"Čehokova zabrana održavanja Županijskog placa je čista obijest, đonom ide na naše proizvođače" Foto: Varaždinska županija/Arhiva VV

"Čehokova zabrana održavanja Županijskog placa je čista obijest, đonom ide na naše proizvođače"

VV | 5.6.2020. u 12:07h | Objavljeno u Aktualno

Savjetnica župana i predsjedavajuća Turističke zajednice Natalija Martinčević danas je javno prozvala gradonačelnika Grada Varaždina Ivana Čehoka zbog zabrane održavanja manifestacije Županijski plac. Županijski plac trebao se održati sutra, u subotu 6. lipnja na Franjevačkom trgu. 

- Namjera Županije je kroz Županijski plac pomoći i potaknuti prodaju domaćih proizvoda, poljoprivrednih proizvoda kao i proizvoda obrtnika s obzirom na to da se situacija izazvana korona krizom stabilizirala, a posebno potaknuti činjenicom da je Nacionalni stožer Civilne zaštite RH odlukom donesenom 27. svibnja ove godine definirao da je dozvoljeno okupljanje građana na otvorenim javnim površinama do 500 osoba. Varaždinska županija je sukladno više nego odličnim iskustvima i iznimno pozitivnim reakcijama od strane građana, ali posebno od strane obrtnika i malih lokalnih proizvođača hrane i domaćih proizvoda, odlučila ponovno pokrenuti manifestaciju Županijski plac. Pravovremeno smo nadležnim gradskim službama uputili zahtjev s datumima održavanja Županijskog placa za lipanj i srpanj,svaku drugu subotu na već utvrđenoj lokaciji ispred Županijske palače na Franjevačkom trgu, poslali smo i inicijalni poziv obrtnicima i proizvođačima domaće hrane s najavom termina, uz napomenu da očekujemo odobrenje Grada Varaždina. Međutim, dobili smo odbijenicu - rekla je danas na konferenciji za novinare Martinčević.

Pohvalila je izlagače jer se ove godine javio rekordan broj, njih čak 35.

- Sve smo organizirali, osigurali svu potrebnu opremu za izlaganje, a naravno sve potpuno besplatno za naše izlagače odnosno sve o trošku Županije. Jučer, 4. lipnja, dakle dva dana prije održavanja manifestacije dobili smo odbijenicu od strane Grada sa potpuno nesuvislim i da budem potpuno precizna lažnim navodima – rekla je Martinčević.

Dodala je kako se Grad Varaždin pozivana odluku Gradskog stožera civilne zaštite grada Varaždina čije tumačenje je protivno odluci Nacionalnog stožera civilne zaštite RH. Također, kao sljedeći razlog navode manifestaciju Turističke zajednice Grada Varaždina "Ljeto u Varaždinu“, no odluka na koju se pozivaju uopće ne obuhvaća Franjevački trg kao lokaciju za održavanje te manifestacije.

- Na kraju su nas uputili na Gradsku tržnicu iako su svjesni činjenice da to nije isti tip prodaje i da se mjesta na Gradskog tržnici naplaćuju, dok im Županija ovdje osigurava besplatan prostor. U ovo vrijeme kada velika većina ljudi na različite načine žele pomoći našem posrnulom gospodarstvu i našim građanima, ovdje našim domaćim obrtnicima i proizvođačima gradonačelnik Čehok svim silama želi odmoći i to iz čiste obijesti ide direktno đonom na naše obrtnike, na naše male lokalne proizvođače domaće hrane i na naše poljoprivrednike. Ovo je jedna sramotna odluka i direktna pljuska našim građanima i našem gospodarstvu. No, usprkos njegovim intencijama najavljujem da će se Županijski plac, a sukladno odluci Nacionalnog stožera RH, održati sutra u atriju Županijske palače stoga pozivam sve građane da dođu i podrže naše obrtnike i proizvođače domaćih proizvoda i hrane – poručila je Martinčević i dodala kako je zanimljivo da je ovakva manifestacija dobila odbijenicu Biergarten može održavati.

Ispred proizvođača i izlagača svoju podršku iskazala je i Tamara Šabić, predstavnica OPG-a Dario Pocedulić iz Kućana Gornjeg.

- Prošlog vikenda sudjelovali smo na sličnoj manifestaciji u Gradu Čakovcu koja je trajala puna tri dana, žao nam je da smo u drugim gradovima dobrodošli, a u vlastitome nismo. No, jako mi je drago da je Županija unatoč namjerama gradonačelnika Čehoka da zabrani odlučila održati Županijski plac. Na tome im posebno zahvaljujem ali zahvaljujem i na svoj pruženoj podršci i potpori malim proizvođačima, OPG-ovima i obrtnicima u posljednje tri godine. Vidimo se sutra u atriju – naglasila je Šabić.

Grad Varaždin odbio je zahtjeve Varaždinske županije i za druga dva predložena termina, dok je istovremena pojedinim manifestacijama dozvolio održavanje. Ovim putem pozivamo sve građane Grada Varaždina i Varaždinske županije da dođu sutra od 8 sati u atrij Županijske palače i podrže naše proizvođače, prodavače, udruge i obrtnike.

Označeno u