Krajem godine u preuređenje bivše robne kuće VA-MA: što će se u njoj nalaziti?

Napisao/la: -

Krajem godine, bude li išlo sve prema planovima, pokrenut će se radovi radi preuređenja objekta bivše robne kuće VA-MA na Kapucinskom trgu. Zahvaljujući investitoru, Marlex Investu, koji je kupio ovaj objekt prije četiri godine i gotovo odmah počeo tražiti za njega rješenje primjereno prostoru, ali i vremenu, kroz dvije godine konačno bi se trebao privesti svrsi ovaj prepoznatljiv objekt u Varaždinu, koji je godinama slabo ili nikako iskorišten.

Kojoj svrsi, kako je sve krenulo i što se na kraju dogovorilo, doznajemo od Alana Lea Pleštine, ovlaštenog arhitekte i direktora Pulsar arhitekture, projektnog ureda koji je napravio završni, idejni koncept preuređenja objekta, koji su odobrili konzervatori, odnosno Ministarstvo kulture RH, tako da sada slijedi zajednički „fine tuning“ i formalnosti.

- Ima tome sada već malo više od tri godine kada smo se „upoznali“ s objektom. Zadatak, okolnosti, lokacija, prostorno-planska dokumentacija, formiranje jedinstvenog stava u pogledu konzervatorskih smjernica predstavljali su izazove za koje je trebalo puno suradnje, komunikacije i benevolentnosti od svih učesnika u procesu - veli nam Pleština osvrćući se na put koji je prijeđen do sada. Objekt, koji je mnogima u sjećanju kao najveći trgovački prostor u Varaždinu, dobit će i novu namjenu.

- Objekt je imao organizacijski koncept robne kuće pa se i zvao RK VA-MA. Dakle s odjelima unutar jedinstvenog prostora. Takav koncept danas više, jednostavno, nije tržišno održiv, naročito ne za grad veličine Varaždina. Stoga smo dobili zadatak osmisliti mješovitu namjenu trgovačkog centra s dodatnim stambenim etažama. Ovakav koncept je danas čest i uspješan u mnogim gradovima unutar gradskih jezgri i njihovih revitalizacija - ukazuje Pleština, dodajući da su se složili s investitorom da je i za ovu građevinu i lokaciju to optimalno i s aspekta dodatnog oživljavanja same jezgre grada Varaždina. Takav zadatak, kako dodaje, nije bio bez izazova, ne samo uslijed objektivnih, nego i subjektivnih razloga, koji su se na kraju uspjeli prevladati.

- Valorizacija spomeničke vrijednosti postojeće građevine i stanja u prostoru te određivanje prema istom u pogledu definiranja tretiranja buduće građevine u prostoru predstavlja finu materiju i proces koji je često dugotrajan, gdje se teško promptno zauzima jedinstven stav nadležnih, prije svega konzervatora s kojima surađuju projektanti. Osim objektivnih parametara, u tom procesu se pojavljuje i jako veliki utjecaj subjektivnosti. Iz tog razloga je suradnja proširena i na Ministarstvo kulture te je kroz niz analiza, različitih stavova i ideja iznjedreno konceptualno rješenje, čiji ste prikaz već objavili, a koji je odabran i potvrđen kao prihvatljiv, kako od strane gradskih konzervatora, tako i od strane Ministarstva kulture - objašnjava Pleština, napominjući da su vizualizacije još uvijek radne, tako da će se u doglednom periodu stvoriti zaista konačan izgled građevine, koji će biti dodatno usuglašen, kako s konzervatorskim odjelom, tako i sa uredom za prostorno planiranje i graditeljstvo. Prije načelno odobrenog idejnog koncepta, kako dodaje, bilo je i drugih.

Više o ovoj temi možete pročitati u novom broju Varaždinskih vijesti
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.