinskom Domu za starije i nemoćne, ministru rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marinu Piletiću postavila dva zahtjeva.

- Osigurajte jednaka sredstva za Dom umirovljenika u Varaždinu kakva isplaćujete i ostalim domovima u Hrvatskoj i to učinite odmah jer je potpuno neprihvatljivo da ovaj dom bude zakinuti i jedan mjesec više za sredstva koja mu pripadaju. Varaždinski dom za starije i nemoćne već godinama sustavno je zakidan za otprilike 3 milijuna kn godišnje čime je izgubio više od 25 milijuna kuna jer država po korisniku plaća čak 40 % manje sredstava u odnosu na druge domove u Hrvatskoj. Također, pomognite i usmjerite novog župana Varaždinske županije g. Stričaka (HDZ), da se nakon godinu dana pomakne s mrtve točke i odradi bar nešto na drugoj fazi uređenja Doma odnosno na unutrašnjoj obnovi doma - rekla je Martinčević.

- Varaždinska županija u prošlom je mandatu župana Čačića (Reformisti) završila jednu fazu ulaganja u Dom za starije i nemoćne, koja je obuhvaćala energetsku obnovu u ukupnom iznosu od 33,3 milijuna kuna najvećim dijelom iz sredstava EU fondova. Navedenim sredstvima obnovljeni su i uređeni: krovište, fasada, sustavi grijanja i hlađenja te tople vode, kotlovnica, ugrađeni su i solarni kolektori, led rasvjeta, dva lifta itd. Ovime se u velikoj mjeri poboljšala kvaliteta života korisnika i osoblja u domu, a energetskom obnovom postignute su i znatne uštede u 2021. godini, koje u odnosu na 2019. iznose više od 500.000 kn - navela je.

- To je bilo u prošlom mandatu, a danas predsjednica umirovljenika iz naše županije plače i čudi se kako je moguće da novi župan Stričak (HDZ) u godinu dana nije napravio baš ništa i da nije uložio niti lipe u daljnju obnovu Doma. Jedino što je učinio je da je smijenio postojeću ravnateljicu i postavio naravno HDZ-ovca. Dakle, Reformisti 33,3 milijuna kuna, HDZ nula kuna za Dom umirovljenika, pa nije ni čudo da se ženi plače. Stoga, ministre pomognite županu i uputite ga i pomognite mu pripremiti projekt daljnje obnove doma jer ako u godinu dana nije uspio odraditi baš ništa, vjerujte mi da zaista treba Vašu pomoć - na kraju je istaknula Martinčević.