Natalija Martinčević i Ivan Čehok Foto: VV arhiva

Martinčević: Čehok bi trebao realizirati barem jedan EU projekt, a ne brinuti o broju noćenja u županiji

Varaždinske vijesti | 12.5.2018. u 13:44h | Objavljeno u Aktualno

Na aktualnom satu posljednje sjednice varaždinskog Gradskog vijeća gradonačelnik Ivan Čehok, govoreći o turističkim pokazateljima, rekao je da Varaždinska županija "debelo" zaostaje za susjednim županijama - prije svega Krapinsko-zagorskom i Međimurskom županijom te da se županijska vlast, odnosno županijska Turistička zajednica, mora zapitati kako to da, uz Trakošćan, Varaždinske Toplice, Ludbreg i Varaždin, imamo lošije rezultate od susjeda.

Natalija Martinčević, posebna savjetnica župana i predsjednica Turističke zajednice Varaždinske županije, odgovorila je varaždinskom gradonačelniku.

- Varaždinska županija svjesna je svoje pozicije na turističkom tržištu na koju ju je doveo nerad protekli osam godina i upravo iz tog razloga smijenili smo ljude koji su odgovorni za ovakve rezultate. U našoj županiji najveći su problem smještajni kapaciteti na što je Županija reagirala odmah te će u zdravstveno-turističke kapacitete u Varaždinskim Toplicama biti uloženo 156 milijuna kuna, što je direktno ulaganje u turizam. Uz Toplice, najvažnija turistička točka je  Varaždin koji je trećina županije koji dosad u tom smislu nije napravio ništa, što za ukupne rezultate Županije predstavlja najveći problem - istaknula je Martinčević.

Napomenula je da su rezultati svih aktivnosti koje je Županija pokrenula u turizmu više nego vidljivi, jer je, kako je istaknula, ovogodišnji ostvareni broj noćenja u prva četiri mjeseca u Varaždinskoj županiji najveći dosad, a Varaždinska županija je i druga županija po rastu ostvarenih noćenja u Hrvatskoj.

- Ovi rezultati zaslužuju sve pohvale, a ne „zabrinutost“ gradonačelnika. No, ono zbog čega bi Čehok trebao zaista biti zabrinut jest kako će riješiti problem smeća ili realizirati barem jedan EU projekt, a ne koliko je ljudi noćilo u Varaždinskoj županiji. Sad je prošlo točno godinu dana mandata, a od gradonačelnika još nismo čuli niti ideju za rješenje smeća, a kamoli vidjeli realizaciju. U istom razdoblju Varaždinska županija je s 245 milijuna kuna povučenih sredstava iz EU fondova uvjerljivo prva i najuspješnija županija u Hrvatskoj, pa smo ponudili pomoć Gradu u pripremi projekata jer je samo u energetskoj obnovi Županija prijavila i dobila svih 16 projekata, dok Grad nije prijavio niti jedan - poručila je Martinčević.